Увінчані лавром: 10 премійованих українських письменників у 2015 році

Кому із вітчизняних літераторів вдалося прикувати до свого тексту поважних експертів і отримати офіційне визнання власної творчості у вигляді маєстатних літературних премій – згадуємо, підбиваючи підсумки пройдешнього року

Василь Махно ("Книга року ВВС")

Вже відомий поет і есеїст Василь Махно спробував перо в новому для себе жанрі, видавши дебютну збірку оповідань "Дім у Бейтінґ Голлов". І даремно чорнил не витратив. Його глибока проза так само глибоко запала в душі навіть професійних читачів. Ті кажуть: книжку з рук не випустиш, доки не перегорнеш останню сторінку. Автор не лише обійшов у конкурсі знаних українських прозаїків – Валерія Шевчука і Юрія Винничука, а й став першим за весь час існування премії переможцем із малою прозою, а не романом. До речі, мешкає лауреат у Нью-Йорку.

Андрій Бачинський ("Дитяча книга року ВВС")

Львівський письменник Андрій Бачинський не лише розважає дітлахів "Неймовірними пригодами Остапа і Даринки", а й говорить з ними про серйозні речі, як в книзі "140 децибелів тиші", що з нею він став лауреатом Дитячої Книги року ВВС. Головні герої книги – глухонімі діти-сироти. Автор розповідає, що історія - правдива, і хоче привернути увагу до цієї теми не лише малого, а й дорослого читача. До слова, з літературною діяльністю пан Андрій поєднує роботу за спеціальністю - конструювання електронних приладів. 

Левко Різник ("Українська книжка року")

Ще один письменник, що прийшов у літературу із, здавалося б, далекої спеціальністі. Левко Різник – ґрунтознавець. Що не заважає йому видавати власні збірки повістей і оповідань й отримувати за свої твори солідні премії. У 2015-му письменник став лауреатом премії президента "Українська книжка року" за книгу-трилогію "Самотність пророка", "Поет і владика", "Доктор і Професор". 

Юрій Буряк ("Національна премія України ім. Тараса Шевченка")

На рахунку поета Юрія Буряка не лише низка поетичних збірок і перекладів, а й чимало літературних премій. 2015-го року до них приєдналась і така бажана багатьма українськими митцями – Шевченківська. Збірку "Не мертве море", з якою автор став лауреатом за напрямом "Література", називають філософською і музичною водночас і такою, що вражає масштабністю проблематики. 

Костянтин Москалець ("Національна премія України ім. Тараса Шевченка") 

За книжку есеїв "Сполохи" Костянтину Москальцю вручили найвищу творчу державну нагороду за напрямом "Літературознавство і мистецтвознавство". Український письменник, поет, перекладач і музикант вміє достукатися не лише до сердець і умів поважних членів Шевченківського комітету. Бо ж хто в нашій країні не знає на пам'ять пісні "Вона" його авторства? 

Софія Андрухович ("Премія ім. Джозефа Конрада")

Літературна пауза Софії Андрухович тривала 7 років. Проте вже як висловилась письменниця романом "Фелікс Австрія" у 2014-му, так і досі не дає про себе забути. Року, що завершився, відома донька відомого батька стала лауреаткою премії ім. Джозефа Конрада-Коженьовського від Польського інституту. 

Сергій Жадан ("Ангелус")

Навіть якщо Сергій Жадан не видає нової книжки, говорять про нього, слухають і читають його – не менше. І не лише в нашій країні. Так, пройдешнього року Жадан став лауреатом польської літературної премії "Ангелус", за виданий роком раніше роман "Месопотамія". За умовами міжнародної премії, вручають її за прозову книжку, перекладену і видану у Польщі.

Надія Гуменюк ("Коронація слова")

Для письменниці Надії Гуменюк отримати літературну премію – не дивина. Свою першу нагороду вона здобула ще в 15-річному віці, отримавши путівку в "Артек" за свою літературну діяльність. З того часу муза Надію Павлівну не покидає – невтомно вона пише поезії та книжки для дітей. А 2015-го отримала Першу премію конкурсу "Коронація слова" у номінації "Роман" за твір "Вересові меди".

Галина Вдовиченко ("Гранд коронація слова")

Дебютний роман Галини Вдовиченко "Пів’яблука" 2008 року отримав спеціальну відзнаку на конкурсі "Коронація слова". А в 2015-му роман письменниці "Маріупольський процес" переміг у "Гранд коронації слова". Роман на актуальну тему авторка написала несподівано для себе - писати про війну не хотіла, але зрештою відчула необхідність проговорити важливі теми. У творі Галина Вдовиченко роздумує про те, як війна впливає на людей. 

Олександр Бойченко ("Премія ім. Юрія Шевельова")

Олександр Бойченко, літературний критик і публіцист, вважає жанр есе одним із найадекватніших у наші дні. Мовляв, він дає можливість спробувати висловитись (адже "есе" із французької перекладається як "спроба"). Саме за збірку есеїв "Більше / Менше" літератор отримав Премію модерної есеїстки імені Юрія Шевельова.