Екс-генерал ФСБ Кондауров: У Росії в 2018 році може бути вже інший президент

Антін Борковський
19 березня, 2016 субота
11:40

Олексій Кондауров, генерал-майор ФСБ у відставці, який вийшов у відставку через незгоду з політикою Кремля, проаналізував для Еспресо.TV механізми звільнення українських політв'язнів і перспективи зміни влади в Кремлі

Дивно, Путін Ходорковського відпустив, а Савченко і далі тримає в тюрмі.

Ходорковського він відпустив не відразу, а 10 років його у в'язниці потримав. Ходорковського він відпустив напередодні Олімпіади і напередодні українських подій, але події в Україні вже були і попереду була анексія Криму. Головний мотив - наближення Олімпіади; ставлення до неї було досить складне і йому потрібно було проявити гуманність.

Про Савченко весь світ кричить не так довго, як він кричав про Ходорковського. Ми бачимо, що в суді все це розвалилося завдяки мужній позиції Надії і завдяки непоганій роботі адвокатів. Я думаю, що вирок винесуть 21 числа, і я думаю, що незабаром і Савченко, і Сенцов опиняться в Україні.

Як це буде виглядати?

Українська сторона написала запит до Мін'юсту Росії з проханням, щоб Сенцов та інші засуджені відбували покарання в Україні. У нас є двостороння угода ще з 89 року, підписана ще при Радянському Союзі. Так ось, цих людей переведуть в Україну нібито для відбуття терміну покарання або обміняють відповідно до Мінських домовленостей. Хочеш не хочеш, а Путіну потрібно буде ці пункти Мінська виконувати.

У мене немає сумнівів, що Савченко, дай Бог їй здоров'я,  – звісно, дуже мужня людина, і вона, крім захоплення, у мене особисто більше нічого не викликає. І мені б хотілося, щоб вона і Сенцов якомога швидше опинилися в Україні і думаю, що вони опиняться.

Чому свого часу ви вирішили не йти в підпорядкування хлопців із "кооперативу Озеро", а навпаки вийшли з системи? Коли ви зрозуміли, що все йде не туди?

Я зрозумів це ще в 91 році. У 93, після розстрілу Білого дому, мені стало зрозуміло, що ми вже зовсім не туди йдемо. Я розумів, що з ось цією владою мені не по дорозі, я складав присягу іншій державі і сподівався, що після 91 року почнуться якісь правильні демократичні процеси. Але коли розстріляли Верховну Раду, я зрозумів, що мені тут зовсім не личить залишатися. Тієї країни, якій я присягав вже не було, тому я написав рапорт і пішов.

Що для вас стало основним дзвіночком за останню десятирічку? Крим, Донбас або щось раніше?

Значно раніше. Ну, по-перше, коли Путін йшов у владу, я категорично це не вітав і я розумів, що це найгірший вибір, і тому з двох зол я обрав найменше. Я підтримував покійного Примакова. А остаточно для мене стало ясно, що Росія кардинально змінює вектор розвитку - після арешту Ходорковського в 2003 році, відразу після арешту.

І виступаючи на багатьох тусовках, зокрема і ліберальних, коли я про це говорив в 2003 році, на мене дивилися, як на колишнього КГБешника, вважаючи, що я дезорієнтую громадськість. Тепер уже всі розуміють, що шлях справді кардинально змінився.

На початку нашої розмови ви згадали сакральне слово "Крим" і те що, можливо, підготовка до "кримської операції" почалася раніше, ніж здавалося дуже багатьом з нас.

У 91 році стався розпад Радянського Союзу. Погано це чи добре – залишаємо осторонь. Ми не обертаємося назад, йдемо вперед. Є незалежні держави. Є незалежна Росія, є Україна, незалежна, суверенна; я вважав, що ставлення до України має бути саме таким. Не молодший і не старший брат. Незалежну і суверенну державу з повагою прав і міжнародних зобов'язань.

До того ж ми, розлучаючись, підписали Біловезький меморандум. Це міжнародна угода. Україна чесно пройшла свій шлях, відмовилася від ядерної зброї. Ми свій шлях, на жаль, чесно пройти не змогли. Я відверто вам скажу, що я все-таки не припускав, що з Кримом відбудеться історія, яка сталася. Я думав, що гальма десь спрацюють, правову точку зору я навіть не розглядаю, там все поза правом, а ось етично і морально не можна так діяти відносно України. Ось, як людина вмирає, а її обкрадають.

Я вважаю, що з Кримом ми вчинили як мародери. Розумієте, такі дуже великі операції не робляться спонтанно. Так не робиться, мовляв, щось вчора відбулося, а сьогодні віддав команду. Отже, підготовку, звісно, проводили.

До нас доходять суперечливі чутки, що вбивство Нємцова дуже обурило людей, які і є колективним Кремлем, що кремлівські вежі хвилюються через те, що людину такого рівня застрелили в центрі Москви.

У Кремлі ж працюють такі ж люди, як ми з вами.

Я думаю, що дещо інші.

(Сміється) Ну, з погляду сірої речовини в голові, вони здатні тверезо оцінювати якісь речі. Вони можуть приймати неадекватні рішення на наш погляд, зважаючи на ті чи інші причини, а на їхню думку адекватні, але якісь речі вони можуть оцінювати цілком тверезо, зокрема і гуманітарної властивості.

І вбивство Нємцова, звісно, не могло викликати захоплення у людей, у яких в голові є хоч одна звивина, і є якісь людські почуття, зокрема і співчуття. Не будемо заперечувати, що у людей в Кремлі, якоюсь мірою, нехай і невеликою, але все це є. Тому певна річ, що це викликало невдоволення, так би мовити, ну і десь обурення.

Чому це не переходить в колективний кремлівський протест? Ну, ми ж з вами знаємо механізми влади - всі ці люди члени однієї команди. На них гріхів - гріх Нємцова зрозуміло на кому лежить - настільки багато, вони настільки інкорпоровані в цю владу, що вони можуть на кухні нарікати, але далі вони проводять спільно вироблену лінію і, безумовно, вони підтримують Путіна.

Недарма свого часу Володін сказав: "Не буде Путіна – не буде Росії", він мав на увазі себе і ту команду, яка з Путіним працює. Не буде Путіна, не буде їх. Вони це прекрасно розуміють.

Тобто Україні не варто сподіватися, що прийдуть якісь олігархи, яким буде невигідно підтримувати теперішню владу, і скажуть: "Все, вистачить, йдіть на пенсію, шановний Володимире Володимировичу, тепер буде нова людина, наприклад Шмутін".

Ви знаєте, тут складніше питання. На олігархів, які прийдуть і скажуть подібне, вам розраховувати не доводиться. Є кілька факторів, які можуть призвести до того що, умовно кажучи, Путін в 2018 не висуватиметься. Це економічна ситуація, котра погіршується. Це нездатність нинішньої управлінської команди, ні уряду, ні президента, впоратися з наявними економічними і політичними викликами.

Ми бачимо, що вони роблять багато політичних помилок. В умовах форс-мажору, коли наростає багато точок, за якими потрібно приймати досить критичні рішення, влада буде приймати неадекватні рішення.

Ще один фактор - міжнародний тиск, після всіх політичних помилок, які зробив Путін і його підопічні, зокрема почавши розмахувати ядернтим дрючком. Це було найсерйознішою помилкою. Путін наробив багато помилок і в Сирії. Для Західного світу, передусім для США, Путін – як керівник другою за величиною держави – не просто некомфортний, він для них доволі небезпечний. Тому вони, я думаю, зі свого боку будуть робити максимум зусиль, щоб Путін у 18-му року не переобирався.

Загалом це може привести до того, я не стверджую, що так буде, що в 18-му році ми отримаємо іншу політичну ситуацію перед президентськими виборами. Парламентські вибори, я вважаю, – це дрібна тема, а головна, звичайно, – у 18-му році. І я намагаюся зрозуміти, що ж станеться тоді.

Теги:
Читайте також:
Київ
0°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
06:49
ЗСУ
На Авдіївському напрямку Сили оборони України відбили 31 атаку російських окупантів, - Генштаб
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
06:01
збита ракета, Київ 9 травня
У ніч на 20 квітня у Запоріжжі пролунали вибухи
05:44
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
Більше новин