Ексклюзив

"Липовий" диплом Ігоря Сироти, або як українська гідроенергетика опинилася в руках зубного техніка

Аліна Пасльон
2 лютого, 2016 вiвторок
21:16

Генеральний директор величезної компанії "Укргідроенерго" обіймає посаду, маючи щонайменше один підроблений диплом

Журналісти програми телеканалу "Еспресо" - "ШУСТРОВА LIVE" з'ясували, як зубний технік керує усім гідроенергетичним сектором.

480 мільйонів гривень прибутку на рік, керує усіма гідроелектростанціями України. Знайомтесь - це публічне акціонерне товариство "Укргідроенерго". Усі акції належать державі. Керує цим  гігантом прибічник "Партії Регіонів" — Ігор Сирота. Цю посаду він зайняв 2011-го, під час правління Азарова-Януковича. Керівником він став за протекцією свого зятя — невтомного кооператора Володимира Пака. Наприкінці 1990-х той обіймав посаду голови київського облспоживспілки, майно якої зухвало розподілив між приватними товариствами, засновниками яких були його близькі та родичі. Потім масштаби  зловживань лише зростали. Всередині 2000-х років, коли Пак був депутатом "НУ-НС", його зять очолив головне управління  координації закупівель "Укрзалізниці", а в 2006-му став заступником голови Держкомрезерву. І це все, маючи лише диплом зубного техніка. Яким чином Сирота став розбиратися у енергетиці, питання спірне, але його тестю небезпідставно приписують зв'язки з колишнім главою Міненерго, регіоналом Юрієм Бойком, який досі є міністром енергетики, але тіньового уряду.

ЮРІЙ БОЙКО, ГОЛОВА ФРАКЦІЇ "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК":

Коли ви прийдете у владу, не повторіть помилки, які зробила "Партія Регіонів", які багато чого обіцяли, а потім забули про обіцянки виборців, про свої обіцянки і зайнялися своїми справами.

Одразу ж із призначення на посаду Ігоря Сироти різко зменшилося фінансування Дністровської ГАЕС. Протягом 2008-2009 років було витрачено близько 2 млрд грн, але потім "Укргідроенерго" виділило близько 260 млн грн замість раніше запланованих 600 млн. І до 2014-го було порушено низку кримінальних справ. Перша - за фактом заволодіння посадовими особами "Укргідроенерго" майже 2,5 млн гривень. Це сталося в ході будівництва в 2011 році інспекторської автомобільної дороги по гребеню огороджувальної дамби Дністровської ГАЕС. Кошти за будівництво цієї дороги переводилися на рахунки підприємств з ознаками фіктивності. Через рік під час інтервю Ігор Сирота визначив дане будівництво як найперспективніший стрибок у розвитку української енергетики.

ІГОР СИРОТА, ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР "УКРГІДРОЕНЕРГО":

У 2012 році ми зробили великий об'єм роботи, що стосувалося будівництва Дністровської гідроакумулюючої станції.

Наступний кримінал тут — це винахідливе відмивання грошей на плівці, якою було вкрите дно водоймища Дністровської ГЕС. Ціна 1 квадратного метра з ПДВ - 180 гривень. Коли Держфінінспекція вирішила перевірити справжню вартість  плівки, з'ясувалося, що, за даними митниці, в Україні вищезазначена геомембрана поставлялася за ціною 50 гривень за квадратний метр. Тобто, керівництво "Укргідроенерго" вкрало на кожному метрі 130 гривень. Крім цього вдалося вкрасти ще й на площі покриття — різниця була у 73,5 тис кв метрів. Невідомо куди поділося і 350 млн гривень, які були виділені на  будівництва Дністровської ГЕС за завищеною вартістю робіт. Усі згадані кримінальні провадження були закриті за час генпрокурорства Віталія Яреми. Тоді ж розпочалася і незаконна забудова острова Шлюзова заступниками "Укргідроенерго" та керівництвом з "Нафтогазу".

СЕРГІЙ МОКРЕНЮК, ЮРИСТ, АДВОКАТ:

Це Водний Кодекс - 89 стаття і Земельний кодекс - 61 і 62 стаття, де чітко прописано, що на островах забудова земельних ділянок заборонена. Це пряме порушення закону.

Острів знаходиться трохи нижче греблі Київської ГЕС, що перебуває у віданні "Укргідроенерго".  За даними Державного земельного кадастру, ділянки знаходяться в приватній власності фізичних та юридичних осіб та мають цільове призначення або для колективного житлового будівництва, або під садівництво. Серед власників - чинний замголови ПАТ "Укргідроенерго" Анатолій Касьяненко, екс-замголови і член правління "Укргідроенерго" Анатолій Замрікіт, та колишні керівники департаментів товариства Михайло Пінчук та Жанна Гутіна. Та, як відомо, риба гниє з голови, і чого очікувати від працівників, якщо навіть генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота перебуває на посаді, маючи освіту зубного техніка.

На шляху до стрімкої кар'єри генерального директора після диплому зубного техніка Ігор Сирота каже, що отримав і вищу профільну освіту.

ІГОР СИРОТА, ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР "УКРГІДРОЕНЕРГО":

У 30 років я змінив свою професію з медичної на економічну, потім я пішов в академію по менеджменту і закінчив Академію управління при Президентові України.

За нескладними підрахунками можна визначити, що на економічний факультет він вступив 1989 року, але в дипломі про вищу освіту роком закінчення значиться 1997. Навряд чи економіці підприємства вчать аж цілих 8 років! Але на наш запит у Київському національному економічному університеті  відповіли, що ні цього, ні будь-якого іншого диплому пану Сироті не видавали.

 "Серед базового випуску студентів 1997 року Сирота Ігор Григорович не значиться, диплом у 1997 році до КНЕУ з державних майстерень не надходив."

 На основі цього "липового" диплому Ігор Сирота отримав ще одну освіту. 2001 року він закінчив Львівський регіональний інститут державного управління Української академії державного управління при Президентові України за спеціальністю "менеджмент організації". Відповіді про оригінальність цього диплому від університету ми так і не отримали. У Міністерстві освіти і науки переконують, що підробний диплом мали виявити ще на етапі прийому документів до вишу.

МИКОЛА ФОМЕНКО, НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ РОБОТИ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ:

При вступі на навчання іде автоматична перевірка документів за попередньою освітою не лише документів про вищу освіту, мова йде про всі документи про освіту, які здобувалися до цього.

У випадку, якщо за якихось причин виявлено підробний диплом у людини, яка вже стала студентом, її повинні негайно відрахувати. Такий закон. Стосується він і Ігоря Сироти. У липні 2012 року слідчими було порушено кримінальну справу:

"Сирота Ігор Григорович з метою вступу у  Львівський регіональний інститут державного управління Української академії державного управління при Президентові України отримав від невстановленої особи підроблений диплом про закінчення Київського національного економічного університету за спеціальністю "економіка підприємництва".

ЮЛІЯ ШАПОЧКА, ЮРИСТ, ГОЛОВА ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "КОЛЕГІЯ МОЛОДИХ УПРАВЛІНЦІВ ТА ЮРИСТІВ":

За підробку документів Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність статею 358. Якщо ви купили і використали підроблений диплом, то це може бути покарання від 6 місяців до 2 років позбавлення волі.

Такого покарання не боїться ні Ігор Сирота, ні особи, які займаються виготовленням "липових" дипломів. На запит у всесвітній мережі пошуковець видає кілька десятків сайтів, які працюють фактично "у відкриту". У яку суму обійдеться диплом економіста за 1997 рік, ми дізналися за телефоном одного з таких сайтів:

- Мені, наприклад, треба 1996-97-й рік

- Можно

- А скільки це буде коштувати?

- 300 доларів

- Скільки часу це займе?

- Від 2 до 5 робочих днів, плюс доставка.

- І все рівно, який університет?

- Без різниці.

От і виходить: мінімум часу, кілька сотень доларів — і можна вступати до академії при президентові. Щоправда, чи буде цей диплом у єдиній базі, виникають великі сумніви. Оригінальність будь-якого документу про освіту можна перевірити на сайті Міністерства освіти, ввівши відповідні дані.

МИКОЛА ФОМЕНКО, НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ РОБОТИ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ:

Буквально за декілька хвилин можна перевірити  будь-який диплом, який видавався починаючи з 2000 року і виготовлявся, тобто занесений в єдину електронну базу.

Тут і виявляється прогалина: диплому 1997 року бути у цій базі не повинно. Ми направили запит до Ігоря Сироти з проханням прокоментувати ситуацію та запрошення на ефір програми. У відповідь спершу отримали відписку:

"Запропонована Вами тема не є коректною до обговорення, оскільки Голосіївським районним судом встановлено, що Сирота І.Г. у встановленому порядку отримав диплом спеціаліста Київського національного економічного університету. Даний диплом має усі встановлені законом реквізити офіційного документа та встановлює факт закінчення навчального закладу".

Дійсно, постанову слідчого про порушення кримінальної справи було скасовано, але у звязку з тим, що були дотримані реквізити, які мають бути на дипломі.

МИКОЛА ФОМЕНКО, НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ РОБОТИ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ:

Незважаючи, якого він вигляду, з чого він виготовлений, в обовязковому порядку база: його серійний номер, ким видавався, коли видавався, кому видавався – обовязково повинна присутня бути в єдиній електронній державній базі

У електронній базі згаданого диплому нема, а вже згадана відповідь з університету дає чітко зрозуміти, що Сирота там не вчився. Натомість у наступній відповіді на запит Ігор Григорович  наголошує, що: "ні диплом КНЕУ, ні Львівського регіонального інституту державного управління при працевлаштуванні до "Укргідроенерго" не подавались".

Виходить, що на посаду генерального директора можна легко влаштуватися із дипломом зубного техніка! До того ж, якщо співставити ці дані із відповіддю з Міністерства енергетики, виникає неспівпадіння: "копія диплому про повну вищу освіту Сироти І.Г. про те, що він у 2001 році здобув кваліфікацію менеджера, передані Міністерству енергетики та вугільної промисловості у 2012 році".

А у копії особового листка з обліку кадрів "Укргідроенерго" у графі "освіта" вказано Львівську комерційну академію із роком вступу — 1996. Тобто за рік до отримання фіктивного диплому.

Здається, Ігор Григорович у своїх показаннях заплутався. А факт обіймання такою особою головної посади найбільшого гідрогенеруючого підприємтсва, напевне, нікого не бентежить. Тому і виходить, що енергетика, як і економіка, болить Україні, як хворі зуби.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.87
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:14
ракета Х-59
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
08:08
Білий дім
Деякі човники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
Більше новин