Приборкання джина. Чому Порошенко вирішив не відправляти Яценюка у відставку

Загроза дострокових виборів виявилася відчутнішою за хиткий мир із прем'єром та олігархами

Багато хто, дивлячись на розкладку голосування по фракціях, заговорив про змову олігархів на користь Кабміну.

Дійсно, відставку уряду не підтримали депутати, близькі до Ріната Ахметова і Ігоря Коломойського.
Навіть група "РосУкрЕнерго", в якій Яценюка дуже не люблять, розділилася - Юрій Бойко голосував "за", а, наприклад, Євген Бакулін не голосував. Не підтримали відставку і люди Сергія Льовочкіна, і більшість групи покійного Ігоря Єремєєва, яка також з деяких пір не відчуває сантиментів до уряду.

Втім, значно наочнішим є голосування деяких впливових депутатів президентської фракції. Наприклад, відставку не підтримали Олександр Третьяков, Гліб Загорій. Не голосував і Григорій Шверк, близький до глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна.

Загалом, не Коломойським єдиним. У найближчому оточенні Порошенка до ідеї відставки уряду поставилися не менше скептично. Чому? Тому що ніхто не хоче нового "переділу". До речі, наші західні партнери також.

Чи хотів Порошенко відставки Яценюка? Без сумніву. Навіть спробував провернути розмін Кабміну на генерального прокурора Віктора Шокіна. Який встиг написати заяву про відставку, а потім раптово опинився у відпустці.

Але, при всьому бажанні, Порошенко не може сам сформувати уряд в умовах вкрай неоднорідного оточення, тиску Заходу і з перспективою опинитися один на один проти Михайла Саакашвілі і компанії. Джина, якого сам випустив з лампи.

Вчора у Верховній Раді не було голосування за Яценюка і не було голосування проти Порошенка. Це було голосування за систему стримувань і противаг.

Якою б кривою не була ця система, кого б вона не включала в себе, так завжди краще за узурпацію влади одним угрупованням. Не вірите? Згадайте "Сім'ю" Віктора Януковича.

Фінансово-промислові групи хочуть балансу і стабільності. Того ж хоче Захід, тобто головні кредитори.
Нестабільність з перспективою дострокових виборів вигідні, в першу чергу, умовній грузино-антикорупційній команді, Юлії Тимошенко і "Самопомочі". І чим раніше, тим краще.

Зараз - золотий час популізму, а що буде через півроку - невідомо. Так званий "антикорупційний рух" цілком може захлинутися, а Тимошенко - вдаритися в "електоральну стелю" і почати падіння.

Саме з цим пов'язана така бурхлива реакція "Батьківщини", яка вийшла із коаліції, і спікерів "антикорупційного руху", які погрожують страйком і всіма карами єгипетськими. Час грає проти них.

А у Верховній Раді олігархи, депутати і керівники держави вибрали "поганий мир". Неймовірно хиткий, з дуже нестабільною конструкцією влади і продовженням публічного протистояння її гілок.

Але залишивши за бортом амбіції Саакашвілі, Тимошенко та інших. Дострокові вибори парламенту, якщо і будуть, то тільки в наступному році. А там буде видно.