Ексклюзив

"Пірат" в пріорітеті. Чим "почесне" місце в антирейтингу обернеться для України

Дар'я Тарасова
18 лютого, 2016 четвер
19:00

Звання найпріорітетнішого "пірата" світу загрожує Україні не лише збитками для вітчизняних митців, а й економічними санкціями з боку США

Україна знову стала найбільшим "піратом" у світі. У нещодавно оприлюдненому щорічному звіті Міжнародного альянсу інтелектуальної власності (IIPA) вона отримала окремий статус - Priority Foreign Country - та посіла чинне місце в так званому списку "Special 301".

Порушення прав інтелектуальної власності в нашій країні шкодить як українським, так і закордонним авторам. І у світі чудово уявляють масштаби проблеми: однією з причин першості в антирейтингу названо "використання піратського програмного забезпечення в держорганах". 

Чому звичайний безкоштовний перегляд серіалу в інтернеті порівнюють зі злочином

Безкоштовний перегляд фільмів в мережі чи вільне прослуховування музики не настільки невинні, як може здатися на перший погляд. "Пірати" обкрадають митців, правовласників, державу, яка недоотримує податки і тепер можуть спровокувати введення санкцій з боку США.

Санкції, які супроводжують потрапляння до списку "Special 301", для багатьох українців можуть стати відкриттям.

Що таке список "Special 301"

До списку "Special 301" потрапляють країни, які не можуть забезпечити ефективний правовий захист інтелектуальної власності. Свою назву він отримав через розділ 301 закону США про торгівлю (The Trade Act of 1974).

Дієвість "Special 301" полягає в тому, що на його підставі до країн-порушниць можуть застосовувати санкції - позбавлення прав на пільги (зокрема безмитний імпорт продукції), що завдасть удару по економіці країни.

Також за піратство можливе виключення з Загальної системи привілеїв (GSP) - програми американського уряду з підтримки економічного зростання країн, яка дозволяє безмитно ввозити в США 3,4 тис. видів товарів зі 140 країн. 

Юрій Крайняк, юрист, керівник юридичної фірми Jurimex: "Special 301" складає недержавна організація, але його висновки враховуються міністерством економіки США, коли вони розглядають питання скасування преференцій, які мають ті чи інші країни. Звісно, можуть бути завдані певні збитки Україні через те, що імпортери будуть сплачувати певні мита при ввезенні своїх товарів до США. Все це в руках Мінекономіки США, яке може і не скасовувати ці преференції". 

Вперше статус Priority Foreign Country Україна отримала в 2013 році. Але тоді економічні санкції не застосували через складну політичну ситуацію. 

Чому IIPA вимагає таких серйозних заходів

Зрозуміло, що жодна країна не займатиметься нашими проблемами з благородних мотивів. Ніхто не захоче виправляти нашу систему, якщо не матиме власного зиску. Боротьба з українським піратством потрібна і іншим країнам.

Будь-який продукт має свою вартість, а тому має приносити прибуток його виробнику. Не виключенням є і продукт інтелектуальної власності.

У IIPA порахували, що за 2006 рік саме через українських піратів правовласники в усьому світі втратили $320 млн. З такими "досягненнями" Україна одразу опинилася в списку "Special 301" і не залишає його до сьогодні. 

За даними звіту IIPA, продаж продуктів інтелектуальної власності є основним сегментом економіки США. Так, у 2013 році ця галузь принесла $1,1 трлн та забезпечила робочими місцями 5,5 млн американців. Однак піратство заважає повноцінному розвитку цього сегменту. 

Юрій Крайняк: "У США часто дуже серйозно сприймають звіт IIPA, бо подібного альтернативного дослідження в інших країнах не існує. США є найбільшими імпортерами прав інтелектуальної власності у світі. Їхній загальний експорт прав на фільми, музику, комп'ютерні програми займає приблизно 80% всього світового обсягу експорту прав інтелектуальної власності, які існують у світі. Так, за минулий рік Walt Disney продали мультиків на суму більшу, ніж Міноборони Росії продало зброї. І вони торгують лише правами. Для США це питання є принциповим". 

Утім, варто зауважити, що такий важливий і унікальний в своєму роді звіт часто базується на хибних і неперевірених фактах. Зокрема, вже кілька років поспіль у звіті фігурує інформація, буцімто на українських телеканалах частка піратського контенту становить ледь не 90%.

Насправді, такі дані не відповідають дійсності. Вказується у звіті й те, що основні проблеми в сфері інтелектуальної власності в Україні походять з ринку "Петрівка", "Сьомий кілометр" в Одесі, Барабашово в Харкові. І це при тому, що попиту на піратські диски як такого вже нема: всі качають відео і музику з інтернету. 

Однак казати, що очевидна хибність фактажу у звіті може врятувати Україну від санкцій, не слід. Мінекономіки США дослухається до матеріалів IIPA.

Юрій Крайняк: "Раніше Україна могла балансувати між американським ринком і російським. Зараз же такої можливості нема. Тому, якщо поки для США питання авторських прав не стало питанням №1, то це лише тому, що воно не є головним у переліку їхніх питань до української влади. Але вони досить прискіпливо стежать за цим". 

Утім, піратство в Україні не передбачає, що правопорушники - це виключно українці. У звіті IIPA зауважують, що за останні кілька років "пірати" з інших країн навмисно переносили свої сервери на територію України.

Геннадій Корнєв, експерт з питань права інтелектуальної власності: "Іноземців більше турбує те, що з України контрафактний контент поширюється на США та Європу. Це стосується як серверів, так і тих людей, які організовують піратський бізнес. І більше занепокоєння у правовласників викликає не розташування серверів в Україні, а те, що тут сидять люди, які організовують цей процес з точки зору стратегії, технологій та маркетингу".

Як піратство шкодить нашим артистам та правовласникам

Костянтин Меладзе, музичний продюсер: "Я можу сказати, що в кінці 90-х я досліджував, скільки по СНД продається піратських копій, а скільки легальних. Виявилося, що легальних на той момент було 7%, а 93% - це різного роду піратська продукція. Варто зауважити, якщо артисти ще можуть гастролювати і на цьому заробляти гроші (а зараз в Україні для них гастролі основний тип заробітку), то щодо авторів, людей, які просто пишуть пісні і не гастролюють, ситуація зовсім важка. Ці люди взагалі не захищені, і навіть найіменитіші автори іноді живуть дуже і дуже скромно".

Музичний продюсер розповідає, що подібна ситуація характерна тільки для пострадянського простору. Західні артисти влаштовують концерти не для заробітку, а на підтримку своїх альбомів, з продажу яких і отримують прибуток.

"Я певний час працював з Волтером Афанасьєфф, який написав хіти для Мераї Кері, Вітні Хьюстон та саундтрек до фільму "Титанік". Він просто автор музики, і він дуже заможна людина. В основному, його годують авторські права", - розповів Костянтин Меладзе. 

Представник Sony Music Entertainment Анна Кірічук каже, що боротися з "піратами" іноді просто марно. Для досягнення своєї злочинної мети вони використовують і шахрайство. Проконтролювати все неможливо. І справа не лише у відсутності потрібних законів. 

Кірічук поділилася випадком, який стався з правовласниками української аудіокниги, яку продавали зокрема і в Канаді для діаспори: "З одного рахунку в Канаді правовласник двічі отримав оплату за одну й ту ж аудіокнигу. Він вирішив, що це банківська помилка, і написав листа замовнику. На це йому відповіли, що платіж не дублювався, його повторили навмисно. Як пояснив замовник, йому дуже сподобалася книга, і він купив її і для своєї матері. Тобто тут у людини інше мислення, інше ставлення до праці, в тому числі і до інтелектуальної. У нас би, якщо сподобалася книга, скопіював її всім своїм знайомим".

Яким чином піратство б'є по іміджу України в світі

Зрозуміло, що репутація шахрая та крадія не може не позначитися і на співпраці з українцями. Зокрема, стосується це ко-продукції, яка є реальною можливістю знімати якісне українське кіно, залучаючи гроші зарубіжних інвесторів.

Ніхто не захоче співпрацювати з Україною, якщо спільний кінопродукт через піратство не приноситиме прибуток. У такому разі співпраця з Україною не буде привабливою. 

Про вплив негативного іміджу каже і експерт з питань права інтелектуальної власності Геннадій Корнєв: "Коли я займався напрямком мультимедіа і книжок, то було дуже важко домовитися із західними правовласниками про щось, пов'язане з електронними правами в Україні - більшість вимагають авансові платежі, котрі є непідйомними у сучасних економічних реаліях України. Тобто самі західні правовласники створюють все для того, щоб у нас розвивалось піратство. Бо легальний бізнес в Україні стикається з такими витратами, які роблять легальні ініціативи нераціональною витратою часу, враховуючи тиск на вітчизняний контент-бізнес з боку правоохоронних та фіскальних органів".

Чому піратство в Україні не викорінюється

Насправді, відповідаючи на це запитання, всі ми чесно маємо зізнатися, що підтримуємо інтернет-піратство. Так, в Україні функціонують ресурси з легальним контентом - megogo.net, oll.tv та ще понад десяток інших. Вартість перегляду фільму коливається від 39 грн.

Але такі найголовніші пірати як rutracker.org, ex.ua, fs.to та ще чимало інших залишаються набагато популярнішими серед інтернет-користувачів. Як наслідок, саме вони стають платформою для розміщення реклами і заробляють гроші. Тому роль рекламодавців у процвітанні українського піратства не варто недооцінювати. 

Геннадій Корнєв: "Рекламодавці використовують для реклами ті сайти, які генерують для них достатній трафік відвідувань. Зрозуміло, що згенерувати такий трафік піратському сайту набагато простіше, аніж легальному сайту, де більшість цікавого контенту є платною. Якщо подивитися на рекламу на ех.ua - там є і міжнародні, і відомі українські компанії. Навряд чи їхні головні офіси та західні акціонери в курсі, що саме на таких сайтах розміщена їхня реклама. Але з точки зору цілей конкретного бізнесу мету досягнуто: є контакт, і є конверсія. А от часу, аби подумати про засоби та наслідки досгяннення цієї мети, завжди нема".

Окрім цього, "піратам" не треба витрачати гроші на придбання ліцензій для показу. Тож і виходить, що легальним сайтам немає економічного зиску працювати і купувати дорогий контент. До того ж, цей контент вже є на популярних піратських сайтах.

Чи є світло в кінці тунелю

Головним шляхом розв’язання проблеми має стати законодавча база. Наразі Верховна Рада підтримала у першому читанні проект закону № 3081-д. Однак фахівці медіасфери зазначають, що і він недосконалий. Вони наголошують, що можливою має стати процедура досудового врегулювання питань розміщення неліцензійного контенту.

Володимир Ілінг, голова Української антипіратської асоціації:  "Мають бути ухвалені закони, які б встановлювали прості і чіткі процедури блокування піратських сайтів.У нас зараз дуже багато фактів камкордингу - незаконного запису в кінотеатрах. Це досі не внесено поправкою до закону про авторське право і суміжні права. Вже 4 чи 5 років говориться про врегулювання взаємовідносин правовласника з провайдерами, цього також немає. 

Своє право власності можна відстоювати і без ухвалення закону - у суді. Але судова тяганина досить тривала і тому часто безглузда. Адже, навіть якщо рішення буде справедливим, але буде прийняте через рік, у ньому вже зникне потреба. Тому ми пропонуємо перейти на досудове вирішення: правовласник заявляє претензію, вона обробляється провайдером і власником сайту і ухвалюється рішення в певних коротких часових рамках". 

Цікаво, що вже зараз в Україні за піратство передбачена кримінальна відповідальність (ст. 176), але через тривалість судового процесу часто до цього справа просто не доходить. 

"Процес вирішення питань права інтелектуальної власності має бути швидким. Тоді буде сенс звертатися зі скаргою", - додав Володимир Ілінг.

А поки все тримається на свідомості користувачів, рекламодавців та активістів. Зокрема, працює ініціатива "Чисте небо", яку організували чотири великих медіагрупи України. Але доки попит визначає пропозицію, а беззахисні у своїх правах митці очікують на ухвалення бодай якогось антипіратського закону, жодні санкції не завадять розвитку піратства в Україні.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.46
    Купівля 39.46
    Продаж 39.96
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
10:02
OPINION
Валерій Чалий
Війна припиниться, коли у світі зрозуміють її причини та наслідки
10:00
Партнерський матеріал
В Україні нагородили переможців премії "Ранкові зорі" для вчителів
09:50
Майк Пенс
Ексвіцепрезидент США Пенс припустив, що Путін почне війну з НАТО, якщо Україна програє
09:42
обстріл, ППО
Українська ППО знищила 15 ракет і всі 14 "шахедів", які РФ запустила в ніч на 19 квітня
09:24
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі та області є загиблі та поранені, в тому числі діти
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині росіяни проводять кампанію із заохочення людей вступати до армії РФ, - Соболевський
09:09
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
Більше новин