Навіщо Суркову Нуланд?

Повідомлення про ймовірну зустріч Владислава Суркова з Вікторією Нуланд - доказ того, що Росія намагатиметься домогтися скасування санкцій проти путінського режиму всіма можливими засобами

Борису Гризлову доручено демонструвати конструктивність на переговорах, щоб впливати на європейців.

Владислав Сурков буде намагатися домовитися з американцями. Потрібно розуміти, що куратором "українського напрямку" в адміністрації президента Росії залишається саме Сурков. Гризлов приступив до роботи на "українському напрямку" кілька тижнів тому і хоча - на відміну від попередніх представників Росії в Мінській групі - він здатний заперечувати Суркову, висувати власні пропозиції та обговорювати їх з Путіним, проте стратегічні рішення по дестабілізації України залишаються саме за Сурковим і його радниками. І поки неясно, чи буде Гризлов, який відомий як обережний і дисциплінований гравець, готовим до рішучих дій по відстороненню Суркова і його команди. Шлях до цього є. Після окупації Криму В'ячеслав Володін відібрав у Суркова Крим, мотивуючи це тим, що оскільки "Крим - це тепер Росія", так куратору України Суркову нічого туди потикатися. Якщо Путін вирішить остаточно заморозити конфлікт і перетворити окупований Донбас в Придністров'я,  Гризлов може відібрати Донбас у Суркова під приводом, що "Донбас - це теж більше не Україна". І тоді Суркову залишаться акції протесту біля Ради, Опозиційний блок і антикорупційні форуми. Але на сьогоднішній день Путін прийняв інше рішення - боротися за скасування санкцій, Суркова зберегти, Гризлову віддати переговорний майданчик.

Навіщо на цьому тлі Суркову зустрічатися з Нуланд? А тому, що візит Гризлова до Києва не закінчився тим результатом, на який розраховували в Москві. Стало ясно, що в Україні не готові до "втиснення" Донбасу на російських умовах - тобто при збереженні правління Захарченка та Плотницького. Якщо переговори на цю тему затягнуться - і Москва не матиме приводу звинуватити в їхньому затягуванні Київ -  у Росії просто не залишиться часу на консультації щодо скасування санкцій. Тому в Кремлі прийнято рішення спробувати натиснути на Порошенка через американців. Питання в тому, що саме може Сурков запропонувати Нуланд в ситуації, коли Путін не готовий відмовитися ані від бандитів на Донбасі, ані від бандитів в Криму?

Швидше за все, досвідчений пройдисвіт блефуватиме. Але у нього це навряд чи вийде. Нуланд вже заявила, що виконання всіх пунктів Мінських угод можливе тільки після закінчення обстрілів - тобто повного припинення вогню. Москві цього добитися не вдалося - і не вдасться принаймні до вирішення апаратної інтриги в керівництві самої "ДНР". Поки Захарченко ворогує з Ходаковським - і це тільки верхня частина айсберга - кожен з бандитів намагатиметься зірвати домовленості, на які орієнтується опонент. А оскільки кожен з бандитів має своїх покровителів у Москві - нерідко в обхід Суркова - то цей зрив буде заохочуватися і захищатися на найвищому рівні. Поки що з цим хаосом Москві впоратися не вдалося.