Що ми дізналися зі статті Bild про "ДНР/ЛНР"

Німецькі журналісти наочно показали українцям, що керівництво "ДНР/ЛНР" для Кремля порожнє місце, а європейцям нагадали, "від чого всі біди на Донбасі"

Те, що Україна доводить уже другий рік, а на Заході в упор відмовлялися бачити, тепер помітили і там. Сьогодні німецька газета Bild опублікувала статтю з чітким меседжем: Уряд Росії повністю контролює самопроголошені "ДНР" та "ЛНР" на сході України.

Раніше Російська Федерація постійно твердила про те, що Донбасу вони допомагають виключно гуманітарною допомогою, а в політичному плані від них практично нічого не залежить, адже вони можуть тільки впливати на сторони в рамках Мінських угод. Тепер, після матеріалу Bild, вже ні у кого не повинно залишитися сумнівів, що це маніпуляції і брехня.

У розпорядження німецьких журналістів потрапив протокол засідання Міжвідомчої комісії з надання гуманітарної підтримки потерпілим територіям південно-східних районів Донецької та Луганської областей України в Держдумі РФ від 23 жовтня 2015 року.

У ньому детально описано, як п'ять російських міністерств в рамках шести робочих груп взяли на себе повний політичний і економічний контроль над окупованими регіонами на сході України.

Варто зауважити, що цю комісію було створено ще в кінці 2014 року, а її склад більше схожий на тіньовий уряд, ніж на комісію з надання гуманітарної допомоги.

Головними особами цього об'єднання, за інформацією Bild, є віце-прем'єр уряду РФ Дмитро Козак, заступник міністра економічного розвитку РФ Сергій Назаров і заступник міністра фінансів РФ Леонід Горнін. Важливо також, що керує цією комісією ФСБ у тісному зв'язку з міністерствами Росії.

Інфографіка: Bild 

Повідомляється, що окупований регіон на сході України розглядається в якості суверенної частини Росії, адже плани Росії виходять за рамки гуманітарної допомоги, а механізми, прописані в паперах комісії, аналогічні внутрішньополітичним документам Росії.

Ця комісія контролює фінанси, податки, питання енергетики та промисловості, транспортну інфраструктуру, а також займається питаннями заробітної плати та комунальних служб. Одним із прямих доказів роботи комісії називають введення рубля як основної валюти в самопроголошених республіках лише через п'ять місяців після початку її роботи.

Виходить, що Росія відкрито управляє українськими областями.

Ще одним доказом того, що в "ДНР" та "ЛНР" сидять маріонетки Кремля, з якими ніхто не рахується, є той факт, що на засідання комісії не запрошують представників самопроголошених республік, їх тільки інформують про підсумки зустрічей.

Також видання повідомляє, що на відміну від Плотницького і Захарченко, на одному зібранні був присутній представник компанії ДТЕК, яка належить Ринату Ахметову.

Журналісти Bild вважають, що участь Росії в Мінських угодах - це просто шоу для Заходу, адже російський план щодо управління цими територіями почав діяти з кінця 2014 року, тобто всього через три місяці після підписання протоколу в Мінську.

"Якщо сприймати зміст цього протоколу всерйоз, то варто визнати провал Мінських угод. Документ чітко показує, що у Росії є давно розроблений план для майбутнього Донбасу. А значить, проводити вибори на сході України - це абсурд, адже політики, які контролюють цей регіон, сидять в Москві, а не на сході України", - пише репортер Bild .

Резюмуючи написане в статті, дії Росії дійсно повністю суперечать їхній риториці щодо самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" на сході України.

Замість того, щоб відповідно до Мінських домовленостей забезпечити мир і проведення виборів згідно з українським законодавством, Кремль посилено займається організацією інтеграції цього регіону до складу Російської Федерації.

Звичайно, для України це зовсім і не сенсація, зате досить непоганий привід нагадати європейцям меседж, "від чого всі біди на Донбасі".