Ведмеді проти фур. Що ви маєте знати про блокаду російських вантажівок

Блокада російских фур стала черговою битвою у "війні заборон" між Україною та Росією

Як почалась "ведмежа блокада" і до чого тут взагалі ведмеді

Перші блокування російських далекобійників в Україні почалися 11 лютого. Саме тоді активісти на Закарпатті почали перешкоджати проїзду вантажівок з російськими номерами, які прямують до Європи. Незабаром до них приєдналися інші області і тепер блокада охопила половину України - російські автомобілі затримуються вже в 12 областях (станом на 15 лютого, - ред). 

Акцію в соцмережах охрестили "ведмежою блокадою" завдяки карпатському ведмедю, зображеному на гербі Закарпатської області.

Чого хочуть "блокадники"

Якщо зовсім коротко, головною вимогою активістів є заборона торгівлі Росії в Україні.

"Даємо владі час до вечора понеділка, 15 лютого, щоб  на законодавчому рівні прийняти рішення про заборону торговельної діяльності Росії на території України", - наголошують закарпатські націоналісти із "Карпатської Січі".

За словами одного з ініціаторів акції та лідера організації Тараса Деяка, ідея розпочати блокаду виникла після того, як Польща 1 лютого заборонила в’їзд російських вантажівок на свою територію. Це пов'язано з тим, що угода про транзит між країнами не була подовжена.

Як розповідає Деяк, акція проходить ввічливо і спокійно - вони зупиняють вантажівки на пішохідному переході і пояснюють водіям, що не мають до них претензій, але є вимоги до керівництва України та Росії.

Мешканців інших регіонів активісти закликають поки не перекривати дороги, але влаштовувати мирні акції протесту з такими ж вимогами.

Так починалась блокада Криму, або в чиїх руках ініціатива 

У вересні 2015 року за майже аналогічним сценарієм розпочиналась блокада Криму. Тоді активісти почали блокувати фури на кордоні з півостровом, вимагаючи припинити торговельні відносини з окупованою територією.

Після цього у грудні уряд заборонив експорт товарів до Криму. Вже в січні це рішення вступило в силу. Тепер на півострів можна провозити лише особисті речі та "соціально значущі продукти харчування", вартістю не більше 10 тисяч гривень та вагою не більше 50 кг на людину.

Майже за таким самим сценарієм з "низових ініціатив" розпочинається заборона проїзду російський фур. І тільки після цього з’являється офіційне рішення влади.

Зараз події розгортаються так: спочатку російські фури почали блокувати місцеві активісти, після цього Росія вже у відповідь офіційно заборонила транзит українських фур своєю територією і як наслідок – Кабмін має всі офіційні підстави також дати добро на блокаду, що він і робить.

Які наслідки для України 

В умовах, коли Мінські домовленості не працюють і війна на сході лише набирає обертів, присутність російського бізнесу в Україні природньо викликає багато питань. Однак, спрогнозувати наслідки блокади для слабкої економіки країни все ж таки варто.

За даними Мінтранспорту Росії (від 14 лютого, - ред) в різних областях України продовжують блокуватися понад 100 вантажівок, понад 500 фур не можуть в'їхати на територію України з держав ЄС, повертаючись в Росію. Частина вантажообігу була перенаправлена за двома іншими маршрутами, там це також викликало проблеми – з’явились пробки на кордоні Білорусі з Латвією і Литвою.

Оскільки Москва у відповідь заблокувала український транзит, це не може не вплинути на взаємодію з країнами, шлях до яких проходив через Росію. 

"Тривала російська заборона зачепить товарообіг України з країнами Скандинавії та Середньої Азії, до яких транзит проходить через Росію. По тих договорах, які вже зараз виконуються і по яких фури їхали завантажені, українські товаровиробники будуть змушені платити штрафи, оскільки вони не зможуть своєчасно доставити товари", - пояснює екс-заступник міністра інфраструктури Олександр Кава.

Що стосується перевезення між Росією та ЄС, то Кремль скоріше за все активізує паромні перевезення через Балтійське море.

Росія йде на погрози

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський запевнив, що блокування Україною російських фур не порушує міжнародні угоди. Такі прецеденти досить часто відбуваються в ЄС, але не призводять до порушення міжнародного права, каже він.

В уряді Росії традиційно своє бачення, там називають дії українських активістів "неподобством".

Більш того, Дмитро Медведєв вирішив не зупинятися лише на забороні проїзду українських фур. Прем’єр Росії погрожує не пускати до країни будь-який український транспорт. Додаткові контрольні повноваження необхідно використовувати щодо всіх видів транспорту, який рухається з території України, каже він.

Найближчим часом стане відомо чи матиме ця погроза реальні наслідки, чи це лише черговий шантаж Кремля. Однак, завдяки ініціативі активістів, заборона з боку Росії була першим офіційним кроком у цій "війні заборон", тому саме вона є фактичним порушенням міжурядових угод між Києвом та Москвою.