Apple vs FBI. Чому компанія захищає право терористів на приватність

Політика конфіденційності завжди була пріорітетом для Apple. Не важливо, чи ти бізнесмен, домогосподарка або терорист, компанія захищатиме твої дані

Один з найбільших гігантів сучасної вискотехнологічної індустрії Apple відмовляється розблоковувати телефон "стрільця" з Сан-Бернардіно. Йдеться про вимогу з боку ФБР, адже самотужки зламати смартфон терориста правоохоронцям не вдалося. Система безпеки iPhone злочинця виявилася для "федералів" занадто складною, і доступу до інформації одного із винуватців смерті 14 людей вони не отримали.

Жодна з нині існуючих комп'ютерних машин не в змозі зламати код методом підбору цифр, адже телефон блокуватиме усі автоматизовані процеси. Тож отримати доступ до даних можна лише у випадку, якщо пароль ти знаєш або вгадав. Але про шанси вгадати чужий пароль говорити не варто - вони занадто мізерні.

За попередніми даними, ФБР вважає, що на телефоні Сан-Бернардінського стрільця знаходяться плани терористичних актів та контакти його спільників. Але Apple, попри всі вимоги спецслужб, співпрацювати відмовляється. "Якщо бути точним, ФБР хоче, щоб ми розробили нову версію операційної системи для iPhone, що обходить деякі важливі системи перевірки безпеки, і встановили її на підслідний смартфон. В чужих руках це ПО може розблокувати будь-який iPhone, до якого є фізичний доступ», - повідомляв генеральний директор компанії Тім Кук в офіційному коментарі з цього приводу.

Боротьба за конкурентну перевагу

Вартість iPhone на ринку техніки суттєво вища за моделі зі схожими характеристиками у конкурентів. І для цього мусять бути причини. Серед них і відносно мала кількість вірусів для операційної системи iOS, і надійність телефону, і його зручний інтуїтивний інтерфейс. Проте не останню роль грає політика компанії щодо захисту персональних даних.

З одного боку, багато користувачів техніки Apple високо цінують такий підхід - все, що є у моєму телефоні, відомо лише мені. З іншого ж, як показала практика, це призводить до багатьох конфліктів, серед яких справа із розблокуванням телефону стрільця із Сан-Бернардіно стала лише черговим епізодом.

Із подібними дилемами стикаються і інші гіганти галузі. Twitter, Google, Facebook та Цукерберг зокрема вже висловили підтримку позиції Apple. Лише голова компанії Microsoft Білл Гейтс став на сторону ФБР. "Це конкретний випадок, коли уряд просить доступу до інформації. Вони не просять деякої загальної внутрішньої інформації компанії, вони просять інформацію для конкретного випадку", - сказав Гейтс з цього приводу.

Microsoft та Apple зараз основні конкуренти у сфері програмного забезпечення. І згода "яблучної" компанії пристати на умови ФБР вдарить по її іміджу. А це понесе за собою збитки, адже продажі iPhone після цього майже стовідсотково впадуть. Компанія і так переживає не найкращі часи. Вперше за всю історію Apple, продажі її основного та найпопулярнішого продукту - iPhone - впали на 4 відсотки у 2015 році. Саме тому для Apple зараз вкрай важливо не розчинитись на тлі головного суперника, втративши свою конкурентну перевагу і чималі гроші.

Шанси на позитивне для компанії рішення зберігаються. Незважаючи на бажання жертв "сан-бернардинських стрілків" подати юридичне обгрунтування на підтримку ФБР, суд може підтримати саме Apple. Ухвалене 29 лютого цього року рішення Нью-Йоркського суду дозволило компанії не допомагати ФБР у зломі мобільного телефону, що належав обвинуваченому у справі про наркоторгівлю. Цей випадок може стати прецедентом і для більш резонансної справи "сан-бернардинських стрілків".