Мрія про заборону абортів. Чому польські жінки звітують владі про місячні

Вікторія Жуган
8 квітня, 2016 п'ятниця
14:16

Польща вкотре повернулася до "улюбленої теми" лівих і правих – легальності абортів

"Шановна пані Прем'єр, сьогодні болів лівий яєчник. Думаю, в мене овуляція".

"Шановна Беато Шидло і Episkopat News, я зазвичай корчусь у болях, але протягом останніх місячних не відчула нічого. Чи я грішу?"

"Займаюсь сексом, однак пішли місячні, а отже, не вагітна. Чи за це теж закон передбачає покарання?"

Такі повідомлення сиплються на голову польської прем'єр-міністра Беати Шидло упродовж кількох днів. Кому що болить під час менструації, хто коли був на огляді в гінеколога і як довго триває цикл, - такі інтимні подробиці надсилають польки своєму прем'єру на мейл, у Twitter і Facebook.

Днями Польща вкотре повернулася до "улюбленої теми" лівих і правих – легальності абортів.

60 років від легалізації до заборони абортів

Питання державного контролю за найінтимнішою сферою життя громадян у Польщі постає не вперше. На сьогодні польське право є одним із найбільш суворих стосовно переривання вагітності: це дозволяють лише у трьох випадках (загроза життю і здоров'ю жінки, несумісний із життям стан плоду, зґвалтування та інцест).

Востаннє аборти були повністю легальними у часи соціалізму, коли у 1956, слідом за СРСР, переривання вагітності дозволила і Польща. Тоді для деяких жінок це стало своєрідною альтернативою контрацепції.

Законодавство у сучасному вигляді було прийнято у 1993 році, незадовго після здобуття незалежності. У 1996 році закон дозволив лікарям вдаватися до "клаузули совісті" – заяви про відмову виконувати медичне втручання, якщо це суперечить моральним принципам.

На підставі цього лікарі-католики можуть відмовитися навіть від легальних абортів, однак зобов'язані направити пацієнтку до лікаря чи клініки, де втручання буде здійснено.

Один лікар, що змусив народжувати

"Лікарі боялися нам її показати," – розповідають Яцек і Агнєшка в інтерв'ю виданню Gazeta Prawna у роковини народження і смерті їхньої дитини. У 2014 році немовля народилося з гідроцефалією, йому бракувало частини черепної коробки, замість носа був отвір, тріщини кості щоки, витеклі очі без повік. Агонія тривала 10 днів.

Ряд лікарів визначив стан плоду як "несумісний із життям", однак подружня пара про це не знала і тому не зробила аборт. Як вважають Яцек і Агнєшка, професор Богдан Хазан, директор шпиталю Святої Родини у Варшаві, знав про вади плоду від початку, але свідомо затягував до моменту, коли легальне переривання вагітності не було можливе і не направив пацієнтку до інших лікарів.

Професор Хазан звернувся до клаузули сумління і заявив, що спрямоване на вбивство дитини діяння є неправильним. Пізніше лікар втратив посаду і оплатив штраф 70 тис. злотих, але вже у 2016 році прокуратура закрила справу "за відсутністю складу злочину".

У 2014-му ця історія сколихнула всю Польщу. Думки поділилися: на підтримку лікаря виступили консервативні і католицькі кола, на підтримку батьків – феміністичні, ліберальні і такі, що виступають за право жінки мати вибір (pro choice). Сьогодні Хазан агітує за повну заборону абортів, називаючи їх "голокостом ненароджених дітей".

400 тисяч за заборону абортів

Тема заборони абортів вкотре з'явилася у польському публічному просторі у середині березня. Спікер парламенту отримав повідомлення про створення Комітету законодавчої ініціативи "Стоп абортам" разом із тисячею підписів громадян, що її підтримують. Комітет має три місяці, щоб зібрати ще 100 тис. для внесення законопроекту на розгляд парламенту.

Востаннє це питання розглядалося у вересні 2015 року. Тоді ініціатори зібрали понад 400 тис. підписів проти абортів за будь-яких обставин. Голосування проходило в емоційній атмосфері і з майже рівним розподілом голосів: 206 депутатів "проти", 178 "за" і 10 утрималося.

"Проти" виступали представники нинішньої опозиції із "Громадянської платформи", підтримували ініціативу представники нинішньої влади із "Права і справедливості".

null

Протест противників абортів. Написи на плакатах: "Стоп абортам", "Стоп гендер". Фото: Mateusz Skwarczek / Agencja Gazeta

Питання повної заборони з'являється у Польщі регулярно – упродовж останніх п'яти років активістам майже щороку вдавалося назбирати необхідну кількість підписів.

Представники руху "за життя" (pro life) вважають неприпустимим відбирання життя ненародженим, називаючи існуючу практику "євгенічними абортами" і окреслюючи ненароджених дітей як "суспільну групу, що найбільше піддається дискримінації".

За повну заборону абортів традиційно виступає католицький костел. "У 1050 річницю хрещення Польщі звертаємося до всіх людей доброї волі, до віруючих і невіруючих, щоб вжили заходів, що мають на меті повну правову охорону життя ненароджених," – зазначається у листі Президіуму конференції Єпископату Польщі "щодо повної охорони життя людини", зачитаному 4 квітня 2016 року. Батькам дітей із особливими потребами та зачатих у результаті ґвалту церква пропонує надавати значну допомогу від держави.

Підтримку громадянській ініціативі висловило і керівництво країни. Прем'єр Беата Шидло заявила 31 березня, що виступає за повну заборону абортів. Пізніше уточнила, що це є лише її особистою думкою. Лідер правлячої партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський сказав, що як католик проголосує за охорону життя від самого зачаття.

Додав, що в його партії немає дисципліни щодо голосування у питаннях світогляду, однак висловив упевненість, що "переважна більшість, а може, і ціла партія" підтримає законопроект.

80% поляків проти, кілька тисяч на демонстраціях "проти катування жінок"

Проведене на початку березня опитування свідчить, що 80% поляків підтримують легальність аборту у випадку загрози життю жінки. 73% опитаних допускають таку можливість, якщо дитина була зачата у результаті зґвалтування.

53% вважають переривання вагітності допустимим у разі неповноцінності дитини. При цьому, 75% і 75% поляків виступають проти абортів у зв'язку зі складною матеріальною чи особистою ситуацією, а також із небажанням мати дітей.

На минулих вихідних кілька тисяч поляків у різних містах вийшли на демонстрації "проти катування жінок". Символічним атрибутом став вішак для одягу: саме він стане знаряддям для підпільних абортів, стверджують організатори. Серед інших гасел протесту – "Make love, not PiS" (PiS – польська абревіатура для правлячої партії "Право і справедливість") та "Аборт уряду".

null

Протест проти заборони абортів під польським сеймом 3 квітня 2016 року. Напис на плакаті: "Пекло жінок триває".Фото: Kuba Atys /AG

Вішаки опинилися також на деревах довкола будинку парламенту і у посилках на адресу прем'єр-міністра. "Депутати хочуть катувати польських жінок, відправляти їх у в'язницю [...] Хочуть перетворити Польщу на пекло, де жінку після викидня буде допитувати прокурор", - зазначається на сторінці події у Facebook. У неділю група жінок демонстративно вийшла із костелу святої Анни у Варшаві під час виголошення листа біскупів у справі заборони абортів.

null

Активісти чіпляють вішаки для одягу на дерева довкола будівлі парламенту на знак протесту проти заборони абортів 3 квітня 2016 року. Фото:gazeta.pl

 

W kościele św. Anny w Warszawie wierni tak zareagowali na odczytywanie listu Prezydium Konferencji Episkopatu Polski o aborcji. Były tam również osoby, które wcześniej umówiły się na to, że w ramach protestu opuszczą świątynię podczas odczytywania listu Episkopatu.

Опубликовано Gazeta Wyborcza 3 апреля 2016 г.
Противники заборони абортів демонстративно вихоять із костелк Святої Анни у Варшаві під час богослужіння. 
 

Еспресо.TV розпочинає цикл публікацій про життя нашого найближчого західного сусіда і, за деякими оцінками, нашого найбільшого адвоката у Європі.

Автор циклу, Вікторія Жуган, закінчила магістратуру у Варшаві, стажувалася у "Газеті Виборчій" і співпрацює з польським виданням Kultura Liberalna.

Інші матеріали циклу:

Дорога в Євросоюз. Як Польща обігнала Україну

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
Більше новин