На чому роблять мільйони найбагатші футбольні клуби

За минулий сезон 20 найбагатших футбольних клубів світу заробили $6,6 млрд, а головними джерелами їхніх прибутків стали надходження від продажу квитків на матчі, телевізійних прав та спонсорські контракти

Лідери сезону

Найприбутковішим футбольним клубом, за підсумками сезону 2014/15, за даними аудиторської компанії Deloitte, став мадридський "Реал", який заробив 577 млн євро. Друге місце в рейтингу посів інший іспанський клуб - "Барселона" (560,8 млн євро). Третім став англійський "Манчестер Юнайтед" (519,5 млн євро).

Загалом 20 найбагатших клубів світу у сукупності заробили $6,6 млрд. За прогнозами, ця сума за підсумками наступного сезону сягне $8,8 млрд.

Квитки на матчі

На продажу квитків на домашні матчі найбільше заробляє англійський "Арсенал", який у сезоні 2014/15 отримав від реалізації квитків 132 млн євро. Слідом за лондонцями розташувалися два іспанські клуби – "Реал" (129,8 млн євро) та "Барселона" 116,9 млн євро. До п'ятірки команд, які вміють заробляти на вболівальниках, також увійшли ще два англійські клуби – "Манчестер Юнайтед" (114 млн євро) та "Челсі" (93,1 євро).

Телевізійні права

У реалізації прав на трансляції матчів найбільш беручкими виявилися мадридський "Реал", який заробив 199,9 млн євро, та "Барселона" - 199,8 млн євро. Трохи менше отримав від медійних надходжень італійський "Ювентус" (199 млн євро). За лідерами розташувалися представники Англії – "Челсі" (178,2 млн євро) та "Манчестер Сіті" (178 млн євро).

Спонсорські контракти

Завдяки спонсорським контрактам та комерційній діяльності, найбільші прибутки має французький ПСЖ – 297 млн євро. Слідом за парижанами розташувалася німецька "Баварія" (278,1 млн євро), англійський "Манчестер Юнайтед" (263,9 млн євро), іспанські "Реал" (247 млн євро) та "Барселона" (244,1 млн євро).

Соціальні мережі

Найважливішим інструментом просування для футбольних клубів є соціальні мережі. Найбільшу армію підписувачів має "Барселона", у якої 89,6 млн прихильників у Facebook, 16,6 млн - у Twitter та 26,6 млн – в Instagram. Ненабагато поступається "Реал" - 86,4 шанувальників у Facebook. У "Манчестер Юнайтед" у найпопулярнішій соціальній мережі - 67,6 млн фанів, у "Челсі" – 44,4 млн, а у "Арсеналу" – 34,5 млн.

Хто платить

Лідером за спонсорськими надходженнями є ПСЖ, який отримав від комерційних партнерів 62% своїх прибутків на 297 млн євро. Титульним спонсором парижан є авіакомпанія з ОАЕ Emirates, компанії American Express та виробник спортивної форми Nike.

"Реал" також має чинний спонсорський контракт з Emirates, який набув чинності минулого сезону і діятиме ще впродовж чотирьох років. Іспанці отримують гроші від компанії Adidas, яка постачає їм екіпіровку. Також мадридці підписали нову угоду з еміратською паливною компанією IPIC.

Титульним спонсором "Барселони" є інша авіакомпанія - Quatar Airways, угода з якою у каталонців спливає після цього сезону. Також каталонці рекламують компанії Audi, Beco та Telefonica.

"Манчестер Юнайтед" щороку отримує солідні надходження від General Motors, з яким у клубу рекордний контракт на 560 млн євро за сім років за титульну рекламу автомобільного бренду Chevrolet. Також манкуніанці мають низку дрібніших угод з телекомунікаційними та фінансовими компаніями, а також новим поcтачальником форми – Adidas, який одягає англійський клуб з цього сезону. 

Інфографіка - Deloitte