Програмуючий Яценюк та Сорос проти Росії

Ранковий огляд головних політичних новин від Євгена Магди

Прем’єр-міністр вступив у останню фазу боротьби за збереження себе на посаді та, за великим рахунком, в українській політиці. Кабінет Міністрів затвердив Програму власних дій на 2016 рік, що передбачає не лише приватизацію – прозору та масштабну, реформу Державної фіскальної служби та нетерпимість до політичного тиску.

В який спосіб її будуть реалізовувати висуванці фракцій парламенту – наразі невідомо, проте Арсеній Петрович вже наголосив, що заміни окремих міністрів не буде. Чи ветуватиме він кадрові рішення парламенту – лишається загадкою, як і дотичність продовження судової реформи до компетенції уряду.

Не полишає враження, що Арсеній Яценюк напевне знав про телефонний дзвінок заокеанського гуру української політики Джо Байдена Петру Порошенку. Інакше складно пояснити не лише бравурну тональність заяв прем’єра, та й його прагнення презентувати Програму дій уряду спочатку закордонним дипломатам, а вже потім – після Дня всіх закоханих – Верховній Раді. Подібна логіка є трохи дивною, адже голосувати за плани дій Кабінету Міністрів будуть саме під куполом Верховної Ради.

Найбільша парламентська фракція – закляті друзі "фронтовиків" з БПП - визначаться із своєю позицією стосовно уряду 15 лютого. Кажуть, що Арсеній Петрович дуже просився взяти участь у засіданні фракції, про рішення якої швидко стане відомо у публічній площині. Інші коаліціанти з "Самопомочі" не стали тягнути – вони вже почали збір підписів за резолюцію недовіри уряду.

Тим часом у Мюнхені збираються учасники міжнародної конференції з питань безпеки. Буде там і Петро Порошенко, і Дмитро Медведєв з Сергієм Лавровим. Останній проводить двосторонні зустрічі "на полях" конференції з інтенсивністю, що не дає надії на жодні політичні врожаї. Не знаю, чи приїде до столиці Баварії Джордж Сорос, але він вже встиг донести до громадськості власне переконання, що справжнім ворогом ЄС є Росія, а не "Ісламська Держава".