"Шахтар"-"Шальке". На що здатні донеччани без Тейшейри

У плей-офф Ліги Європи "Шахтарю" доведеться перебудувати гру через втрату лідерів – Алекса Тейшейри та Фреда

Провалена Ліга чемпіонів

Сьогодні у Львові донецький "Шахтар" матчем проти німецького "Шальке" розпочне виступи у плей-офф Ліги Європи.

До другого за статусом єврокубку команда Мірчі Луческу потрапила з Ліги чемпіонів. Там донеччани успішно здолали кваліфікацію, пройшовши турецький "Фенербахче" (0:0, 3:0) та австрійський "Рапід" (1:0, 2:2).

На цьому успіхи донеччан закінчилися. У основному раунді "Шахтар" виглядав безпорадно у групі з іспанським "Реалом" (0:4, 3:4), французьким ПСЖ (0:3,0:2) та шведським "Мальме" (0:1, 4:0), опинившись на третьому місці в турнірній таблиці завдяки єдиній домашній перемозі над скандинавами.

"Шальке" на груповому раунді Ліги Європи фінішував у своєму квартеті першим, випередивши чеську "Спарту" (2:2, 1:1), грецький "Астерас" (4:0, 4:0) та кіпрський АПОЕЛ (3:0, 1:0).

Зимові втрати

"Шахтар" до другої частини сезону підійшов із суттєвими втратами, залишившись без двох ключових півзахисників.

Донеччани на початку лютого здійснили найбільший трансфер 2016 року у світі, продавши за 50 млн євро до китайського клубу "Цзянсу Сайнті" бразильця Алекса Тейшейру. Лідера команди, який у першій частині чемпіонату України забив 26 голів та претендував на "Золоту бутсу" – нагороду кращому бомбардиру європейських національних чемпіонатів.

Престижний трофей та можливість пограти у англійському "Ліверпулі", що пропонував за бразильця 36 млн євро, Тейшейра проміняв на щорічну зарплату 12 млн євро на рік.

Також "Шахтарю" не допоможе інший бразильський футболіст – Фред. Цього опорного півзахисника ще минулого літа впіймали на допінгу під час виступу на Кубку Америки за збірну Бразилії.

Тоді його дискваліфікувала лише Південноамериканська футбольна конфедерація (КОНМЕБОЛ). На початку 2016 року до відповідного покарання вдалася ФІФА, яка заборонила Фреду грати у будь-яких матчах до липня цього року.

Місця бразильців у основі "Шахтаря" вочевидь займуть українці. У контрольних матчах Алекса Тейшейру на позиції центрального опорного хавбека замінив Віктор Коваленко, а в опорній зоні у парі з Тарасом Степаненко замість Фреда діяв Максим Малишев.

Ще трьох гравців – півзахисників Бернарда та Дентінью, а також захисника Марсіу Азеведу – Луческу втратив через травми. Натомість "Шахтар" взимку нікого не купував, тому сьогодні у румунського тренера буде доволі обмежений вибір.

Рука "Газпрому"

"Шальке" також не зможе виставити сьогодні оптимальний склад. Через травму команді не допоможе її капітан та основний захисник – Бенедикт Хеведес.

На відміну від донеччан німецький клуб взимку підсилився. Зокрема, команда з Гельзенкірхена орендувала у "Динамо" півзахисника Юнеса Беланда. Марокканець добре знайомий з донеччанами по чемпіонату України і, за словами одного з лідерів "Шальке" – Романа Нойштедтера, надав тренерам багато корисної інформації про суперника.

Сам Нойштедтер також пов'язаний з Україною – він народився у Дніпропетровську, де за "Дніпро" грав його батько – Петро Нойштедтер.

Перед Євро-2012 навіть велися розмови, про те, щоб дати півзахисникові українське громадянство. Перед матчем з "Шахтарем" Нойштедтер назвав події чотирирічної давнини лише чутками та заявив, що жодної пропозиції від збірної України йому не надходило.

Натомість, хавбек підтвердив, що йому запропонували російське громадянство і зараз він розглядає пропозицію зіграти за збірну Росії на Євро-2016.

Також відомо, що Нойштедтера у своєму складі хоче бачити російський "Зеніт", титульним спонсором якого, як і "Шальке" є російська корпорація "Газпром".

Старі знайомі

"Шахтар" та "Шальке" зустрічалися у 1/16 фіналу Кубка УЄФА у 2005 році. Після нічиєї 1:1 на своєму полі, донеччани перемогли німців на виїзді 1:0 та вийшли до наступного раунду турніру.

"Шахтар" 11 років тому також очолював Мірча Луческу, а у складі донеччан грав Даріо Срна.

Влітку 2013 року з "Шальке" мав грати "Металіст". Але віце-чемпіонів України дискваліфікували за договірний матч, який вони провели у національній першості, а з гельзенкірхенцями зустрівся грецький ПАОК. Тож у колишнього півзахисника харків'ян Марлоса до "Шальке" є свої рахунки.

Для "Шахтаря" сьогоднішній матч буде першим офіційним у 2016 році. На зимову перерву у чемпіонаті України донеччани пішли лідерами – вони, як і "Динамо", мають 43 очка, але випереджають киян за додатковими показниками.

"Шальке" цього року уже зіграв чотири матчі у чемпіонаті Німеччини, двічі переміг та зазнав двох поразок. У минулому турі Бундесліги гельзенкірхенці поступилися на виїзді "Майнцу" 1:2, а єдиний гол за них забив Беланда.

"Шальке" після 21-го туру має 33 очка, займає у чемпіонаті Німеччини п'яте місце і відстає від лідера – "Баварії" – на 23 пункти.

Розпочнеться матч "Шахтар" – "Шальке" о 22:05 за київським часом. Транслюватимуть гру телеканали "Україна" та "Футбол 1".