Львівська битва. Чи збереже Музичук світову шахову корону для України

Українці Марії Музичук навіть у Львові буде надзвичайно важко відстояти титул чемпіонки світу, оскільки їй протистоятиме найкраща шахістка планети - китаянка Хоу Іфань

Як Музичук стала чемпіонкою світу

Сьогодні у Львові відбудеться урочиста церемонія відкриття матчу за жіночу світову шахову корону, а вже завтра у Палаці Потоцьких відбудеться перша партія зустрічі.

Титул чемпіонки світу українка Марія Музичук несподівано здобула минулого року. Світова першість 2015 року відбувалася за так званою нокаут-системою у російському Сочі. Шахістки розпочинали змагатися в 1/32 фіналу, а у разі поразок одразу вибували.

22-річна Марія Музичук не вважалася фавориткою змагань. За міжнародним рейтингом серед учасниць світової першості вона була лише восьмою. Незважаючи на це, українка багатьох здивувала і на шляху до фіналу перемогла екс-чемпіонку світу болгарку Антуанету Стефанову, яка володіла титулом з 2004 по 2006 рік, а також шахістку з найвищим на турнірі рейтингом - Хампі Конеру з Індії.

Після цього Музичук не мала права поступитися росіянці Наталії Погоніній. Попри те що суперниця грала у себе вдома, вона у світовій класифікації йшла лише 31-ю та у класі українці поступалася. У підсумку наша шахістка перемогла 2:1 та стала новою чемпіонкою світу.

Марія Музичук виявилася другою в історії українкою, яка виграла світову шахову корону. До неї титулом у 2012 – 2013 роках володіла Ганна Ушеніна.

За якою системою українка відстоюватиме титул

У 2013 році Ушеніну позбавила чемпіонського звання саме майбутня суперниця Музичук – Хоу Іфань, яка отримала право змагатися з титул, як переможниця Гран-прі, що за правилами ФІДЕ (Міжнародної федерації шахів) отримує статус офіційної претендентки.

У цьому полягає специфіка розіграшу жіночу титулу. ФІДЕ чергує турніри за нокаут-системою, з матчами у яких чинна чемпіонка зустрічається з переможницею Гран-прі ФІДЕ.

За регламентом матчу Марія Музичук та Хоу Іфань з 2 до 18 березня зіграють десять партій з класичним контролем часу. Якщо вони не виявлять переможниці-шахістки з'ясують стосунки на тай-брейку.

Хто така Хоу Іфань

22-річна Хоу Іфань - лідер світового жіночого рейтингу, яка у своєму віці вже тричі здобувала світову корону.

Шахістка отримала звання міжнародного гросмейстера серед жінок у 11-річному віці, а у 16 років стала наймолодшою чемпіонкою світу, перемігши у фіналі турніру за нокаут-системою співвітчизницю Жуань Луфей.

Титул Хоу Іфань захистила у 2011 році у матчевій зустрічі проти Хампі Конеру з Індії.

Втретє чемпіонкою світу китаянка стала у 2013 році, завдяки перемозі над Ушеніною, однак минулого року у Сочі його не захищала. Право знову претендувати на світову шахову корону Хоу Іфань здобула завдяки перемозі у Гран-прі.

Як матч за звання чемпіонки світу дістався Львову

Попервах очікувалося, що матч за жіночу шахову корону відбуватиметься у вересні 2015 року. Тож шанси на те, аби він відбувся в України були невеликими. Після перемоги Музичук у квітні майже не залишалося часу на подачу заявки та надання відповідних державних гарантій на організацію зустрічі у $100 тис.

Бажання провести матч висловив Пекін, однак, на прохання Музичук, зустріч було перенесено на березень 2016 року. Незабаром Львів відвідав президент ФІДЕ - росіянин Кірсан Ілюмжинов, який заявив, що термін подачі заявок на проведення матчу продовжено, та запропонував виставити кандидатуру українському місту.

У підсумку Львів вступив у боротьбу і її у Пекіна виграв. У ФІДЕ мотивували вибір тим, що у Китаї відбувалося вже безліч вагомих шахових турнірів, в той час, як для України подія такого масштабу стане першою.

Хто є фавориткою зустрічі

Попри те, що Марія Музичук гратиме матч за звання чемпіонки світу вдома, беззаперечною фавориткою зустрічі вважається її суперниця. На перемогу Хоу Іфань букмекери пропонують коефіцієнт 1,2, а на виграш українки - 9.

Скільки зароблять шахістки

Призовий фонд матчу складає 200 тис. євро. 60% від цієї суми отримає переможниця матчу, решту - її суперниця.