Демобілізований офіцер Юрій Брехаря: “Висновки Генштабу про наш 40-й батальйон “Кривбас” є абсолютно несправедливими”

Артем Шевченко
11 лютого, 2016 четвер
11:44

Демобілізований офіцер Юрій Брехаря: “Висновки Генштабу про наш 40-й батальйон “Кривбас” є абсолютно несправедливими”

У річницю важких боїв під Новогригорівкою біля Дебальцевого гостем студії програми “Репортажі та розслідування” став Юрій Брехаря – демобілізований старший лейтенант 40-го мотопіхотного батальйону, більш відомого як “Кривбас”.

Юрій командував опорним пунктом “Зеніт”, який знищив у тих боях 4 танки противника, за що був удостоєний ордена Богдана Хмельницького. Про той бій, а також про те, чому бійці 40-го омпб досі не отримали заохочувальних бойових виплат Юрій Брехаря розповів в інтерв'ю журналісту Артему Шевченку.

Рік тому Ви брали участь в одній з найзапекліших битв цієї війни на Дебальцевському плацдармі. Які у Вас спогади про неї?

Спогади вже притупилися, немає вже великого емоційного окрасу. Ми увійшли в Дебальцеве 22-го грудня 2014-го року, замінивши на позиціях 25-й батальйон “Київська Русь”. Ми були недоукомплектовані: замість 600 військовослужбовців згідно зі штатним розписом, у нас було 330. Проте нас розтягнули тонкою лінією по фронту на 12 кілометрів. Фактично так ми і стояли протягом усієї битви.

Сама битва була дуже жорсткою. Противник застосовував значну кількість сил та засобів, дуже багато артилерії. Він бив у різних місцях, намацуючи, де можна пройти. Пробиваючи якусь діру, вони проштовхували в неї диверсійно-розвідувальні групи, накопичувалися в наших тилах і продовжували розламувати лінію оборони. 

Ви були командиром опорного пункту “Зеніт”. Розкажіть про бої на “Зеніті”!

“Зеніт” розташовувався в полі. Основний удар по нас відбувся, коли 7-9 лютого розпочався штурм селища Новогригорівка на околиці Дебальцевого.

Війна в полі. В чому її специфіка?

Дякуючи 25-му батальйону “Київська Русь”, вони накопали на “Зеніті” дуже багато укріплень. Хоч опорник і був розтягнутий на 400 метрів, але це були суцільні лінії траншей, бліндажів та капонірів.

Наша оборона будувалася на мережі опорних пунктів, між якими були досить великі відстані по 1,5-2 кілометра. Через особливості місцевості деякі ділянки були невидимі для мене, але видимі для сусідніх опорників. Так оборона і будувалася, що пройти між нами непоміченим й необстріляним не міг ніхто. Але якщо противник захоче проскочити, то це йому вдасться.

7-го лютого вранці противник провів розвідку боєм, висунувшись в бік Новогригорівки. Він виявив мій “Зеніт” та мого південного сусіда “Зозо”. Того дня атаку противник не розвинув, і, втративши дві БМП підпаленими, відступив разом із цими бронемашинами. 8-го лютого зранку був туман і противник скористався цим, щоб знову ввійти в Новогригорівку на високій швидкості між нашими опорниками. Ми помітили їх надто пізно й сектор обстрілу був вузьким, щоб їх дістати. Так противнику вдалося закинути піхоту на танках в селище. Проте він зустрів там опір наших угруповань і ворожі танки почали відступати прямо на зручні для мого “Зеніту” сектори вогню. Туман розсіявся, ми їх чудово бачили і відкрили вогонь.

Що у вас було з протитанкових засобів?

Нам дісталися радянські протитанкові засоби розробки 60-х років минулого століття: ПТУР “Фагот” і гармата “Гром” на базі БМП-1. Проти сучасних танків, які мають динамічний захист, вони вкрай низькоефективні. Перший танк ми розстріляли з усього, що мали, й знищили його. Другий танк отримав три ракети в башту і лише після цього загорівся. Після цього мої зенітники запропонували спочатку з крупнокаліберного кулемета збивати на танках динамічний захист і лише після цього витрачати ракети. Це було самовбивче рішення, адже зенітка ЗУ-23 ніяк не захищена проти танків і є легкою мішенню. Але мої хлопці вже були, як то кажуть, “на куражі”! Це був реальний героїзм, коли хлопці усвідомлювали, що вони стояли проти танка голими грудьми! Отже, третій ворожий танк Т-72 отримав чергу з зенітки, розвернув башту в наш бік, але, на щастя, зробив неприцільний постріл, вочевидь тому, що його навігаційні прилади вже були розбиті з нашого кулемета. Далі мій “птурист” каже: “Я можу стріляти!”. Я даю команду зенітникам застробити стрільбу. Потім відбувається пуск ракети – і танк загорівся. З четвертим ворожим танком, який з'явився, ми повторили ту саму процедуру. Тобто ворожі танки у нас на “Зеніті” горіли, як належить! Троє з них були знищені внаслідок детонації їхнього боєкомплекту з відривом башт. Четвертий підбитий танк противнику вдалося взяти на буксир і відтягти під прикриттям димової завіси.

Після того, як битва за Дебальцеве закінчилася, що Ви відчули?

Ви має та увазі вихід з Дебальцевого? Це взагалі окрема тема, і про це можна говорити багато. Ми виходили пішки, бо вся наша техніка була знищена — це бойові втрати від прямого попадання ворожої артилерії. Вихід у нас відбувався в умовах повної втрати зв'язку. Коли ми виходили з “Зеніту”, то ми не знали, чи вижив ще хтось із нашого батальйону. Я лише знав, що під Новогригорівкою живий опорний пункт “Зозо”, з яким нам вдавалося розмовляти по мобільному телефону. Але мобільний зв'язок від “Лайфу” – це не для обміну інформацією, адже вже місяць по ньому нам надходили ворожі СМСки зі словами “Укропи, здавайтеся!”.

Коли я зі своїми хлопцями вийшов із “Зеніту” і прибув до штабу, здається, 128-ї бригади і розповів про маршрут своєї пішої евакуації, мене запитали: “Ви всі в якому стані? Чи ви готові прийняти іншу позицію?”. Я відповів: “Не питання! Всі мої в гарному моральному стані, вийшли зі своєю зброєю. Нам треба лише доба на відпочинок”. Тобто настрій у нас був бойовий.

Для вашого 40-го батальйону “Кривбас” битва за Дебальцеве була другою такою великою операцією після Іловайська. Але за оцінками Генштабу 40-й омпб є одним із винуватців, через який ми не втримали Дебальцеве. Зокрема, згадували про значну кількість полонених. Що Ви відчули, коли дізналися про ці закиди?

Справді наш батальйон зробили найголовнішим обвинуваченим у втраті Дебальцевого. Проте висновки Генштабу про 40 омпб є абсолютно несправедливими! Наш батальйон повністю виконав своє завдання. Я вже згадував, який важкий у нас був стан, коли ми стали на позиції: замість 600 нас було 330. 25-й батальйон, який ми замінили, був повністю укомплектованим згідно зі штатом. Ми зайняли тонку лінію оборони на 12 кілометрів, але водночас згідно з бойовим Уставом один батальйон може займати лінію фронту тільки 5 кілометрів та 2 кілометри вглиб. В нас не було якихось резервів. Проте ми стояли і утримували лінію оборони! Ніхто не залишав жодних позицій! Ті наші хлопці, які потрапили в полон на двох опорних пунктах, трималися протягом цілих 7 днів у повному оточенні й без зв'язку. Їм надходили накази “Триматися! Допомога іде!” і вони трималися! Але коли 17-го лютого почався вихід всього угруповання українських сил із Дебальцевого, а ці 2 опорники вийти просто не мали змоги, їм надійшов наказ “Зберегти життя особового складу!”. Саме після цього хлопці й здалися в полон.

Варто окремо прокоментувати фразу начальника Генштабу генерала армії Віктора Муженка про те, що здалися 107 бійців 40 омпб і були швидко звільнені противником без будь-яких умов. Це неправда! В полон потрапили 90 наших військововслужбовців та 2 солдати з 17-ї танкової бригади, які перебували на наших опорниках. Друга неправда щодо “відпустили без-будь-яких умов”. Насправді відбувся обмін полоненими: 140 полонених військовослужбовців ЗСУ, включно з нашими, на 55 бойовиків незаконних збройних формувань. Тобто в полон під час боїв за Дебальцеве потрапили не тільки бійці 40-го батальйону!

Крім цього, під час всієї дебальцевської битви оборона руйнувалася в різних місцях, і починаючи з 7-го лютого противник вже накопичувався в наших тилах. Бійці з наших опорних пунктів, в тому числі з тих, які потрапили в полон, робили запити до вищого командування, що необхідно проводити зачистку тилів. Тобто наш 40-й батальйон воював у тих умовах, у яких не мав би взагалі воювати!

Чи отримали бійці вашого батальйону і Ви зокрема заохочувальні виплати за знищену бронетехніку противника?

Ми тричі подавали документи на ці виплати. Перший раз це було ще в Дебальцевому, коли їх оформили з юристом батальйону, сфотографували знищену техніку та передали ці документи до штабу сектора “С”. Але під час виведення українських сил з Дебальцевого штаб сектора втратив всі наші документи й нам сказали все оформлювати знову. Ми це зробили, але документи не прийняли. Командуючий оперативним командуванням “Схід” генерал Наєв пішов нам на зустріч і розпорядився, щоб документи таки прийняли. А тепер у нас вже третя спроба вибити ці виплати, оскільки сектор “С” було розформовано й наші документи щезли. Таким чином весь батальйон не отримав ані копійки заохочувальних виплат.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
Більше новин