Гройсман: Жодного слова про федералізацію і особливий статус в оновленій Конституції немає

Вадим Денисенко
18 січня, 2016 понедiлок
09:37

Спікер парламенту Володимир Гройсман у програмі "5 подій тижня" розказав про те, чому Україна нині потребує оновленої Конституції, що дасть децентралізація і про те, чи отримає особливий статус Донбас

- Зараз ходить багато чуток і відвертих домислів навколо питання майбутнього голосування щодо змін до Конституції і децентралізації. Перше питання – чи відбудеться голосування вже на цій сесії?

- Зараз тривають політичні консультації. Хочу ще раз підкреслити, що ця Конституція відповідає повністю кращим європейським практикам і національним інтересам України з точки зору децентралізації влади і передачі повноважень на місця. За 2015 рік нам вдалося передати фінанси на місцевий рівень, і сьогодні, в місцевих органах влади вже є кошти для того, щоб відкривати садочки, ремонтувати дороги, забезпечувати освітлення і ремонтувати міський транспорт, ремонтувати клуби, створювати ФАПи на селах. Але кожен рік ми за це боремось. Боремось за те, щоби ця система зберігалась, щоби люди врешті-решт отримали і права, і можливості, і фінанси для того, щоб покращувати і змінювати життя в кращий бік на своїх територіях. Це все можливо зробити остаточно тоді, коли будуть прийняті зміни до Конституції.

 

Зараз тривають консультації, і до дня голосування буде дуже багато чуток з того чи іншого приводу. Але я переконаний у тому, що усі політичні сили мають знайти в собі сили для того, щоби забезпечити прийняття рішення, яке дозволить врешті-решт поставити крапку в нашому пострадянському минулому і побудувати якісне європейське сьогодення і майбутнє. Це можливо зробити тільки на умовах децентралізації. А децентралізація стосується сьогодні кожного села, кожного міста в Україні, не залежно від того, це на Заході України, в Центрі, на Півночі, на Півдні або на Сході. Мова йде про те, що це абсолютно нова система управління країною, яка базується не на тому, що людьми керують зверху, а на тому, що люди самі розуміють, внизу, які є проблеми, знають, як їх можливо вирішувати.

 

 Хочу підкреслити свою особисту позицію: я вважаю, що децентралізація є надважливою реформою для країни. Я готовий і далі за неї боротись для того, щоб максимальні повноваження були передані на місця.

 

- Чи є, зрештою, ці 300 голосів для прийняття у другому читанні?

- Потенційно в парламенті, який має майже 450 голосів, є 300 для голосування. Але я наголошую, що це питання до кожного лідера політичної фракції, до кожного лідера політичної партії, яка присутня сьогодні в парламенті, яка отримала мандат довіри від людей і має його врешті-решт реалізувати.

 

Ну для чого ми обираємось в парламент? Для того, щоб узурпувати владу? Ні. Для того, щоб передати владу на місця. Для того, щоб забезпечити якісний економічний розвиток нашій країни. Ключове питання: питання безробіття в Україні, питання розвитку економіки. А скажіть, будь ласка, а хіба підприємства знаходяться у нас в Кабінеті міністрів або в парламенті? Ні, вони знаходяться вмістах, селах, селищах. В районах, в областях. Ці зміни до Конституції дозволять нам створювати нормальні, якісні робочі місця, вирішувати нагальні проблеми. Змінити ситуацію в охороні здоров’я, в освіті, в багатьох інших речах. От що хочуть сьогодні від нас отримати люди. І базова позиція – це зміни до Конституції. Я свій голос віддавав і віддам за те, щоб ця Конституція була ухвалена. А далі – це політична відповідальність політичних сил відстояти цей державний і суспільний інтерес.

 

Дуже багато чуток навколо Конституції. Начебто говорять про особливий статус, який може призвести до федералізації Донбасу. Ну, повна нісенітниця! Жодного питання про федералізацію і особливий статус немає. Питання є в повній європейській системі, яка дозволить кожній громаді розвиватись. Тому в даному випадку я сподіваюсь, що час є. До останнього моменту буде зберігатись інтрига, але я надіюсь, що буде знайдене розуміння щодо підтримки цих остаточних рішень.

 

- Багато спекуляцій навколо особливого статусу Донбасу. В Конституції зрештою там тільки один рядок. Чи переважать ці спекуляції, ця демагогія над реальними речами, над реальними змінами щодо децентралізації?

- Я думаю, що цими чутками хтось,можливо, просто намагається не допустити голосування за цю Конституцію. Хтось, можливо, не розуміє її сутність. Можливо, якісь інші є причини. Мені дуже важко сьогодні оцінювати, з якої причини та чи інша політична фігура знаходить різні аргументи, чутки і все інше. Але я хочу ще раз підкреслити, що є багато речей,які не мають під собою жодних підстав і жодних якихось підтверджень. Немає там ніякого особливого статусу. Це очевидно. Немає і інших нісенітниць, які намагалися «привнести» в цю Конституцію. Я хотів би підкреслити, що дуже багато чуток, які розповсюджувалися навколо Конституції, не мають під собою жодних підстав.

 

- А як, наприклад,  щодо повноважень префектів?

- Це теж є абсолютно неправильно трактовано, оскільки префект – це та людина, яка буде забезпечувати державний інтерес на територіях. Насправді децентралізація передбачає більше повноважень на місцях. На рівні територіальних громад, на рівні областей і районів. Врешті-решт ми будемо обирати свою владу, а не призначати її з Києва. Тобто, ми обираємо обласну чи районну раду, а обласна та районна рада обирає свій виконком і затверджує відповідного керівника. І це буде означати, що формування бюджету області, його затвердження, соціально-економічний розвиток буде максимально наближений до потреб людей. Але з точки зору державного контролю, який передбачений Європейською хартією державного самоврядування, передбачається, що держава має забезпечувати контроль, інакше такі повноваження можуть призвести до узурпації влади навіть на місцевому рівні. Баланси і противаги, вони мають завжди бути збережені. І тут немає потреби лякатись цього, тому що це абсолютно нормальна європейська практика.

 

Це та ж практика, яка є сьогодні у Франції. Та ж практика, яка є сьогодні у Польщі. А це достатньо сильні країни з розвиненою демократією, що дуже важливо, і розвинутим місцевим самоврядуванням. І саме головне – це достатньо міцні економіки. А в централізованій країні будувати якісну економіку нереально і неможливо. Тим більше, коли мова йде про 45-мільйонну країну у центрі Європи. Ми ж не можемо залишатися і далі пострадянським централізованим утворенням, яке пригнічує демократію. Ми маємо створювати всі умови, які дозволяють нам стверджувати нашу державність,  відновлювати і розвивати демократію в нашій країні, і відроджувати економічний потенціал. А це зробити без місцевого самоврядування, без активності людей, неможливо. Тому ця Конституція – це відповідь на чітке розмежування між нашим минулим і майбутнім.

 

- Перейдемо до бюджетної проблематики. І от після вікопомної для багатьох бюджетної ночі ви пообіцяли розпочати роботу над змінами до державного бюджету. Що наразі вже зроблене в цьому плані?

- Перше, що я хочу підкреслити –я багато чую критики, що закон «Про бюджет» не треба було ухвалювати. Я вважаю,що це є категорична помилка. Якби не був прийнятий державний бюджет на 2016 рік, я хочу з великою долею вірогідності зазначити, ну, я думаю, що долар підскочив би втричі від діючого курсу, а ми б не отримали макрофінансової підтримки від МВФ. Ми би мали величезну економічну, фінансову дестабілізацію. Тому наявність бюджету, навіть не зважаючи на те, що він був пізно внесений урядом і потребував більш детальної роботи, є набагато краще, ніж відсутність бюджету. Саме тому я  робив все для того,щоб бюджет був прийнятий. Зараз потрібно від уряду, щоби всі державні програми почали фінансуватись. Ну, наприклад, у нас є питання допомоги матерям-одиночкам. Зараз треба терміново затвердити порядок цих виплат, щоб вже у січні ці матері отримали невелику, але державну підтримку.

 

Хочу також наголосити: бюджет прийнято і опубліковано. Це дає можливість кожному подивитись на те, яким є бюджет, що там є закладено, яка політика буде формуватись в тому чи іншому напрямку. Як я і обіцяв, ми вже розпочали роботу над детальним поглибленим визначенням ситуації по бюджету. Наше завдання сьогодні – знайти ті резерви і покращити використання і публічність бюджетних коштів. І найближчим часом ми вийдемо з ініціативами щодо змін бюджету.

 

Також хотів би наголосити: ми зберегли систему децентралізації фінансів. Адже перед прийняттям бюджету була загроза того, що села, міста, селища, райони і області недоотримають кошти, і буде зруйнована система фінансової децентралізації, яку ми запровадили у 2015 році і яка показала свою ефективність. От зараз ви можете побачити у себе, у своєму селі, в населеному пункті якщо відбувались якісь роботи по дорожньому покриттю, тротуарах, садочках, школах, освітленню, щось змінилося саме в кращий бік, так це і є ознака фінансової децентралізації. Тому що безпосередньо громада отримала можливості виконання завдань. Раніше вони тільки мріяли. Вони обирались і мріяли про те, що колись може бути можливість вирішити те чи інше питання. Сьогодні ці мрії стали реальністю. Але зараз мають бути підвищені і вимоги до місцевого самоврядування, в першу чергу, з боку самої громади. Мені дуже би хотілося, щоби професійних рівень і здатність якісно використовувати ресурси була значно підвищена на місцевому рівні. І я вважаю, що це можливо зробити. Це наше спільне завдання.

 

Що мене хвилює сьогодні? Важливо, щоби ми, маючи децентралізацію в дії, почали предметно займатись економікою,створенням нових робочих місць. Це є дуже важливо, оскільки розвиток місцевої економіки якісно позначиться на  відновленні економічного потенціалу України. Тому дуже важливо, щоби  кошти від децентралізації  інвестувались місцевим самоврядуванням в створення нових робочих місць. Ну, і в програми підтримки малого і середнього бізнесу. Нам потрібно в цьому році дуже предметно визначитись щодо охорони здоров’я. Я думаю, що сьогодні нікого не влаштовує сьогодні стан охорони здоров’я в нашій країні – з точки зору тих, хто звертається за допомогою у медичні заклади, і тих, хто працює в медичних закладах. Це означає, що ця система потребує змін. Ми домовились, що у лютому місяці ми проведемо ще одне засідання з цього приводу, запросимо усіх зацікавлених осіб для того, щоб на базі парламенту створити дискусійний майданчик для напрацювання кращих рішень, і потім спільно з президентом, з урядом внести пропозиції українському суспільству, якою має бути охорона здоров’я. Також важливим є питання освіти: нам потрібно значно збільшити інвестиції  в освіту.

 

- Не можна оминути питання, чи варто очікувати найближчим часом змін в уряді.

- Ну, зовсім очевидно, що ротації в уряді є природніми. І я вважаю, що не самоціль змінити одного міністра на іншого, а ціль має полягати у тому, що ті хто прийдуть на зміну, мають бути достатньо професійними і мати свій погляд на розвиток галузей. Тому консультації ці йдуть, і є, на моє глибоке переконання, ряд міністрів, до яких є величезні питання з точки зору їх професійності і віддачі тій справі, на яку їх делегували. Тому я думаю, такі зміни в уряді очевидно відбудуться.

 

- Ще знакове питання – вибори в Кривому Розі. Чому досі не підписаний закон відповідний про призначення нових виборів і чи відбудуться вони взагалі?

- Є певні процедурні речі, які обмежили мене в праві підписати. Коли ми це питання ухвалили на засіданні Верховної Ради, в цей день була зареєстрована постанова, яка передбачає спробу перегляду того рішення, яке прийняв парламент. Тобто скасувати рішення про підтримку закону про перевибори в Кривому Розі. Тільки сам факт реєстрації цієї постанови не дає мені права  підписувати цей закон. Тому  я маю спочатку винести на голосування цю постанову, потім, якщо парламент прийме скасувати голосування – зрозуміло, закон буде скасований, якщо парламент не підтримає цю постанову – у мене відкривається шлях підписання і я його підпишу в ту ж хвилину, жодних питань немає. Але коли таке питання ставлять депутати народні, мені хочеться все ж таки ще раз повернути їх до регламенту Верховної Ради України. Хай вони читають регламент, де чітко записано як має діяти голова Верховної Ради, якщо є такий випадок.

 

- Тобто жителям Кривого Рогу не варто переживати, що знову вони залишаться без виборів, чого вони дуже прагнуть?

- Я, як голова Верховної Ради, зроблю все для того, щоби цей закон було підписано. А далі вже мешканці Кривого Рогу визначаться щодо відповідного голосування за того чи іншого кандидата.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
18:31
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
18:25
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
18:04
OPINION
Віктор Каспрук
Нова гра Ірану: чи буде відповідь Ізраїлю?
17:59
Кривий Ріг, російська атака, обстріл
Громади чотирьох областей України отримають техніку для розчищення завалів
17:49
Північний потік 2
Страховики відмовились платити оператору "Північного потоку" за пошкодження газогону
Більше новин