Чи законні офшори Порошенка

Новина про створення Петром Порошенком власних офшорних компаній стала приводом для гучного скандалу, але чи порушив президент українські закони

У неділю 3 квітня світові та українські ЗМІ опублікували матеріали "Панамського архіву" - одного з наймасштабніших в світі "зливів" по офшорних схемах. Інформацію оприлюднив Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів, в який входить 370 репортерів з 76-ти країн світу. У компанію діючих і колишніх лідерів держав, які створювали тіньові компанії, потрапив і президент України Петро Порошенко.

Частіше за все офшори характеризують як ідеальні фінансові сховища для приховування прибутків. Цілком логічно, що будь-який зв'язок таких компаній з ім’ям лідера країни призводить до гучного скандалу. Президент Порошенко також не став виключенням.

Такі звичні офшори

В Україні використання офшорних компаній великим бізнесом можна назвати буденним явищем. Чому ж вони такі привабливі для українських бізнесменів? В країнах-офшорах для іноземців зазвичай мінімізоване або взагалі відсутнє оподаткування, утаємничений власник, спрощений бухгалтерський облік – тобто присутнє все, що дозволить зекономити і акумулювати прибутки.

Це така собі "сліпа зона" для податкової уваги країни, де знаходиться компанія і країни, де вона зареєстрована. Неодноразово писалось, що найвпливовіші українці мають по декілька офшорних компаній для реалізації своїх бізнес інтересів.

"Великий український бізнес без офшору не існує. Всі великі компанії в нашій країні ведуть бізнес по такій схемі. Це така собі оптимізація сплати податків", – коментує для Еспресо.TV інвестиційний банкір Dragon Capital Сергій Фурса.

Однак, чи виправдовує звичне використання офшорів в Україні те, що власні тіньових компаній має і лідер країни?

Що порушив Порошенко

Створення офшорних компаній часто асоціюють з відмиванням коштів та різного роду незаконними оборудками. Постає питання чи порушив президент України закон, створивши власні тіньові компанії?

Як пояснює виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, в українському законодавстві не має прямих заперечень проти створення такого роду фірм.

"Це офшорне підприємство не провело жодної операції і не мало жодних фінансових потоків, які проходили через нього. Немає інформації, щоб підприємство працювало для відмивання грошей, тому з точки зору українського законодавства там порушень не було", - розповів Пендзин в ефірі телеканалу Еспресо.

Такої ж думки дотримується і інвестиційний банкір Сергій Фурса. На його думку, це в першу чергу удар для іміджу президента. "З точки зору економіки та юриспруденції - це взагалі немає ніякого значення", - пояснює він.

Однак, це не всі претензії до президента. Порошенка також звинувачують в тому, що він не показав компанії в своїй декларації. В свою чергу експерти пояснюють, якщо акції в Prime Asset Partners Limited (БВО) не мають номінальної вартості, то відповідно вони не могли бути задекларовані.

Продати Roshen

Однією з передвиборчих "агіток" тоді ще майбутнього президента України була обіцянка продати корпорацію Roshen. Однак, це виявилось зробити не так просто. Як пояснював довготривалий продаж компанії президент Порошенко, не було бажаючих купувати хоч і успішний, але бізнес в країні, де іде війна. 

Тому для того, щоб "прізвище Порошенка більше не звучало серед акціонерів Roshen" президент вирішив передати фабрику в "сліпий траст" інвестиційній компанії Rotshild. "Сліпий траст" означає, що власник віддає всі права на корпорацію іншому керманичу і більше ні на що в компанії не впливає.

Саме намірами передати фабрику в траст і пояснюють юристи Порошенка створення офшорної компанії Prime Asset Partners Limited (БВО). 

"Це компанія зареєстрована відповідно до законодавства Британських Віргінських Островів. Її функція полягає у безпосередній передачі групи Roshen у траст", - пояснюють у компанії "Авеллум", яка є юридичним радником президента.

Вони наголошують, що українське законодавство не регулює питання трасту, тому передати Roshen в управління на українському рівні було неможливо. 

Однак, для створення офшорної компанії могла бути і інша причина – підготовка для довгоочікуваного суспільством продажу кондитерської фабрики. Однак, як наголошують експерти, тут існує декілька схем продажу компанії. 

При використанні однієї з них президент заплатить податки в український бюджет, при іншій – всі отримані гроші підуть офшорній Prime Asset Partners Limited. Яку з них обере Порошенко ми скоро дізнаємось.