"Гра на пониження". Фінансовий постріл в "Оскар" для Ді Капріо

Дар'я Тарасова
4 лютого, 2016 четвер
19:19

Фільм "Гра на пониження" про фінансові махінації напередодні кризи 2008 року став своєрідною відповіддю на цілу низку картин про спекуляції та Волл-стріт

Тема фондового ринку, бізнесу та Волл-стріт зокрема не нова для Голлівуду. Американська кіноіндустрія має чимало прикладів, коли в основу картини, яка обов'язково стає успішною, покладено фінансові схеми, махінації, біографічні історії типових або яскравих представників Волл-стріт. Фільми "Волл-стріт" (1987) та "Волл-стріт. Гроші не сплять" (2010), "Вовк з Волл-стріт" (2013), "Межа ризику" (2011) та багато інших ідейно подібні між собою.

В центрі їхньої уваги – акули бізнесу, які мешкають на Волл-стріт і спекулюють на фондовому ринку США. Історії героїв цих фільмів переважно з нещасливим для головних персонажів фіналом, адже Голлівуд полюбляє справедливість та перемогу добра над злом.

Хоч події розгортаються в різні часові проміжки, але типаж героїв та їхня поведінка залишаються незмінними. Прем'єра цього тижня та головний претендент на "Оскар" цього року "Гра на пониження" подає геть інший бік ситуації.

Фактично всі ці фільми не пов'язані між собою, як і не пов'язані напряму між собою події, описувані в них. Однак у чому споріднені інші фільми про фінанси та чим кардинально відрізняється від них картина МакКея, простежити легко. 

Хоч такі фільми і не оспівують брокерів, що грають на біржі та отримують мільйони, однак, вони показують людей одної формації. Герої ж "Гри на пониження" знаходяться по інший бік. "Гра на пониження" наче підбиває підсумки того, що чинили мешканці Волл-стріт. Герої картини МакКея – фінансові генії, які змогли передбачити кризу, коли тисячі фондових гравців не бачили і не хотіли бачити це.

Дія картини розгортається в 2005 році. Фінансовий геній Майкл Бьюррі один з небагатьох, хто передчуває фінансову кризу. Утім, до нього ніхто не прислуховується і вважає божевільним. Ніхто не може повірити, що ринок іпотечних кредитів може рухнути. І тільки кілька фінансистів розібралися в ідеї Бьюррі та вирішують зіграти проти ринку. І як результат, вони не лише змогли вижити в фінансовій катастрофі, а й навіть заробити на ній гроші. 

Фільм МакКея, взявши за основу історію "позитивних" героїв, на відміну від інших фільмів, не пішов у розріз зі своїми персонажами та глядачами. І герої, і глядачі, і весь фільм в цілому буквально дихають праведним гнівом. 

"Гра на пониження", яка сьогодні виходить в український прокат, стає антиподом всіх попередніх картин про Волл-стріт (яких набагато більше чотирьох), показуючи інший бік ситуації. Наразі фільм претендує на "Оскар" у п'яти номінаціях, серед яких і боротьба за звання "найкращого фільму".

У цій номінації, до речі, картина МакКея зараз вважається фаворитом, залишаючи позаду фільм Алехандро Гонсалеса Іньярріту з Ді Капріо в головній ролі. Тож якщо "Гра на пониження" отримає головну премію, то фактично переграє Ді Капріо двічі: як Г'ю Гласса з "Оскаром" та як Джордана Белфорта, коли чесність перемагає вовків з Волл-стріт.

Еспресо.TV пропонує короткий огляд інших важливих стрічок про "фінасових хижаків" з Волл-стріт

"Волл-стріт"

Фільм Олівера Стоуна, знятий в 1987 році, став справжньою подією свого часу. Драма отримала "Оскар" та "Золотий глобус". Обидві нагороди стрічці приніс Майкл Дуглас, який зіграв у картині головну роль. 

Події фільму розгортаються в 1985 році в Нью-Йорку. Сповнений амбіцій та енергії молодий брокер Бак Фокс (Чарлі Шин) намагається стати успішним гравцем біржової торгівлі. Для досягнення своєї мети він прагне зустрічі зі своїм кумиром Гордоном Гекко (Майкл Дуглас).

Випадково дізнавшись від свого батька інсайдерську інформацію про те, що найближчим часом суд винесе рішення на користь авіакомпанії Bluestar, Фокс хитрістю проникає до Гордона і розповідає йому про це. Бад Фокс пропонує купити акції авіакомпанії до того, як вони піднімуться в ціні. І Гордон погоджується. Між ними починається ділове співробітництво, і справи Бада йдуть вгору. 

Олівер Стоун показує жадібність героїв, їхні махінації та нечесність, які стосуються не лише бізнесу, а взаємин. Гекко веде не лише нечесну гру в бізнесі, а й обдурює Фокса. Він збирається розпродавати Bluestar, в якій працює батько Фокса та починав працювати сам Фокс.

Зневірившись, Бад вирішує помститися Гекко та організовує стрімкий обвал вартості його акцій, що призводить до втрати Гордоном значної суми грошей. Утім, фінал, як і належить, нещасливий. Гордон Гекко здає Бада фінансовій поліції, і його арештовують. Фокс погоджується на співпрацю з владою та передає інформацію про Гекко, якого засуджують до тюрми. 

"Волл-стріт: Гроші не сплять"

Ще одна картина, присвячена фінансовим махінаціям. Фільм 2010 року виступає продовженням історії Гордона Гекко. Події розгортають через 23 роки, у 2008-му. Гордон Гекко виходить з в'язниці в 2001-му, де відсидів 8 років, і береться за книгу про майбутні потрясіння фінансових ринків. Сюжет, зав'язаний на особистих стосунках героїв, складних родинних відносинах та непорозумінні між людьми, розгортається на тлі світової фінансової кризи.

"Межа ризику"

Як і інші сучасні фільми про фінанси, що вийшли після 2008 року, трилер Джей Сі Чандора зосереджений на глобальній економічній кризі. В центрі сюжету – один з американських банків, що опиняється на порозі банкрутства. Звільнений працівник відділу ризиків передає своєму колезі Пітеру Саллівану на доопрацювання дослідження. Коли Пітер заглиблюється в дослідження, він виявляє жахливі речі: цінні папери, в яких зосереджені майже всі активи компанії, - лише мильна бульбашка, яка ось-ось лусне. Після нічної наради банку вирішено продати цінні папери. З цього почалося явище, що ознаменувало початок першої хвилі міжнародної економічної кризи 2008 року.

"Вовк з Волл-стріт"

Фільм Мартіна Скорсезе 2013 року розповідає про події, що сталися в США в 1987-му. В центрі сюжету – історія крупного афериста Джордана Белфорта, який завдяки своєму таланту, направленому в негативне русло, спустошив кишені США на понад $100 млн. Образ афериста яскраво і доволі символічно доповнюється, завдяки деталям про його спосіб життя. Постійні вечірки, наркотики, надмірне вживання алкоголю та повії стали у фільмі своєрідним містком, що поєднав особистість Белфорта з його брудними справами в єдиний цілісний образ, жадібний та аморальний. 

Белфорт прекрасно розуміється на принципах роботи ринкової економіки, змушуючи її за допомогою махінацій працювати на нього. Утім, і історія Белфорта закінчується для нього ув'язненням. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:50
збитий "Шахед"
Росія атакувала Україну "шахедами". Ситуація у ніч на 19 квітня
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
Більше новин