Уряд на гойдалці, відставка Каська та зміна останнього диктатора

Арсеній Яценюк напружено рахує чорні та білі кульки. Віталій Касько гучно та демонстративно пішов у відставку. ЄС скасував більшу частину санкції проти Білорусі

Епопея навколо оцінки роботи уряду наближається до своєї кульмінації. Вже сьогодні біля 16-ї парламентарії висловлять власне ставлення до роботи Кабінету Міністрів. Найбільша фракція Верховної Ради – БПП - після зустрічі з Петром Порошенком та Арсенієм Яценюком вирішила визнати роботу урядовців незадовільною. Один з публічно обговорюваних претендентів на посаду прем’єра Володимир Гройсман запевнив, що йому цей портфель ніхто не пропонував. "Народний фронт" прогнозовано та показово монолітно підтримав свого партійного лідера. Решта фракцій та депутатських груп також визначаються з власними оцінками.

Заступник генерального прокурора Віталій Касько, який помітно нагадував Еліота Несса, подав рапорт про відставку. Йому не сподобались результати перерозподілу повноважень всередині Генеральної прокуратури, тому документ про залишення посади за власним бажанням більше нагадував спрямований проти Віктора Шокіна памфлет. Проте у Шокіна рука не здригнулась – і вже ввечері Касько міг займатися приватною юридичною практикою або будувати власну політичну кар’єру. У всякому разі публічно виражений твіттер-сум Джеффрі Пайєтта цьому сприяє.

Європейський Союз вирішив суттєво послабити санкції проти Олександра Лукашенка та його оточення за невеликим виключенням. Олександр Григорович фактично позбавився ярлика «останнього диктатора Європи» та отримав суттєве розширення простору для зовнішньополітичних маневрів. Білоруська опозиція звістку про повернення Лукашенка до цивілізованого світу зустріла без ентузіазму.