Адвокат директора московської Бібліотеки української літератури: Схоже, звинувачення зайшло в глухий кут

Директору Біблиотеки української літератури Наталі Шариній висувають нові звинувачення. Про їхню суть, прогнози по справі та про те, як живе Наталя Григорівна під домашнім арештом сайту Еспресо.TV розповів її адвокат Іван Павлов

Нагадаємо, 28 жовтня 2015 року в Бібліотеці української літератури, що в Москві, російські спецслужби провели обшук. А наступного дня було затримано директора бібліотеки Наталію Шаріну за звинуваченням у екстремізмі. Зараз вона перебуває під домашнім арештом.

У чому суть нових звинувачень Наталії Шаріної? На чому вони ґрунтуються?

Моїй підзахисної донині не пред'явили ці звинувачення. Це мають зробити 5 квітня. Відомо, що це буде стаття 160 Кримінального кодексу РФ (привласнення або розтрата. - Авт.). Цього дня ми повинні з'явитися до Слідчого комітету. Ці нові звинувачення нам поки не зрозумілі. Будемо знайомитися з ними 5 квітня і тоді, можливо, буде щось ясно.

Така тактика слідства нас не дивує - вона досить широко використовується на практиці, коли потрібно будь-що людину притягнути до кримінальної відповідальності. Коли слідство в основній статті заходить у глухий кут і звинувачення розвалюється, то вигадують так званий причіп. Це робиться, щоб завантажити і відволікти захист, а також щоб дати суду вибір - якщо не одне, так може інше залишити в обвинувальному вироку.

Що з основним звинуваченням? І яке покарання загрожує Наталії Григорівні?

Звинувачення за 282 статтею КК РФ (збудження ненависті або ворожнечі, простіше кажучи, екстремізм. - Авт.) залишається. Подивимося, може щось буде змінено. Але якщо слідство пішло тим шляхом, який я позначив, то не обов'язково на цьому етапі знімати звинувачення в екстремізмі. Його можуть зняти або на стадії закінчення попереднього розслідування, або вже в суді.

За статтею 282 передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років. За статтею 160 - до десяти років.

Ми переконані, що звинувачення має політичний характер, і будемо це доводити в усіх інстанціях, які готові слухати наші аргументи.

Домашній арешт Наталії Шаріної продовжили до 28 квітня. Як довго її збираються тримати за ґратами, коли намічається розгляд справи в суді по суті? Наталія Шаріна давала зрозуміти, що книги екстремістського змісту в бібліотеку принесли ті, хто проводив обшук. Якою буде стратегія захисту?

28 квітня не за горами. Стаття 282 не передбачає подальшого продовження терміну домашнього арешту для Наталії Шаріної. Цей термін може бути не більше півроку, а 28 квітня ці півроку якраз і спливають. Продовжувати термін довше можна лише за тяжкими і особливо тяжкими складами злочину, а екстремізм - це злочин середньої тяжкості.

Тому слідство зліпило новий склад злочину за тяжким складом. На цій підставі термін домашнього арешту можна буде продовжити.

Що стосується книг - ми будемо це все перевіряти. Що-небудь додавати з приводу стратегії захисту на даному етапі поки недоцільно. Адже нам до цього часу не пред'явили ті книги, які було виилучено в ході обшуку.

Наскільки я пам'ятаю, вся історія з обшуком і арештом Наталії Шаріної почалася через донос колишнього співробітника бібліотеки Сокурова-Величко. Чи підтримують Наталю її колеги?

Умови домашнього арешту не передбачають спілкування зі сторонніми. Тому побачити її не можна. Навіть прогулянки згідно рішенню суду заборонено. Стан здоров'я, звісно, від цього кращим не стає. Адже людина півроку не може виходити з дому. Будемо й далі наполягати на тому, щоб умови домашнього арешту для Наталії Шаріної було полегшено.

Так колеги її підтримують? Чи пишуть листи, наприклад?

Колеги її підтримують. Листи писати не можуть, оскільки кореспонденцію теж заборонено.

Який у неї настрій, чи готова вона захищатися?

Настрій у неї робочий. Вона налаштована захищатися, ще й як!

Що зараз відбувається з Бібліотекою української літератури? Їй міняли статус, погрожували закрити.

Бібліотека зараз у процесі реорганізації. Змінився департамент, який її курирує (з 1 січня 2016 року з підпорядкування департаменту культури московської мерії її передано департаменту національної політики, міжрегіональних зв'язків і туризму. - Авт.) Як я розумію, її перепрофілюють. Там зараз новий директор. Під реорганізацією може приховуватися процедура ліквідації установи. Тож будемо спостерігати за ситуацією.

Перепрофілювання - це рішення влади міста Москви. Хоча я розумію, що за цим рішенням стоїть не тільки міська влада, а й федеральна.

Чи є підтримка з українського боку?

Поки справляємося своїми силами. Але так, ми відчуваємо увагу і інтерес, в тому числі з боку українських ЗМІ.