Юридичні радники з продажу корпорації Порошенка розповіли, чи законні його офшорні активи

Представники юридичної компанії "Авеллум", які виступають юридичними радниками з продажу корпорації Петра Порошенка, заявили, що при стоворенні офшорів закон порушений не був

Про це вони розповіли у відповідь на запит телеканалу Еспресо.TV.

- Чи є порушення закону в тому, що компанія була відкрита, коли Петро Порошенко вже був на посаді Президента? Чи законні дії П. Порошенка з продажу активів, роз'ясніть, як зазвичай відбувається продаж активів, і хто в цьому задіяний?

Порушення закону не було. Чинне законодавство України не забороняє державним посадовим особам створювати чи володіти юридичними особами (зокрема безпосередньо). Водночас антикорупційне законодавство зобов’язує посадових осіб запобігати конфлікту інтересів: такі особи зобов'язані передати в управління іншій особі належні їм підприємства та корпоративні права (ст. 36 ЗУ “Про запобігання корупції”).

На виконання цієї норми, 100% акцій в акціонерному капіталі Prime Asset Partners Limited ( БВО) були передані в управління компанії, яка має відповідну ліцензію на управління активами. Така передача акцій в управління відповідає вимогам українського законодавства.

- Ця компанія - це офшор чи сліпий траст? Як довести, що це саме сліпий траст?

Компанія і траст - це два різних поняття. Трастовий договір - це договір про передачу майна повіреній особі в довірче управління на користь визначених вигодонабувачів.

Prime Asset Partners Limited (БВО) – це компанія, зареєстрована відповідно до законодавства Британських Віргінських Островів. Ця компанія не є трастом. Її функція полягає у безпосередній передачі групи "Рошен" у траст.

Українське законодавство не регулює належним чином питання трасту на відміну від юрисдикцій із загальною системою права. У зв’язку з цим, структурувати передачу групи "Рошен" у траст на українському рівні було неможливо. Відповідно Prime Asset Partners Limited (БВО) буде використана для такої передачі.

Характеристики сліпого трасту може бути підтверджено витягом з трастового договору. Ми узгоджуємо можливість розкриття договору з довірчим управителем.

- Чи є порушення закону в тому, що компанія не була задекларована?

Порушення закону не було. Акції в акціонерному капіталі Prime Asset Partners Limited (БВО) не мають номінальної вартості, а оплата акціонерного капіталу не здійснювалась.

Відповідно до законодавства, яке діяло на момент подання декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік, декларуванню підлягали цінні папери, в яких є номінальна вартість (зазначалась номінальна вартість цінних паперів). Відповідно, акції в цій компанії не підлягали декларуванню за 2014 рік (п. 47 Додатку до ЗУ "Про засади запобігання і протидії корупції").

- Якщо створюється нова компанія, де державний чиновник (вже після обрання на посаду) вказується як бенефіціар, це означає, що він безпосередньо залучений у бізнес. Тоді є порушення закону, незалежно від обставин (при яких реєструвалася компанія) або місця реєстрації. Як ви можете прокоментувати це?

Твердження про те, що державна посадова особа, яка безпосередньо вказується як бенефіціарний власник компанії, вважається задіяною в бізнесі, є невірним.

Законодавство встановлює окремі обмеження для державних посадових осіб. Зокрема, Президент України не може займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю чи входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку (ст. 103(4) Конституції України і ст. 25(1)(2) ЗУ “Про запобігання корупції”).

Водночас Конституційний суд України у своєму Рішенні №6-рп/2012 від 13 березня 2013 року уточнив, що "особи, уповноважені на виконання функцій держави та місцевого самоврядування … мають право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю, у тому числі з метою набуття та реалізації корпоративних прав….. володіння корпоративними правами не вважається підприємництвом, але законом можуть бути встановлені обмеження для певних осіб щодо володіння ними та/або їх здійснення". 

Обмеження щодо володіння корпоративними правами ми описали у відповіді на питання №1.

Зважаючи на викладене, порушення закону не було.