Чому Абромавичус пішов у відставку. Версія міністра

Блокування реформ, нав'язування "своїх" заступників і нардеп Кононенко. Причини відставки Айвараса Абромавичуса з його заяви

Мінус охорона, плюс тиск. "Активні дії, спрямовані на те, щоб паралізувати нашу реформаторську роботу: від несподіваного зняття охорони міністра та його сім'ї – до нав'язування, під усе більшим тиском, сумнівних осіб у мою команду і на ключові посади на держпідприємствах".

Прикривати своєю спиною українську корупцію. "Я не хочу їздити в Давос, зустрічатися з іноземними інвесторами і партнерами та розповідати їм про наші успіхи, у той час як за моєю спиною вирішуються якісь питання в інтересах окремих людей".

Ігор Кононенко. За словами міністра, однією з причин відставки є блокування його роботи нардепом Ігорем Кононенком.

"Спочатку підконтрольні Кононенкові депутати від БПП розробили постанову про мою відставку і подали її через фракцію "Відродження" до Верховної Ради".

"Свої" люди в держпідприємствах… і знову Кононенко. "Протягом року Ігор Кононенко активно лобіював своїх людей на посаду гендиректора "Укртрансаміаку".

"Депутат від БПП, безпосередньо підконтрольний Кононенкові, тиснув на призначення в Держзовнішінформі, підприємствах порошкової металургії, Національному агентстві з акредитації України".

Кишеньковий заступник, "Нафтогаз"… і знову Кононенко. "Кульмінацією цього кадрового свавілля і прагнення повністю підпорядкувати собі потоки стало бажання мати "власного" замміністра в Мінекономіки, який відповідав би за "Нафтогаз" та інші державні підприємства. Кандидат просто приніс повний пакет документів для призначення і заявив: "Я хочу стати вашим замом. Я в команді Кононенка, і мою кандидатуру вже погоджено нагорі".

Адміністрація Порошенка та "оборонка". "Після цього мені надійшов дзвінок з АПУ з наполегливою рекомендацією взяти цю людину, а також іще одну – на посаду заступника з оборони. На що я відповів: "Я частиною цього дерибану не буду", - і попросив, щоб мене звільнили з посади.

Кононенко і відставка. "Врешті-решт, Кононенко заявив, що бажає заслухати мій звіт на фракції та розглянути питання про мою відставку. Я вирішив, що полегшу завдання Кононенкові та його команді, і подаю заяву про відставку".

"Я прошу Верховну Раду проголосувати за мою відставку вже завтра. Я – патріот України". 

Зазначимо, Ігор Кононенко нардеп від Блоку Петра Порошенка, перший заступник голови фракції БПП у Раді. ЗМІ називають Кононенка бізнес-партнером президента Петра Порошенка.