Чому прокурора "Небесної Сотні" хочуть заслати до Львова

Тільки керівнику спецрозслідувань ГПУ Сергію Горбатюку почали пророчити крісло генпрокурора, як його несподівано захотіли заслати працювати на Львівщину

У вівторок Сергію Горбатюку, керівнику управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, запропонували піти з займаної посади і стати прокурором Львівської області.

Про це повідомила адвокат "Небесної Сотні" Евгенія Закревська у Facebook, а також “Адвокатська дорадча група”. Час на роздуми керівництво ГПУ дало до ранку 23 березня. Горбатюк відмовився.

 

Як відомо, управління спецрозслідувань займається, зокрема, справами вбивств "Небесної Сотні" і злочинами проти Майдану.

Нещодавно прізвище Горбатюка почало фігурувати у переліку ймовірних кандидатів на посаду генпрокурора у випадку звільнення Віктора Шокіна. Зокрема, міжфракційне об’єднання "Єврооптимістів" відкрито виступило на підтримку Горбатюка.

Водночас напередодні інформовані джерела Еспресо.TV повідомили, що головним кандидатом на очільника ГПУ зараз є заступник Шокіна Юрій Столярчук.

"Вважаємо, що ми маємо справу з намаганням таким шляхом усунути Горбатюка з посади начальник управління спецрозслідувань, що є звичною практикою у нинішній ГПУ щодо небажаних осіб", - заявила Адвокатська дорадча група.

Адвокати також переконані, що такі дії керівництва ГПУ напряму пов'язані з широкою підтримкою кандидатури Сергія Горбатюка на посаду генерального прокурора України.

Разом з тим, співрозмовники Еспресо.TV в ГПУ вважають, що ситуація навколо Горбатюка може бути пов'язана з тим, що прокурор останнім часом "занадто автономно поводиться", чим викликає роздратування у керівництва ГПУ.

"Не забувайте, Шокін ще не звільнений, а Горбатюка вже "продавлюють" на посаду. Таке вже було з Касько, і всі пам'ятають чим все закінчилось", - зазначив співрозмовник.

Сам Горбатюк каже, що мотиви пропозиції перейти у Львів йому не називалися. На запитання журналіста Еспресо.TV, чи пов’язані такі дії керівництва прокуратури з підтримкою громадськості його кандидатури на посаду генпрокурора, Сергій Горбатюк відповів, що це скоріше викликано його перебуванням на посаді керівника Управління спеціальних розслідувань.

"Наразі я маю лише здогадки, свою позицію я висловлю пізніше", - сказав він.

Водночас, коментувати можливість призначення Столярчука Горбатюк відмовився.

"Має бути публічне обговорення кандидатури. Це все, що я можу сказати. Напевно, його не коректно проводити, поки не буде прийняте рішення по генеральному прокурору. Шокін працює", - заявив він Еспресо.

Горбатюк додав, що планує надалі максимально займатися розслідуванням справ Майдану на посаді керівника Управління спеціальних розслідувань (УСР).

При цьому, джерело Еспресо.TV в ГПУ також розповіло, що управління спецрозслідувань займається не лише справами Майдану, а й розслідуваннями злочинів високопосадовців, де робота Горбатюка може когось не задовольняти.

Інший інформований співрозмовник Еспресо, знайомий з ситуацією у ГПУ, пояснив пропозицію Горбатюку відправитися до Львова наступним чином. "Він нікого не слухає, крім Сергія Лещенка та Віталія Шабуніна. Не підпорядковується керівництву, вважає, що його спустили з небес".

У свою чергу речник ГПУ Владислав Куценко заявив, що аналогічну пропозицію, крім Горбатюка, отримали ще 4 особи – три керівника управлінь ГПУ та один прокурор іншої області.

"Днями стала вакантною посада прокурора Львівської області, де колишній очільник написав заяву про звільнення за власним бажанням. Саме тому кадровий департамент і керівництво розпочало пошук претендентів", - пояснив він.

При прийнятті рішення генпрокурор буде спиратись на досвід людини, навички та її власне бажання зайняти цю посаду, додав Куценко. Крім цього він заявив, що у прокуратурі не чули, що Горбатюк відмовився від такої пропозиції.

"Якщо Горбатюк не захоче працювати прокурором області, цього не буде. Все добровільно, ніхто насильницьких рішень не планував і не планує. До того ж керівництво ГПУ не вважає таку пропозицію пониженням для Горбатюка, оскільки посада начальника управління відповідає посаді прокурора області. Вони рівнозначні", - розповів речник ГПУ.

За його словами, така ситуація ніяким чином не пов’язана з тим, чи влаштовує когось Горбатюк на нинішній посаді, чи ні.

"Якщо подивитися на кадрові переведення, то дуже часто прокурори генерального управління переходять на посади областей і навпаки. Це систематична практика", - пояснив він.

Водночас представник "Єврооптимістів", нардеп Мустафа Найєм з власних джерел повідомив, що після відмови Горбатюка йому відкрито пригрозив звільненням один із заступників Шокіна.