Як російське "прокляття" завадило Глазкову стати чемпіоном світу

Відмовившись від українського прапора та одягнувши рукавички російських кольорів, В’ячеслав Глазков програв американцю Чарльзу Мартіну бій за вакантний титул Міжнародної боксерської федерації (IBF)

Головний бій кар’єри

17 січня український важковаговик В’ячеслав Глазков проводив найважливіший бій у кар’єрі. Боксер з Луганська бився з американцем Чарльзом Мартіном за вакантний титул чемпіона світу за версією IBF.

Статус офіційного претендента на титул Глазков здобув ще в березні минулого року, перемігши американця Стіва Каннігема, але був вимушений чекати, поки IBF санкціонує поєдинок. Реальністю бій став лише наприкінці 2015 року, коли інший українець – Володимир Кличко, який володів чемпіонським поясом за цією версією понад десять років, поступився британцю Тайсону Ф'юрі.

Міжнародна боксерська федерація зобов’язала новоспеченого чемпіона провести обов’язковий захист. Але Ф'юрі від титулу відмовився, надавши перевагу бою-реваншу проти Кличка, який обіцяє боксерам величезний призовий фонд розміром $80 млн.

Таким чином, пояс став вакантним, а у суперники Глазкову призначили американця Чарльза Мартіна, який на той час посідав у рейтингу IBF четверте місце.

Ворожі кольори

Здавалося, нашим вболівальникам варто радіти, адже чемпіонський титул може повернутися до України. Але події, які розгорталися навколо поєдинку, примусили багатьох фанів замислитися, чи варто підтримувати Глазкова.

Це сталося після того, як співпромоутер луганчанина Кирило Пчельніков заявив, що Глазков незабаром отримає російський паспорт. За словами росіянина, родина Глазкова мешкає у Краснодарі, де сам боксер у серпні навіть провів бій проти Кертсона Максвелла з Трінідаду і Тобаго, нокаутувавши його у четвертому раунді.

Також Пчельніков заявив, що вже на чемпіонський бій Глазков може вийти під російським прапором попри те, що новий паспорт він ще не отримав. Щоправда сам боксер спростував цю інформацію, запевнивши, що він громадянин України.

Втім, виходячи на бій з Мартіном, Глазков неприємно здивував. Він з'явився на рингу без українського прапора, а перед поєдинком не виконувався національний гімн. Понад те, Глазков одягнув рукавички кольорів російського прапора – червоного, синього та білого, а на трусах боксера майорів напис "Русь" – логотип російської компанії, яку рекламував спортсмен.

Підступна травма

Відео: tsn.ua

Спершу бій розгортався для В’ячеслава Глазкова непогано – він добре маневрував по рингу та уникав ударів суперника, який був на 15 кг за нього важчим. Втім в третьому раунді ситуація змінилася – Мартін кілька разів влучив у опонента, який згодом опинився на рингу через те, що у нього підвернулася нога.

У підсумку чергова атака американця завершилася ще одним падінням Глазкова, після якого він не зміг продовжити бій через травму коліна. Рефері в рингу почав відраховувати нокдаун а на запитання чи продовжуватиме Глазков бій – він отримав негативну відповідь, зафіксувавши перемогу Мартіна технічним нокаутом.

Погана компанія

Таким чином "прокляття" російських кольорів зіграло злий жарт з черговим представником бойових видів спорту. 12 грудня ганебної поразки зазнав легендарний американський боксер Рой Джонс, який отримав російське громадянство та вперше боксував під новим прапором. 45-річного екс-чемпіона світу жорстко нокаутував британець Енцо Маккарінеллі.

А 25 грудня програв ще один "новий" росіянин – відомий американський боєць змішаних єдиноборств Джеф Монсон. Його на другій хвилині бою нокаутував камерунець Дональд Нжатах, який живе та тренується у Черкасах та представляє місцевий клуб Grizzly.

Сумнівні перспективи

Тож, В’ячеслав Глазков зробив свій вибір. Проте зараз питання в тому, чи потрібен цей боксер без титулу Росії, яка так полюбляє залучати під свої прапори чужих чемпіонів. Після бою з Мартіном бронзовий призер Олімпіади-2008 говорив, що розраховує на реванш, але чи надасть його американець – велике запитання.

Тут багато залежатиме від другого промоутера Глазкова – американки Кеті Дуви, яка, власне, і вивела українця на рівень чемпіонських боїв. Що ж стосується Кирила Пчельнікова, то він запам’ятався лише навколоспортивною метушнею з російським громадянством, яка у підсумку вилізла В’ячеславу Глазкову боком.