Геть усіх! Як роздратування дозволяє нам виправдовувати свою безвідповідальність

Коли ми дратуємося, ми часто лише переносимо на інших незадоволення власними лінощами чи боягузтвом, пише психоаналітик Леся Матвєєва

Те, що більшість українців повально всім незадоволені і весь час звинувачують кого завгодно, тільки не себе, - відомий факт. Політики у нас винні в тому, що нам так погано живеться; Європа - в бездіяльності; сусіди - в тому, що бидло; а магазини - в тому, що дорого. Перманентним подразником може виступити будь-хто: пенсіонери, які їдуть у годину пік в метро, ​​начебто лицемірні волонтери, які набридли своїми поборами. Роздратування, як свербіж, постійно нагадує про себе і ніби спеціально підшукує для себе все нові мішені.
Тому в наших ЗМІ так багато взаємної критики, так багато поливання одне одного брудом. Адже механізм, який стоїть за цим випалюючим почуттям, до болю простий і описаний в психоаналізі вже давно - проективна ідентифікація.

Звучить дуже складно, але суть його цілком проста й доступна. Це працює приблизно так: ми несвідомо намагаємося забруднити людину, що нас дратує, прямо як в дитинстві. Тільки тоді можна було забруднити піском чи собачими екскрементами, а дорослим так робити не можна, тому ми використовуємо лайливі слова. З цими "брудними" словами, ми відокремлюємо від себе те, що нам не подобається у власному "Его", те, що з якихось причин вважаємо поганим. І ця "забруднена" людина сприймається вже не як Іван з роботи, а як негативна частина себе. Це не усвідомлюється, але жити від цього стає набагато легше. Саме тому встановлюються агресивні відносини. Адже ми сердимося на витіснену частину себе, яка віддзеркалюється в іншому. Простіше ненавидіти це в комусь, ніж у самому собі.

Отже, чому ж певні люди викликають у нас роздратування? За яким принципом ми обираємо "жертву"? Все за тим же принципом відображення. Недарма кажуть, що оточуючі - наші дзеркала. Якщо ви відчуваєте сильне роздратування на партнера, друга, матір, колегу чи взагалі певну категорію людей, якщо хтось вам аж надто дуже неприємний і злить одним своїм виглядом, то не тіште себе думкою, що він цілком сам у цьому винен. Майже напевно ви проектуєте на них частину себе, з якою ви самі не в ладах, ви бачите в них те, що в собі бачити неприємно або навіть боляче. Роздратування для вас може бути корисним маячком, на що звернути увагу і що змінити.

Інший варіант, чому вас хтось незрозуміло дратує, - він робить щось, чого ви собі не дозволяєте. Наприклад, якщо вас дратують жінки, які ведуть себе нарочито сексуально і розкуто. "Ненавиджу цих яскраво нафарбованих пустоголових дуреп!" - цідите ви подрузі крізь зуби. При цьому, на жаль, ви, в глибині душі і самі б хотіли бути такою яскравою й розкутою або в чоловіка коханка точно така, як ці "пустоголові дурепи".
Дратують активісти і волонтери? Може, ви давно придушили в собі надію на те, що можна щось змінити, і для вас легше навіть не намагатися, щось зробити? А ті, хто ще вірить, борсається, дратує тим, що не втратив сили боротися?

Подумайте, чому у вашому житті з'явилося роздратування? Це почуття не можна ігнорувати, інакше воно спалить вас ізсередини. Його не так легко заховати: воно пролізе крізь будь-яку шпарину, і ніякий тотальний контроль і poker face не врятують вас від самих себе. І тут без аналізу справжніх причин власних емоцій і думок не обійтися. Бажано - під контролем психоаналітика.