Чи може Шевченківська премія наблизити Сенцова до свободи

Політв'язню Олегу Сенцову присудили Шевченківську премію у кінематографічній номінації, але чи потрібна вона йому

Днями президент України нагороджував цьогорічних лауреатів Шевченківської премії. В урочистій атмосфері найвищою державною нагородою відзначили митців у різних сферах. Отримати свій диплом лауреата не зміг тільки кінорежисер Олег Сенцов. Вже майже два роки від перебуває в незаконному ув'язнені в Росії.

У травні 2014 року російські окупанти в Сімферополі заарештували групу людей, серед яких був Олег Сенцов. Історія була вже придумана: український режисер начебто створив "терористичне співтовариство" у Сімферополі на замовлення "Правого сектора" для виведення Криму зі складу Росії та повернення в Україну.

Відтоді життя Олега Сенцова перетворилося на пекло: його ув'язнили у російському СІЗО, як розповідав сам режисер, били та знущалися, погрожуючи зґвалтуванням і вбивством, при цьому примушували зізнатися в організації вибухів, підпалах офісів, зберіганні зброї і вибухових речовин.

Режисеру винесли вирок - 20 років ув’язнення у виправній колонії суворого режиму. Зараз політв'язня Олега Сенцова етапують до Якутії.

Тим часом в Україні Олегу присудили державну творчу нагороду. Але чи можна вважати її доречною, коли найголовнішим для українського кінорежисера зараз є здобуття свободи, а не відзнак від президента? Утім, скоріше так, чим ні. Певні, цілком конкретні плюси Шевченківська премія Сенцову дає.

Олег Сенцов отримав відзнаку за фільми "Гамер" та "Носоріг". Цікаво, що перша стрічка була знята 5 років тому, а "Носоріг" – незакінчена робота. "Гамер" вже зібрав кілька професійних, зокрема міжнародних, нагород. Але чому в Україні державну нагороду присудили саме зараз?

"Шевченківська премія, яка втратила своє значення ще при заснуванні, не впливає ні на що в Україні та не має жодного статусу для України. Тому Шевченківська премія Олегу Сенцову – це політичний хід. Це не погано, але йому дали премію за фільм, який був знятий 5 років тому. 5 років Шевченківський комітет ігнорував його як кінорежисера. Але зараз дати Сенцову державну премію - те саме, що зробити Надію Савченко народним депутатом і делегатом ПАРЄ. Але варто розділяти два аспекти: з одного боку, це оцінка творчості, а з іншого - спроба інституції та колишнього голови Бориса Олійника примазатися до слави людини, яку підтримує та шанує світ", - вважає кіносценарист Андрій Кокотюха.

Не дати прізвищу Сенцова зникнути з медіа

Як би там не було, хвиля уваги до справи Олега Сенцова та Олександра Кольченка поступово спадає. Хлопці продовжують боротьбу, активісти та правозахисники не опускають руки, але додаткове нагадування про Сенцова у суспільстві  бодай якимось чином буде корисним. 

"Зараз, коли вирок щодо Олега винесений, а тим більше надалі, коли ця та інші справи відходитимуть на другий план, будь-які засоби привернення уваги та нагадування про долі цих людей будуть важливими", - зазначає координатора кампанії Let My People Go Ukraine Марія Томак.

Такої ж думки й співзасновниця та координатор громадської ініціативи "Крим SOS" Таміла Ташева. Вона каже, що подібні події посилюватимуть інформаційний потік навколо справи Сенцова.

Адвокат Олега Сенцова Світлана Сидоркіна додає: "Присудження Шевченківської премії важливо, передусім, для публічного висвітлення ситуації Олега Сенцова, оскільки мають же нарешті поставити політики  "ребром" питання про повернення Олега в Україну!" 

Матеріальна підтримка

Не менш вагомий аспект – матеріальна підтримка. Цього року розмір Шевченківської премії становить 192 тис. грн. Як зауважує адвокат, зараз для родини Олега Сенцова – це корисна допомога, адже ув'язнений режисер має дружину та двох дітей. 

"Гроші за премію підуть його сім'ї та адвокатам. Більше нічого такого статусного, крім грошей, Шевченківська премія не має. Але навіть такій хід буде актом підтримки Олега", - каже Кокотюха.

Морально-психологічна підтримка

"Вручення премії потрібне для того, щоб допомагати Олегу емоційно переживати всі події, які з ним відбуваються. Дуже важливо для сім'ї відчувати таку підтримку", - зауважує Таміла Ташева.

Чи допоможе це Сенцову отримати квиток на волю

На жаль, у цьому питанні думки експертів також збігаються. Вплинути на Росію складно, тим паче сподіватися на звільнення Сенцова після отримання ним державної української премії – смішно. Шевченківська премія не вважається престижною чи авторитетною і для українців, тож що казати про російський суд. 

"Олега Сенцова не звільнять після отримання Шевченківської премії. Ця премія ні на що не впливає на міжнародному рівні. На Росію не впливає ні звання Героя України, депутата Верховної Ради, депутата ПАРЄ, Посла миру. На Росію нічого не впливає", - каже Кокотюха.

Як зазначає координатор громадської ініціативи "Крим SOS", присудження державної премії – гарне рішення, але для звільнення Сенцова потрібні більш сильніші механізми.

"На жаль, вже багато міжнародних організацій, різних інституцій висловились щодо незаконності дій Російської Федерації, виступали із закликом звільнити Олега. Але вплинути якимось чином на владу Кремля у справі Сенцова – дуже складно. Тому треба продовжувати оскаржувати рішення, які виносяться, і сподіватися на скоріше звільнення наших територій та політв'язнів", - додала Таміла Ташева.