Православний халіфат. Чому Росія та "Ісламська держава" насправді не вороги, а конкуренти

Турецький прем'єр Ахмет Давутоглу абсолютно правий, коли називає Російську Федерацію терористичною організацією, пише Віталій Портников

Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу під час перебування в Києві назвав Росію "терористичною організацією". Саме так - не порівняв Росію з терористичною організацією, а назвав терористичною організацією. Поставив в один ряд із "Ісламською державою" та іншими терористами.

Це те, чого вперто не бажають помічати на Заході. Російська держава нічим не відрізняється від "Ісламської держави". І те, і інше угруповання контролює значні території. І те, і інше угруповання тримає в заручниках мирне населення і керує ним за допомогою безсоромної пропаганди і соціальних подачок. І те, і інше угруповання намагається розширити свою зону впливу за допомогою сили. І те, і інше угруповання впевнені, що проти них повстав весь світ, який намагається заволодіти їхніми ресурсами. І те, і інше угруповання готові знищувати мирне населення, якщо це допомагає досягти мети. І те, і інше угруповання одержимі імперськими глобальними ідеями - "Ісламська держава" мріє про "Всесвітній халіфат", Російська держава - про "русский мир". І те, і інше угруповання намагаються відродити середньовічний клерикалізм: "Ісламська держава" - коранічний, Російська держава - православний часів Імперії.

При цьому "Ісламську державу" заборонено в Росії, а Російська Федерація - один з головних ворогів "Ісламської держави". Так завжди буває у справжніх конкурентів.

Єдине, що дійсно відрізняє "Ісламську державу" від Російської держави - це наявність у останньої ядерної зброї, тобто здатності знищити людство в день, коли у головного російського терориста просто зіпсується настрій.

Але якщо Захід буде і далі загравати з терористами з Російської держави, ядерна зброя у "Ісламської держави" теж обов'язково з'явиться.