Український арт-Іnstagram. Як додаток ODA просуває українське мистецтво

Дар'я Тарасова
4 лютого, 2016 четвер
10:43

Головний виконавчий директор One Day Auction Ольга Нікітова розповіла в інтерв'ю Еспресо, як арт-соцмережа допоможе продаватися українським художникам

Лайки, коментарі та скролінг стрічки новин. Повсякдення сучасної людини нині обов'язково складають ці прості дії. Немає нічого банальнішого, ніж сказати, що інтернет-комунікації та технології заполонили сучасний світ. Появою на ринку нових додатків здивувати важко, тому, аби вразити користувачів, треба вигадати щось кардинально нове. Українська команда так і вчинила.

Творці першої української соціальної арт-мережі One Day Auction презентують нову онлайн арт-ком'юніті, учасниками якої можуть стати всі, кому цікаве мистецтво. ODA дозволяє лайкати, коментувати, продавати, купувати та читати про митців та мистецтво. Поки акцент робиться саме на роботах українських художників, адже і на нашому арт-ринку чимало цікавого та затребуваного.

null

Зараз у команді ODA 10 людей. До неї входять і програмісти. Але коли додаток почне розростатись, команда збільшиться. Додаток вже є на всіх мобільних платформах, включаючи Web.

Офіційна його презентація широкому загалу відбудеться 11 лютого. А поки головний виконавчий директор ODA Ольга Нікітова поділилася з Еспресо.TV подробицями, як з'явилася ідея нової платформи, які можливості вона дає користувачам та як допомагає поширювати українське мистецтво по світу.

null

- Я – підприємець, людина, яка займається бізнесом. Специфіка моєї роботи – будівництво компаній. У мене була компанія, яка займалася аутсорсингом. Почали ми займатися цим у 2000 році. Це були в основному американський та європейський ринки, ми надавали аутсорсингові сервіси гейм-індустрії.

При цьому, я завжди захоплювалася мистецтвом. Активно цікавилася класичним європейським чи російським артом. У 2012 році випадково потрапила на аукціон в Україні, його проводив аукціонний дім “Золотое Сечение”. З тих пір почала ближче знайомитися з роботами українських митців і дуже швидко зрозуміла, що в Україні існує глобальний цікавий арт-ринок. Тут вирує життя, є величезна кількість талантів – як класиків, так і молодих цікавих митців. 

Захоплення українським артом з часом лише росло. У тому числі, завдяки тому, що я почала ходити на різні виставки, знайомитися з цікавими людьми, спілкуватися з ними. 

У якийсь момент я усвідомила, що більше і більше людей не просто хочуть прийти, побачити, купити, а й обговорити це. Facebook яскравий тому приклад. Нове покоління людей, навіть два покоління, не бояться і навіть звикли не приховувати те, що їм подобається, висловлювати свою думку відкрито. Те, чого раніше не можна було зробити.

Усе, що ми бачимо зараз, – це абсолютне омолодження ринку. Мова йде про різні сфери. Люди швидше стали створювати свої компанії, молодшими стали підприємці. Раніше це були люди 35-40 років, а сьогоднішні інтерпринери – 19-річні хлопці та дівчата, які, наприклад, у США вже мільярдери.

Ідея створення ODA виникла тоді, коли ми з партнерами почали обговорювати онлайн-аукціони. Останні вже існували з 2012-2013 років у США, Британії, Німеччині та деяких інших країнах. Все ж ця ідея досить молода для світового арт-ринку. Ми проаналізували західні онлайн-аукціони і тоді вирішили: чому б нам не створити майданчик, що дозволить не тільки зайти та купити витвір мистецтва, але і підтримує глобальну тенденцію – дасть можливість обговорити роботу художника. Завдяки цьому ми виділились з-поміж існуючих онлайн-аукціонів, де нічого не обговорюється і все існує на рівні продати-купити. Трошки нудно, як на мене. 

Невже можливість обговорювати мистецтво важлива?

Нині суспільство змінилося: люди перестали ховатися, їм подобається спілкування. Тому – так, це дуже важливо. Якщо люди не хочуть купувати картину, вони можуть просто поговорити. Це і справді можливість поспілкуватися, але не на тему котиків або наукової фантастики, а на тему арту. Дуже багато людей у сфері мистецтва люблять ділитися тим, що знають, висловлювати свою думку. 

Ще один тренд сучасності, який ми врахували при розробці ODA, – економія часу. Народ хоче витрачати менше часу на все. 

У 2008 році я була присутня на конференції у США, де обговорювалися мобільні додатки. Тоді це було щось нове. У ході конференції один із спікерів висловив думку про те, що чим далі, тим менше люди будуть витрачати часу на кожне окреме відео. Усе перетвориться на інформаційні шматочки. Експерт стверджував, що у найближчому майбутньому відео триватиме не більше 10 секунд. І що ми зараз бачимо - з'явилися гіфки, які тривають кілька секунд. Користувачі бажають вловити, приколотися, отримати емоцію усього за дві-три секунди. Людям не хочеться дуже довго на чомусь затримуватися. Кількість інформації настільки висока, що людина фізично не може її повністю обробити.

null

Враховуючи цей тренд при створенні нашого продукту, ми розуміли: людям треба давати можливість робити все швидко. Це стало другою рисою ODA, яка відрізняє її від онлайн-платформ з продажу арту, що ііснують. Більшість онлайн-аукціонів тривають від одного тижня до кількох місяців, наш аукціон – добу. 

Сама назва соцмережі – One Day Auction – вийшла саме з концепції додатку. По суті у покупця є лімітований час, який допомагає йому прийняти рішення. Адже, купівля предметів мистецтва – це емоційне рішення і його приймають швидко. 

Суть ще у чому: три-п'ять людей торгуються за одну картину, яка виставлена на аукціон всього на 24 години. Лімітований час підігріває азарт. Крім того, на ODA створюється атмосфера клубності, певної спільноти. 

Як працює додаток, за яким алгоритмом?

- Кожного дня о 12.00 на ODA з’являються нові лоти від різних продавців. Продаж іде через галереї-партнери ODA. Таким чином, до мережі потрапляє лише якісне мистецтво від авторизованих нами дилерів. Зрозуміло, що спершу ми оцінюємо історію діяльності цих дилерів, їхню надійність, репутацію на ринку. Це дуже важливо, оскільки наша платформа – це надійний майданчик, у першу чергу. Для нас є пріоритетною довіра користувача, нашого клієнта. Тому дилери, з якими співпрацює ODA, проходять дуже ретельну перевірку.

Щодо алгоритму: якщо вам сподобалася картина і ви хочете її придбати, робите ставку. Є фіксований крок, який залежить від початкової ціни картини: $5 - $50. Якщо ви виграли торги, вам приходить лист-підтвердження з усією заявленою інформацією: що саме ви виграли, сума, контакти галереї, яка виставила картину. Потім галерея зв'язується з вами, і ви можете забрати роботу.

Після закінчення 24 годин, картини, які не продалися, потраплять у shop. Там їх також можна купити, але за фіксованою та вищою ціною. Окрім того, зникає азарт торгів.

Чи можуть самі художники продавати через додаток свої картини?

Найближчим часом на ODA з’явиться модуль, завдяки якому художники матимуть окремий доступ до маркет-плейс, його будуть бачити тільки професіонали. Митці пропонуватимуть тут свої картини авторизованим дилерам (галереям, аукціоним домам тощо) з усього світу, а останні продаватимуть вибрані роботи на нашому арт-майданчику. Галерея у арт-соцмережі виступає як агент.

Взагалі, у ODA з’явиться ще багато нових модулів, які будуть цікаві усім – покупцям, дилерам, митцям, просто користувачам, які захочуть дізнатися більше про арт. 

null

Як встановлюється ціна роботи?

Галерея сама оцінює картину, визначає ціну, тому що вона представляє художника.

Картини зі скількох галерей вже виставляються на продаж?

Зараз на ODA щодня викладають роботи 4 галереї. Але вже є запити від 30 галерей, які висловили бажання співпрацювати з нашою платформою. Маємо також інтерес з боку декількох галерей ближнього зарубіжжя. Поки, до офіційної презентації додатку, щодня з'являється 5-6 робіт. Коли до нас долучаться 30 галерей і кожна виставлятиме 5-6 картин на день, то стрічка, звичайно, буде більш живою.

null

На ODA можна подивитися і купити роботи тільки українських художників?

Ні, не тільки українських авторів. Але на сьогодні дійсно більшість робіт – це українське сучасне мистецтво. Тим не менш, є у додатку твори голландських авторів. ODA не обмежує, просто поки територіально - це Україна. Плюс дуже хочеться подивитися, як живе український ринок.

Ми хочемо показати, що є арт-ринок і в нашій країні, де, як багато хто вважає, все погано. А народ цікавиться мистецтвом, напевно, все-таки надія є.

Раніше ви розповідали, що початкові інвестиції в проект склали $200 тис. Звідки взялися ці гроші?

Це українські приватні інвестори, не компанія. Люди, які просто повірили у цей старт-ап. 

ODA охоплюватиме лише живопис чи поняття арту вміщатиме більше?

Зараз на ODA в основному представлено живопис, є кілька дизайнерських предметів інтер'єру, але ми хочемо йти далі, розширюватися до колекціонування машин, музичних інструментів, вина.

Ми почали з живопису, тому що він найбільш зрозумілий та близький користувачам. Інші речі, які можна колекціонувати, також з’являться, але на це потрібен час. 

З різних платформ додаток завантажений вже кілька сотень тисяч раз. Яка вже аудиторія вашої арт-соцмережі?

Вчора наприкінці дня було приблизно 1900 активних користувачів. Це ті люди, які повертаються у додаток, коментують роботи. Я вважаю, що для нас це добре, оскільки про платформу широкий загал знає лише кілька днів. null

А що зараз переважно роблять користувачі?

Є момент звикання до платформи. У перші дні було мало коментарів, потім стало більше, люди почали ставити питання. Якщо ми будемо їх радувати, давати цікаві коментарі, нові роботи, тоді справа піде. Ми хочемо виробити у людей звичку, щоб вони гортали цей додаток, як стрічку новин у Facebook. Якщо тобі цікавий арт, ти заходиш, дивишся, що сьогодні з'явилося.

null

Плюс ми розмовляємо з двома новинними порталами, які займаються мистецтвом, вони хочуть співпрацювати з нами. Це розбавить стрічку. Користувачі зможуть додатково почитати, наприклад, новини галерей, які роблять свої виставки, вечірки місцевого значення.

Також у нас з'явиться геолокація, і людина буде знати, що саме біля неї відбувається, який арт-захід проходить. Наприклад, приїжджаючи до іншого міста, одразу ж можна буде подивитись, які культурні події тут проходять, у які галереї та музеї можна навідатися, що відбувається саме у цьому місті. Геолокація - це те, що цікаво, адже стосується саме тебе.

Чи купували вже через ODA витвори мистецтва?

Так, вже через додаток купили близько 10-ти картин сучасного українського мистецтва. Це не дуже дорогі роботи, адже цінова складова у момент звикання грає роль. Але це тільки початок.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:59
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами": вибухи на Черкащині та Дніпропетровщині, на Київщині працює ППО
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
Більше новин