Український стенд та зірки на червоній доріжці. 66-й Берлінський кінофестиваль

У столиці Німеччини розпочався один із найпрестижніших міжнародних кінофестивалів, який триматиме увагу всього кіносвіту до 21 лютого

Меріл Стріп, Джордж та Амаль Клуні, Тільда Свінтон, Ченінг Татум та інші кінозірки прибули до Берліну.

Вже традиційно у лютому саме ця європейська столиця стає Меккою для кінематографістів та поціновувачів кіно. Берлінале є одним з найпрестижніших кінофестивалів, а, враховуючи кількість глядачів та проданих квитків, і найбільш відвідуваним.

Цього року відбудеться вже 66-й Берлінський кінофестиваль. 

Актриса та голова міжнародного журі кінофестивалю Меріл Стріп та директор фестивалю Дітер Косслік на відкритті

Гості фестивалю прибувають на показ фільму братів Коен "Аве, Цезар!", яким відкрився Берлінале.

Брати Коен

Головну роль у фільмі виконав Джордж Клуні

Уповноважена федерального уряду Німеччини з питань культури та ЗМІ Моніка Грюттерс звернулась до гостей кінофестивалю під час церемонії відкриття

Вела церемонію відкриття актриса Анке Енгельке

Тільда Свінтон, Джордж Клуні, Етан Коен та продюсер Ерік Фельнер перед показом фільму "Аве, Цезар!"

Протягом 10 днів фестивалю цього року буде показано 400 стрічок режисерів із різних країн 

Актриса та співачка Мерет Беккер

Німецька модель Тоні Гаррн

Фото: Reuters

20 лютого відбудеться церемонія закриття, на якій оголосять переможців конкурсу. Обиратимуть його з 18 фільмів-учасників. 

Україна на Берлінському кінофестивалі буде представлена двома фільмами. 14 лютого у документальній програмі "Панорама" пройде показ картини режисера Мантаса Кведаравічюса "Маріуполіс", знятої в ко-продукції Франції, Литви, України та Німеччини.

кадр з фільму "Маріуполіс"

Фільм було відзнято протягом весни-осені 2015 року у місті Маріуполь, селищах Широкіне та Сартана. Це універсальний фільм про людей і обставини, про цінність кожної миті; про людей, які живуть і не втрачають надії і звикли до гуркоту граду в декількох десятках кілометрів.

Продюсерами виступили Анна Паленчук (435 ФІЛМС); Уляна Кім (Studio Uljana Kim), Надія Турінцев та Танассіс Каратанос.

Кадр з фільму "Без тебе"

У програмі "Generation 14+" (фільми для підлітків) відбудеться показ картини "Сенсіз" ("Без тебе") Нарімана Алієва. Тут відбудеться його світова прем'єра.

Окрім цього вже працює український національний стенд, на якому представлені фільми українських режисерів. "Ukrainian film corner" знаходиться в Hotel Marriot.

Також на Берлінале відбудеться показ картини Дзиґи Вертова "Одинадцятий" (1928). Фільм присвячений успіхам першої п'ятилітки на Донбасі. Планується, що у такий спосіб зможуть привернути увагу до минулого та майбутнього Донбасу – регіону, чий індустріальний потенціал був знищений війною з російськими окупантами.