Безпека на шкоду цінностям. Як зміниться Європа після терактів у Брюсселі

Чому події у Брюсселі та Парижі змусять європейців пожертвувати деякими цінностями в обмін на безпеку

Теракти в Брюсселі 22 березня знову шокували суспільство. Знову в центрі Європи і знову занадто близько до кожного з нас. Світові ЗМІ та соціальні мережі бідкалися, мовляв, як це можна було допустити за пару місяців після Парижа? Чому Бельгії не вдалося запобігти теракту? Європа готувалася до подібного сценарію, але як виявилося, недостатньо.

Про те, що контроль у європейських аеропортах залишає бажати кращого, розмови точилися давно. Особливо це стосувалося різних хабів для місцевих лоукостерів: мінімум рамок безпеки та інших перевірок, полегшений прохід паспортного і багажного контролю - все для зручності туриста, але як показує практика, не для його безпеки.

У цьому за пару тижнів до трагічних подій переконалась українка Катерина зі своєю подругою. 6-го березня вони прилетіли рейсом з Варшави в аеропорт Брюссель-Шарлеруа (L'aéroport de Charleroi Bruxelles-Sud). Зауважимо, що теракт за два тижні по тому відбувся не тут, а в основному аеропорту Брюсселя (L'aéroport de Bruxelles-National).

"Перше, на що звернули увагу при висадці з літака - це те, що не було жодного контролю над пересуванням пасажирів: хто куди хотів, туди й пішов. Далі - ще цікавіше. Коли зайшли все ж таки в саму будівлю, здивувала відсутність будь-якої перевірки, навіть паспортів. Раді всім, що називається. З огляду на підвищену небезпеку після терактів у Парижі, ми розраховували побачити як мінімум паспортний контроль, металошукачі тощо ", - розповідає Катерина.

Так от, подібне толерантне ставлення в жодному разі не характеризує європейців погано, навпаки, як показала практика, вони занадто хороші.

У п'ятдесятих роках минулого століття в США при посадці в літак треба було просто пред'явити квиток співробітнику аеропорту, жодних служб безпеки чи рамок.

Але світ змінюється, і сьогодні в тих же Штатах вас готові роздягнути, якщо ви викличте хоч невеликі підозри. Цьому їх навчило 11 вересня. Судячи з усього, події в Парижі і Брюсселі стануть таким же Рубіконом для ЄС.

Відомо, що Європейський Союз - це не тільки спільний ринок або безвізовий режим, це в першу чергу цінності. Не дарма про це постійно нагадують усі європейські лідери, а в статті 2 Договору про Європейський Союз чітко записано:

"Союз заснований на цінностях поваги людської гідності, свободи, демократії, рівності, правової держави і дотримання прав людини, включаючи права осіб, що належать до меншин. Ці цінності є спільними для держав-членів у рамках суспільства, що характеризується плюралізмом, недискримінацією, терпимістю, справедливістю, солідарністю і рівністю жінок та чоловіків".

Але так складаються обставини, що саме цими цінностями незабаром потрібно буде пожертвувати ЄС заради безпеки своїх громадян.

Боротися з сучасним тероризмом чесними способами доволі складно, а скоріше - неможливо. За роки свого існування Європейський Союз звик робити все за правилами і дотримуватися своїх принципів.

Заарештовувати тільки при дотриманні всіх бюрократичні процедур, жодних додаткових перевірок, адже деяким європейцям може здатися, що це порушує їхні права на свободу пересування і приватну власність, камери на вулицях - тотальне стеження, табу на підозри людини в зв'язку з її національністю чи вірою. Прикладів можна навести ще безліч, але ясно одне - настав час змінюватися, навіть якщо це дуже неприємно.

У найближчі пару років Європа робитиме все, щоб знизити рівень тероризму. Ймовірно, що багато запозичать з досвіду Ізраїлю і США, країн, яким вдається боротися з погрозами на стадіях їх планування.

Так, це може означати, що на вулицях Європи буде ще більше озброєних солдатів, а прослуховування телефонів і читання соціальних мереж стануть нормальною практикою. Камери на вулицях, посилене спостереження і контроль у місцях масових скупчень людей - це все ціна безпеки і спокою в європейських містах.

Але найголовніше, щоб не тільки влада ЄС була готова до боротьби з тероризмом, а й громадяни.

Для жителів Ізраїлю і США немає нічого поганого в тому, щоб зателефонувати в поліцію і повідомити про підозрілу людину або покинуту сумку, адже саме з цього і починається успішна боротьба з тероризмом. Не треба думати, що поліція зробить усе сама, їй потрібно сприяти.

Ось якби автор цієї фотографії, журналістка Кетеван Кардава, яка за словами NBC News помітила 22 березня нічийну сумку на вході в аеропорт Брюсселя, повідомила про це поліцейським, які стояли поруч, а не сподівалася на їхню пильність, можливо, багатьох жертв можна було уникнути.