Що вбило викривача Путіна Володимира Прибиловського?

Дмитро Гомон
14 січня, 2016 четвер
16:00

Знаний політолог, учений, дослідник скандальних фактів із життя російських політиків Володимир Прибиловський помер у віці 59 років у Москві. Друзі та оточення побоюються, що йому "допомогли"

Широкому загалу стало відомо про смерть Прибиловського 13 січня. Одним із перших про це написав у своєму блозі в ЖЖ давній колега політолога Юрій Фельштинський. Опозиціонера не стало всього за місяць до річниці з дня загибелі іншого російського опозиціонера - Бориса Нємцова.

Політолог три дні не відповідав на телефонні дзвінки, тому його син пішов до нього на квартиру, де Володимир Веніамінович мешкав один. За допомогою слюсарів зламали замок. Бездиханне тіло знайшли на підлозі на кухні, на столі стояла недопита чашка кави, цитує "Московский комсомолец" екс-дружину Прибиловського Мілану Богданову.

Найбільш відомою працею політолога стала книга "Корпорація: Росія та КДБ у часи президента Путіна". Її він створив з Юрієм Фельштинським. У ній йдеться про перші корупційно-злочинні оборудки молодого Путіна в 1990-ті роки.

Згодом з Прибиловським щодо перерахованих компроматів на російського президента консультувалась журналістка Анастасія Кириленко. Її розслідування стали одними з базових складників фільму "Хуизмистерпутин", прем'єра якого відбулась напередодні Нового року і за два тижні зібрала 1,5 млн переглядів на Youtube.

Одруження з мексиканкою

Зараз друзі покійного згадують, що починав свою кар'єру Володимир як дуже перспективний вчений – історик-візантініст. На своїй сторінці у Facebook його знайома Ілана Сазонова пише, що першою дружиною Прибиловського була мексиканка.

Володимир Прибиловський

Прибиловський з першою дружиною. Фото: Facebook / Svetlana Pribilowska Garza

"Через шлюб з іноземкою йому наша комуністична влада не дала захистити кандидатський мінімум. І він тоді зненавидів "совок", - пригадує Сазонова. Зараз у Мексиці живе Світлана Прибиловська Гарза – дочка Володимира Валеріановича.

 

Я познакомилась с Володей в 1989 году. В Москве в один из моих наездов из Челябинска ( работала тогда собкором в информа...

Posted by Илана Сазонова on Wednesday, January 13, 2016

У буремні часи Перебудови Прибиловський став президентом інформаційно-дослідницького центру "Панорама". Паралельно він вів власний сайт "Антикомпромат". Також у 1990-ті він став одним із співзасновників партії з іронічною назвою "Субтропическая Россия". Одним з її гасел, як пригадує журналіст Сергій Мулін, було таке: "У банановій республіці мають рости банани".

Володимир Прибиловський

Засновники партії "Субтропічна Росія". Прибиловський - другий праворуч. Фото: "Субтропическая Россия"

Прибиловський писав книги, статті та вів своєрідний каталог російських політиків. Була в ньому й картка на Володимира Путіна. На сайті "Антикомпромат" публікувались деякі цікаві документи, які потрапили, зокрема, і в фільм "Хуизмистерпутин".

Як пригадує Іскандер Арбатський, він вперше дізнався про існування Прибиловського після виходу в 2002 році в газеті "Новые Известия" великої статті політолога "Плюс путинизация всей страны". Виданням опікувався Березовський, який на той час уже переховувався в Лондоні. Газету, як стверджує Арбатський, після публікації згаданої статті закрили: "хлопчина, якого залишив на господарстві Борис Березовський, закрив газету (як кажуть, за вказівкою з Кремля), отримавши після цього хлібну посаду в держструктурах".

 

ЧЕЛОВЕК СМЕРТЕН ВНЕЗАПНО. И не только , когда идет по ночному мосту.Ушел из жизни Владимир Прибыловский. Два дня не отве...

Posted by Iskander Arbatsky on Wednesday, January 13, 2016

Мені особисто Прибиловського порекомендував у 2012 році колега, зазначивши, що це єдиний аналітик, який у 2007 році передбачив призначення Віктора Зубкова прем'єр-міністром РФ. А це багато говорить про його обізнаність з російською політкухнею. Прибиловський не був стандартною "балакучою головою", його думка завжди відрізнялася неформальністю, але була вельми цікавою та пізнавальною.

Останній пост у своєму профілі в Facebook Володимир Прибиловський написав 20 грудня:

"Кожен день стрілянина, катастрофи і вибухи. До війни з російськими мусульманами так само часто було? По-моєму, все ж таки не щодня?"

 

Каждый день перестрелки, катастрофы и взрывы. До войны с сирийскими мусульманами так же часто было? По моему, все-таки не каждый день?

Posted by Владимир Прибыловский on Sunday, December 20, 2015

Діабет чи вбивство

Частина російських ЗМІ стверджує, що попередня причина смерті Прибиловського – інфаркт. Результатів медичної експертизи поки що немає. Друзі та оточення політолога не виключають, що Володимиру могли "допомогти" померти.

Більшість з них пишуть, що Прибиловський хворів на діабет, і стан його здоров'я останнім часом залишав бажати кращого. Ситуацію ускладнювало ще й те, що Володимир не мав стабільних джерел доходу.

У 2015 році Прибиловський залишився без роботи – його постійну рубрику в "Коммерсант. Власть" скоротили. Як він сам стверджував, її перед тим вихолостили, вирізаючи з біографій політиків найцікавіше - факти корупційної діяльності. Наприклад, історію про те, як очільник окупаційної влади Криму Аксьонов отримав прізвисько Гоблін.

Дуже сильно сумнівається у природній смерті Прибиловського журналістка, про яку вже згадували, Анастасія Кириленко.

"Цілком можливо, що це була "випадковість". Родичі кажуть, що у нього був діабет, однак від одного діабету вмирають нечасто", - пише вона в своєму блозі на "Грани.Ру".

Вона пише, що Прибиловського запросили до участі в проекті Гудзонівського інституту в Вашингтоні Kleptocracy Archive, який мав перетворитися на базу даних про корупційних політиків всього світу. Для цього проекту, як пише Анастасія, Володимир Веніамінович надав оригінал документа про реєстрацію кооперативу "Озеро" – того самого, який став синонімом словосполучення "оточення Путіна".

Насторожує оточення Прибиловського щодо його смерті й те, що політичні вбивства – звична для сучасної Росії справа. Окремо варто згадати отруєння полонієм Олександра Литвиненка, співавтора книги "ФСБ підриває Росію". Другим автором, як і у книзі Прибиловського, був радник Березовського Фельштинський.

На жаль, коли йдеться про Росію, не можна бути впевненим на всі сто, що смерть критика Путіна сталася через проблеми зі здоров'ям.

Книга про Україну

Журналістка Анастасія Кириленко стверджує, що Прибиловський останнім часом шукав можливості видати ще й книгу про українських політиків.

Вона пише, що 29 листопада 2015 року він просив її допомогти з пошуком зацікавлених у виданні книги "Кто есть кто на Украине в политике и бизнесе", яка мала містити 100-120 біографій.

Далі Анастасія наводить уривок з невиданої книги, в якому з посиланням на відкриті джерела переказується історія про зустріч Кличка та Порошенка з олігархом Дмитром Фірташем у Відні у 2014 році. Сам український президент говорив потім, що ця зустріч була випадкова та беззмістовна.

Цілком можливо, що книгу цю ще видадуть. І, не виключено, що в нашій же країні.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
Більше новин