Така собі альтернатива. Чому німецькі "друзі Путіна" стали сенсацією останніх виборів

Про те, чому біженці допомогли німецьким праворадикалам і як чимало німців стали жертвами обіцянок популістів, пише Богдан Мифтахов

Регіональні вибори в Німеччині мало кого залишили байдужими, особливо завзято про них писали, що цілком логічно, німці. Ну і росіяни. Перші переживають з приводу зростаючої популярності правих сил серед населення.

Останні впевнено заявляють, що на виборах в ФРН перемогли євроскептики, а партія Меркель зазнала "принизливої ​​поразки". Що ж, як було сказано в одному з коментарів в німецькомовному сегменті Facebook: "Ті, хто платять, також мають право на свято". Але про це пізніше, спочатку цифри.

13 березня вибори пройшли в трьох федеральних землях ФРН, ЗМІ відразу ж охрестили їх "мініреферендумом" по політиці Ангели Меркель щодо біженців. Результат цих виборів - це, скоріше, дзеркальне відображення волевиявлення громадян, за кількістю голосів якого судять про успішність партій.

Як і передбачалося, результати канцлера не порадували. Її рідна партія ХДС дійсно втратила голоси по всіх землях в порівнянні з результатами 2011 року. Найболючішим місцем стала земля Баден-Вюртемберг, де ХДС втратила 12 відсотків місць у парламенті, а зберегти лідерство вдалося тільки в Саксонії-Ангальт. Але про нищівну поразку говорити все ж рано.

Сюрпризом для багатьох став успіх молодої правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН). Деякі назвали це "висловленням недовіри" до правлячої партії і самої Меркель, інші - "криком душі" німців у зв'язку з міграційним кризою.

Але з чим, насправді, пов'язане зростання шанувальників партії, яка ще пару років тому не могла похвалитися навіть відсотковою симпатією виборців?

Перша і головна причина - біженці. Лідери АдН успішно осідлали хвилю масових заворушень, особливо після кельнський подій. Маніпулюючи страхом і невпевненістю в суспільстві, "Альтернатива для Німеччини" веде підбурювальну політику по відношенню до іноземців, біженців, мусульман і євреїв.

Саме цим АдН нагадує багатьом Націонал-демократичну партію Німеччини (НДПН), мало не наступницю всім відомої гітлерівської НСДАП.

Друга причина - євроскептицизм. АдН - євроскептики до мозку кісток. Саме вони разом зі своїми однодумцями вкладають в уми простих німців ідею про те, що "Німеччина годує ЄС".

Цікаво, що "Альтернатива для Німеччини" виникла саме в 2013 році на тлі кризи в єврозоні. Тоді головними її вимогами була відмова від євро як загальної валюти. Криза затихла, АдН переключилися на нову проблему - мігрантів.

Третьою причиною можна назвати бажання "чогось нового". У Ангели Меркель вже четвертий термін на носі, чому б не використати це для своєї кампанії? "Нові обличчя" - вічно працююче гасло.

Четверта причина - несподівана падкість на популістські гасла. Це не та характеристика, яка описує електорат в Німеччині, але останні роки в Європі простежується подібна тенденція. Спочатку вибори в Польщі і перемога популістів з партії "Право і справедливість" (ПіС), потім невеликий, але успіх Національного фронту Марін Ле Пен у Франції, а зараз і німці піддалися.

Демагоги з АдН прославилися в нинішній передвиборній кампанії неймовірною гнучкістю і адаптивністю по відношенню до свого виборця. Від землі до землі "Альтернатива для Німеччини" перетворюється то в ультраправих, то в консерваторів, в залежності від уподобань місцевого населення.

Але найцікавіше в АдН - це її зв'язок з Росією. Як відомо, Кремль часто використовує праворадикальні рухи в Європі для дестабілізації ЄС. І, незважаючи на те що "Альтернатива для Німеччини" спростовує фінансову допомогу з Росії, дії цієї партії говорять про зворотне.

Наприклад, той факт, що німецькі журналісти "ловили" віце-голову партії "Альтернатива для Німеччини" Александера Гауланда на виході з посольства РФ в Берліні, а в жовтні 2015 Александер Гауланд зі своїми однопартійцями їздив в Санкт-Петербург за гроші Фонду Святителя Василя Великого . Цей Фонд належить відомому російському олігархові Костянтину Малофєєву, який спонсорує війну на сході України.

Важливо також, що в АдН складно простежити чітку позицію по зовнішній політиці для ФРН, але одне вони заявляють впевнено: Росія є важливим партнером для Німеччини, а значить - потрібно зняти всі санкції і відновити нормальні взаємини.

Логічно, що вибори в трьох федеральних землях - це далеко не репрезентативний показник по всій Німеччині, адже, згідно з опитуваннями, політику Меркель все одно  підтримує більше 50 відсотків населення.

Але навіть такий успіх "Альтернативи для Німеччини" повинен стати тим тривожним дзвіночком у Берліні, після якого керівництво ФРН почне шукати компроміс в гостросоціальних питаннях. А все для того, щоб у 2017 році АдН не заїхала в Бундестаг на коні біженців, оскільки саме цей кінь і може стати Троянським.