Сталіни та окупант-зоофіл. Які пам'ятники росіяни встановили в Криму за 2 роки окупації

За два роки анексії окупанти встигли встановити вже не один пам'ятник тим, кого змушують вважати героями

У другу річницю незаконного референдуму в Бахчисараї з'явився монумент, що викликає дивні асоціації: складається враження, що російський військовий ґвалтує тваринку. Пам'ятник, присвячений так званій "російській весні", отримав назву "Ввічливі люди".

Скульптура має досить дивний вигляд: окрім непорозуміння між схожим на лиса котом та російським солдатом, страхітливо виглядає і сам військовий. Його непропорційно велика голова та переляканий вираз обличчя гарно доповнюють загальний образ.

До речі, це не перший подібний пам'ятник. Раніше, в травні 2015 року, схожа двометрова чавунна скульптура була розміщена в Білогірську Амурської області. 

Еспресо.TV відшукало інші пропагандистські пам'ятники, які російські окупанти встигли розмістити на території Криму за два роки.

Меморіальна дошка Сталіна

У травні 2015 року на честь головного тирана і диктатора радянських часів Йосипа Сталіна в сучасному Сімферополі, у самому центрі міста, відкрили меморіальну дошку. Її розмістили на фасаді будівлі республіканського комітету Компартії Росії, який тепер тут є, на честь візиту Сталіна в Сімферополь 70 років тому. На дошці виліплений профіль вождя народу. 

Пам'ятник загиблому "беркутівцю"

Через різ після трагічних подій Майдану в окупованій Євпаторії, наче знущання, відкрився пам'ятник працівнику "Беркуту", вбитому в Києві. Старший прапорщик Андрій Федюкін був на Майдані разом з іншими працівниками "Беркуту" та вбивав учасників Революції Гідності.

На його честь в Криму псевдовлада встановила ковану скульптуру у вигляді пробитого щита, каски та троянди. Вона розташована біля каплиці поряд з міським відділом міліції. 

Окрім цього вбивцю нагородили відзнакою "За службу та хоробрість".

Величезний Сталін, Черчилль та Рузвельт

У Криму пам'ятник Сталіну не один. В Ялті біля Лівадійського палацу з лютого минулого року стоїть монумент диктатору в компанії Черчилля та Рузвельта. Створили його за проектом Зураба Церетелі з нагоди 70-річчя Ялтинської конференції. 

Композиція важить близько 10 тон. Виготовлена вона була ще в 2005 році, але тоді Крим був українським, і встановити її в росіян не було можливості. Зараз відкриття пам'ятника було зустрінуте обуренням кримських татар, але, звісно, окупаційній владі це не завадило.

Пам'ятник імператору Миколі ІІ

А вже за кілька місяців в Лівадійському палаці з'явився пам'ятник російському імператору. Зробили це у річницю з дня його народження. Тепер цей монумент можна побачити перед головним входом в колишню резиденцію Миколи ІІ. Увічнення російського імператора відбулося за ескізом російського художника Олександра Аполлонова. Виготовлений він з мармуру, а сам бюст вкритий бронзою. 

Пам'ятник Потьомкіну

У другу річницю проведення незаконного референдуму не лише зеленому чоловічкові-ґвалтівнику встановили пам'ятник. У Сімферополі відкрили бюст російського політика та воєначальника, який реалізував план захоплення Криму Російською імперією.

Пам'ятник Георгію Потьомкіну розмістили біля будівлі Сімферопольської міськадміністрації.

Григорій Потьомкін - російський політичний діяч і воєначальник. За захоплення Криму він отримав титул "князя Таврійського".

Тож після повернення Криму Україні півострів доведеться відчищати не лише від Ленінів, а й від інших імперських та радянських пам'ятників.