Плюють на папу, славлять Гітлера і живуть новим окупаційним життям

Ігор Бондар-Терещенко
12 січня, 2016 вiвторок
08:39

Писати з себе нинішню реальність сьогодні вже не дуже актуально, і значно комфортніше прожити чуже життя в кращих життєвих і заразом жанрово-стилістичних умовах. Тим паче, якщо це життя великих або принаймні таких, що намагаються ними стати, у змалілому до локальних війн масштабі сьогодення

Справді, "біографічний" жанр несподівано заряснів на пісному "авторському" видноколі, де всі пишуть або під Жадана, або під Буковскі, під якого пише Жадан. Натомість далекі будні справжніх авіаторів жанру від Сікорського до Сковороди, яких витягують на читацькі очі з історично-еротичного туману, відповідно, які-небудь поважні Даниленко з Єшкілєвим, видаються більш цікавим чтивом, де можна розгулятися апокрифічній фантазії автора. Або, скажімо, чудова "Корнелія" Надії Мориквас (Л.: Видавництво Старого Лева) – роман-есей, в якому вільготно живеться поету-молодомузівцю Петру Карманському.

null

Так само, зауважмо, як непогано велося Богдану-Ігорю Антоничу, що виринав у вставній новелі в "Дванадцяти обручах" Андруховича. І виринав він у такому ж напружено-концентрованому сюжеті - а не в розведеному у згорьовано-горілчаному коктейлі авторизованих біографій того ж Процюка (про Винничука і Стефаника) – як нині в книжці Мориквас. Ясна річ, про буття галичан 30-50-х років, а це ж так далеко, що навіть єдина згадка про Карманського нещодавно-давнього радянського часу – у збірці "Молода муза" (К.: Молодь, 1989) – губиться у "незалежній" мряці подальших повернень і відкриттів з нашої літературної спадщини.

Утім, у романі львівської авторки - вже не про романтичну гульню галицької богеми, а про її логічне завершення – на тлі згасання поетичної слави Петра Карманського і спалаху його педагогічної зірки в літгуртках початківців, звідки виринула та сама Корнелія, ну й почуття до неї в героя оповіді. "Професор Карманський, ах професор Карманський!.. Він був безумно радий бачити Корнелю кожного разу, коли вона з групкою дівчат приходила на заняття літературного гуртка". Або ще далі, куди не ступала нога наських дослідників, і де живуть під радянської владою Ольга Кобилянська і небога її коханки Алчевської, де співіснують митрополит Андрій Шептицький і автор памфлету "Плюю на папу!" Ярослав Галан – тобто у 1940-х роках, про які так мало у нашій історичній белетристиці. І де, нагадаємо, "прізвище Корнелії було обведене жирним чорнилом: брат і сестра – в ОУН, дядько – відомий націо¬наліст "Лопата", за яким уже з рік полюють в області".

Подальше полювання за музою історичної правди триває у романі "Вибух у пустелі" Івана Корсака (К.: Ярославів Вал), який став "Кращою книгою року" в номінації "Проза". І дарма вважають, що не можна писати, як "Лев Толстой встал и подошел к окну", а "Чехов подумал", оскільки у даному випадку цілий "Гітлер знову відчув свіжу силу в собі", і це не дивно, бо свіжу силу художнього слова автор роману вливає у старі міхи офіційної хроніки, там де постійно, нагадаємо, плюють на папу і відмивають славу націоналістичних поетів-декадентів. Натомість тут, в епопеї Івана Корсака, "веселі витрішки продавали на екрані німецькі солдати, сидячи на броні танків, які прудко мчали на схід. Від літаків люфтваффе рябіло небо, як від гайвороння перед снігами на початку зими, і мимовільно брала млосна дригіть, коли чулося зловісне бомбове завивання".

null

І взагалі, це дуже ліричне полотно, і саме цим воно різниться від решти художніх творів, де історію переписано з черговим ідеологічним нахилом і притиском, без огляду на "живе" життя героїв у часи владарювання на нашій землі "німчиків-голубчиків", як писав про них Анатолій Дімаров. І таким самим швидким ліричним алюром у романі "Вибух у пустелі" викладено історію життя видатного науковця Григорія Кістяківського – від часу, "коли денікінці зовсім ще молодим лапнули, як голодний шуліка малосиле курча", аж до Прінстонського університету і розробки героєм роману атомної бомби та служби науковим радником у Президента США і підготовки перших астронавтів для польотів на Місяць. Можливо, такі небуденні штуки видаються на гора через те, що, як свідчить автор, його книга побудована значною мірою на англомовних джерелах, досі відсутніх в Україні", але це навряд. Бо сидять, буває, сидьма наші літератори у закордонних архівах, а результатом з того маємо далеко не художній текст фінансового звіту, цікавий лише бухгалтерії якого-небудь "Смолоскипу".

Відомості з книжки "Нове життя" Маргарити Сурженко (Брустури: Дискурсус) теж відгонять присмаком окупаційних радощів, коли, пригадується, ресторани за німців працювали, театри ставили українську драму, а президентом України мав бути простий редактор скромного харківського журналу. 

null

У цій збірці історій про кохання, ненависть і загалом буденне життя по різні боки барикад, вільно буде заблукати в часі та інших сумнівних ідеологічних координатах. Особливо, дізнавшись від одного з героїв оповіді, що "магазини працюють, як і раніше, навчання в школі відновили, секції футболу так само відкриті. Половина його однокласників повернулись до навчання. Дівчата займаються танцями, готуються до концерту, який має відбутись у школі наприкінці осені. Місто живе і пульсує. І мало чим відрізняється від того, яким було рік тому".

Утім, мова наразі не про Харків 1942-го, а де поближче – Луганськ, наші дні, герої і персонажі – зрадники і запроданці, які залишилися на окупованій території ЛНР. З іншого боку, "украинцы в Луганске – как евреи во время Второй мировой войны", якщо хтось забув. Так само варто, мабуть, нагадати, що у попередній збірці авторки мова була про втікачів зі Сходу, пригоди в Києві, кохання повсюди, а тепер – навпаки, герої вертаються зі столиці додому. А вже тут навіть "дванадцятирічний хлопець був певен, що через кілька років його однокласники будуть жалкувати через свою ганебну втечу. Вони захочуть повернутися, але чи пробачить їх Новоросія?" 

Щоб дізнатися про це, у принципі, необов’язково читати цю книжку. Але якщо виникне бажання зрозуміти, чому - треба чи не треба пробачати – можна спробувати.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
Більше новин