Китайська експансія. Топ-5 найдорожчих зимових футбольних трансферів

2 лютого у Європі фінішував зимовий період трансферів, головними діючими особами якого несподівано виявилися китайські клуби, які скуповували футбольних "зірок"

Особливістю цьогорічного зимового трансферного вікна стала активність китайських клубів, які за великі гроші скуповували "зірок" світового футболу. Найгучнішу покупку здійснив "Гуанчжоу Евергранд", який витратив на колумбійського форварда Джексона Мартінеса 42 млн євро.

Китайці цієї зими можуть здивувати ще більше, адже на відміну від європейців, вони своє трансферне "вікно" ще не зачинили. "Гуанчжоу" продовжує дивувати і запропонував за бразильського лідера "Шахтаря" Алекса Тейшейру 50 млн євро.

1. Джексон Мартінес (Колумбія) – 42 млн євро

"Атлетико" (Іспанія) - "Гуанчжоу Евергранд" (Китай).

Відео: Youtube

Рекордний трансфер нинішнього зимового міжсезоння здійснив китайський "Гуанчжоу Евергранд", який купив у "Атлетико" колумбійського форварда Джексона Мартінеса за 42 млн євро.

Лише минулого року за 29-річного нападника, який на той час виступав у португальському "Порту", боролися європейські топ-клуби. Найспритнішим виявився мадридський "Атлетико", який виклав за колумбійця 35 млн євро.

Мартінес у першій половині чемпіонату Іспанії не виправдав сподівань та забив лише два голи. Тож коли надійшла надзвичайно вигідна пропозиція з Китаю у Мадриді недовго вагалися.

2. Рамірес (Бразилія) - 28 млн євро

"Челсі" (Англія) – "Цзянсу Сайнті" (Китай).

Не менш резонансний трансфер здійснив інший китайський клуб – "Цзянсу Сайнті", який купив у "Челсі" за 28 млн євро півзахисника збірної Бразилії Раміреса.

Опорний хавбек виграв з лондонцями безліч престижних трофеїв – став переможцем Ліги чемпіонів, Ліги Європи та чемпіонату Англії, але перестав відігравати у команді ключову роль.

Тож у "Челсі" не втратили шанс заробити на трансфері 28-річного футболіста. У 2010 році лондонці заплатили за Раміреса португальській "Бенфіці" 22 млн євро, а продали його на 6 млн дорожче.

3. Джаннелі Імбула (Франція) – 24,25 млн євро

"Порту" (Португалія) – "Сток Сіті" (Англія).

"Порту" за останнє десятиріччя став головним постачальником талантів для європейських топ-клубів, та продав футболістів на 800 млн євро.

Черговим гучним трансфером португальців виявився продаж до англійського "Сток Сіті" за 24,25 млн євро 23-річного французького захисника Джаннелі Імбула.

"Порту" купив перспективного футболіста минулого літа за 20 млн євро у "Марселя", але був вимушений його відпустити до сильнішого чемпіонату у якому посередній "Сток Сіті" може стати для гравця сходинкою до одного з англійських суперклубів.

4. Елкесон (Бразилія) – 18,5 млн євро

"Гуанчжоу Евергранд" (Китай) – "Шанхай Теллейс" (Китай).

Ще один дорогий трансфер було здійснено між двома китайськими клубами, які за розміром своїх бюджетів вже здатні конкурувати з представниками провідних європейських ліг.

26-річний Елкесон виступає у Китаї з 2013 року. Його за скромні за сучасними мірками 5,7 млн євро у бразильського "Ботафого" купив "Гуанчжоу Евергранд".

За два роки 60 забитих форвардом голів збільшили його трансферну вартість у кілька разів і дозволи його продати до "Шанхай Теллейс" за 18,5 млн євро.

5. Жервінью (Кот д'Івуар) – 18 млн євро

"Рома" (Італія) - "Хебей Чжунцзи" (Китай).

Ще одна "зірка" з європейського клубу перейшла до чемпіонату Китаю з італійської "Роми". Клуб "Хебей Чжунцзи" заплатив за 28-річного атакувального півзахисника збірної Кот д'Івуару 18 млн євро.

Для римлян івуарієць був важливим гравцем і вдало провів у чемпіонаті Італії першу половину сезону, відправивши у ворота суперників у чемпіонаті Італії та Лізі чемпіонів сім м'ячів.

Втрату італійці компенсували 10 млн євро, які вони заробили на переході, адже у 2013 році купили Жервінью у англійського "Арсеналу" за набагато меншу суму - 8 млн євро.