Олімпійські "пенсіонери": Найстаріші учасники і чемпіони Олімпійських ігор

Вважається, що спорт – справа молодих. Та є окремі індивіди, які доводять, що і в 40, і навіть 70 років вистачає завзяття і вправності, щоб не лише виступити на найпрестижніших змаганнях світу, а й здобути медаль

Абсолютним віковим рекордсменом в історії Олімпіад є шведський стрілок Оскар Сван – серед найстарших учасників, призерів і чемпіонів. Він брав участь в Іграх-1920 в Антверпені, коли йому було 72 роки 280 днів. Причому "дідусь" не просто відбував роль статиста, а виграв срібну нагороду. Загалом Сван тричі ставав олімпійським чемпіоном. Стільки ж разів вигравав Олімпіади і його син Альфред, з яким вони разом виступали.

Проте такий міцний рекорд може не встояти. На нього зазіхнув японський наїзник Хороші Хокетсу, який хоче виступити на Олімпіаді-2016 у Ріо-де-Жанейро у 74 роки та стати найстаршим учасником Ігор в історії. Хокетсу вже подав заявку на участь у відбірковому раунді Олімпіади. Вперше Хокетсу взяв участь в олімпійському турнірі з кінного спорту понад півстоліття тому - в 1964 році він змагався в Токіо. Всього на його рахунку три Олімпіади, в тому числі і Ігри в Лондоні-2012, де японець виступав у віці 71 року.

Легендарною серед жінок є ямайська спринтерка Мерлін Отті. Вона виступила на шести Олімпіадах, здобувши на них дев'ять медалей, проте жодної золотої. На своїх останніх Іграх – в Афінах-2004 – уже 44-річна атлетка представляла Словенію. Мерлін Отті є найстаршим олімпійським призером в історії легкої атлетики.

"Король біатлону" норвежець Уле-Ейнар Бьорндален вже побив рекорд за кількістю нагород серед учасників "Білих Олімпіад". Своє останнє олімпійське "золото" він здобув у 40 років.

Проте у віковому рекорді він поступається італійському лижнику Мауріліо Де Зольту, який у 43 роки виграв естафету у Ліллехаммері-1994. Найстаршим призером зимових Олімпіад є Скотт Брейд, який у складі збірної США з керлінгу отримав "бронзу"-2006, коли йому виповнилося 54 роки. Щоправда, він був запасним і на лід так і не вийшов.

Серед жінок найстаршою учасницею зимових Ігор є американська саночниця з Віргінських островів Анні Абернаті – на Олімпіаді-2006 їй було 52.

Серед українських олімпійців часів незалежності відзначимо саночницю Лілію Лудан. Вона виступала на чотирьох Іграх. На останніх з них – Ванкувер-2010 – їй було 40 років.

Найкращим олімпійським досягненням спортсменки є 6-е місце в 2002 і 2006 роках. Стрілок Юрій Сухоруков у 40 років став срібним призером Олімпіади-2008, а його колега по спеціалізації Артур Айвазян (на фото) став олімпійським чемпіоном на тих же Іграх у 35-річному віці. 

Фото: shooting-ua.com, vesti-ukr.com, championat.com, pinterest.com, horde.me, metronews.ru