Бокс, наркотики та шахи. Хто такий "молодший брат" Кличка

Дмитро Марценишин
12 квітня, 2016 вiвторок
20:00

Новим чемпіоном світу з боксу у надважкій вазі став британець Ентоні Джошуа, якому Володимир Кличко напророкував тривале домінування у найпрестижнішій категорії

Видатний потенціал

Минулими вихідними Велика Британія отримала другого чинного чемпіона світу у надважкій вазі. Ентоні Джошуа 9 квітня у Лондоні в ефектному стилі відібрав титул Міжнародної боксерської федерації (IBF) у американця Чарльза Мартіна, нокаутувавши суперника вже у другому раунді.

Ще два пояси – за версіями Всесвітньої боксерської асоціації (WBA) та Всесвітньої боксерської асоціації (WBO) належать іншому британцю – Тайсону Ф'юрі, який восени минулого року відібрав їх у Володимира Кличка.

Українець успіху 26-річного британця відверто зрадів.

"Мій молодший брат Ентоні Джошуа, вітаю! Тепер я офіційно можу називати тебе чемпіоном! Ласкаво просимо до світу викликів і насолоджуйся цим шляхом!", - написав Кличко в Instagram.

 

Little bro @anthony_joshua congrats! From now on I can officially call you CHAMP! Welcome to the world of challenges and enjoy the ride!

Фото опубликовано Wladimir Klitschko (@klitschko_official)

Українець познайомився з Джошуа ще кілька років тому, коли британець допомагав йому готуватися до чергового бою та приїхав до тренувального табору чемпіона світу у якості спаринг-партнера.

Кличко ще тоді розгледів величезний потенціал британця.

"Я зустрічався з багатьма суперниками, і за останні 25 років побачив лише одну людину в якої є потенціал справжньої зірки боксу. Мова про Ентоні Джошуа, який має усе необхідне, аби стати видатним чемпіоном", - сказав Кличко.

Британське домінування

Зараз у надважкому дивізіоні залишився лише один титул, який не належить Великій Британії – за версією Всесвітньої боксерської ради (WBC), який утримує американець Деонтей Уайлдер.

Між тим, британці чекають зовсім не бою з представником зі США, якому ще потрібно відстояти своє звання у травні у московському протистоянні з росіянином Олександром Повєткіним.

Британські фани потирають руки в очікування потенційного чемпіонського "дербі" між Ф'юрі та Джошуа. У тамтешніх ЗМІ подейкують, що Ф'юрі заради зустрічі зі співвітчизником, навіть може відмовитися від запланованої на 9 липня другої зустрічі з Кличком та заплатити йому компенсацію, яка прописана в контракті на реванш.

Мотиви такого кроку очевидні – бій Ф'юрі - Джошуа викликає у британських фанів значно більший інтерес, а отже на ньому можна зробити більші гроші.

"Язикатий" Тайсон вже почав "розкручувати" бій і провів притаманну собі словесну атаку на Джошуа.

"Джошуа в бою з Мартіном став чемпіоном світу, але ви бачили, що він був надто повільним та більше нагадував бодібілдера. Дайте мені можливість вбити це ягня", - закликав Ф'юрі у twitter.

Проте, не факт, що через інтереси Кличка захоче переступити Джошуа, який завжди ставився до українця з великою повагою та не приховував, що мріє зустрітися з ним у чемпіонському двобої.

Власне своєю поведінкою за межами рингу молодий британець відрізняється від Ф'юрі та більше нагадує Кличка – він ніколи не скаже про суперника образливого слова, поки той сам його не допече. Джошуа багато читає та грає у шахи, аби вдосконалити свої тактичні здібності.

Ентоні з самого початку його професійної кар'єри порівнювали з видатним британським важковаговиком Ленноксом Люїсом – останнім абсолютним чемпіоном світу у найпрестижнішій категорії, який за межами рингу теж поводив себе по джентльменськи.

А також ще тому, що Джошуа, як і його славетний співвітчизник, виграв Олімпіаду. Льюїсу це вдалося зробити у 1988 році у південнокорейському Сеулі, а Джошуа – у Лондоні-2012.

Хоча виріс Джошуа у неблагополучній родині нігерійських емігрантів, жив в оточенні криміналітету, а в 2011 році навіть був засуджений на рік умовно за зберігання наркотиків.

Професійний прорив

Втім здобуте за рік олімпійське золото привернуло всесвітню увагу до британця та дало потужний поштовх його професійній кар'єрі. Фани швидко його полюбили та почали вщент заповнювати трибуни на боях. Ключ до успіху виявився простим – усі свої поєдинки Джошуа завершував нокаутами та робив ставку на атакувальний, а не набридливий захисний бокс.

Уже в 2014 році британець здобув свій перший вагомий титул, "вимкнувши" у другому раунді росіянина Дениса Бахтова та ставши інтерконтинентальним чемпіоном за версією Всесвітньої боксерської ради (WBC).

Перший насправді серйозний тест Джошуа витримав у травні минулого року, коли зустрівся з екс-претендентом на титул чемпіона світу WBC Кевіном Джонсоном, який у 2009 році протримався усі 12 раундів проти Віталія Кличка, та поступився українцю лише за очками. Так от - британець авторитетного американського ветерана не помітив у ринзі і теж знищив його у другому раунді.

А у грудні 2015 року Джошуа провів надзвичайно видовищний бій з іншим перспективним британським важковаговиком – Ділліаном Вайтом, якого нокаутував у сьомому раунді, перед тим встоявши на ногах після кількох потужних влучань суперника.

До речі, за той поєдинок Джошуа отримав $ 5,6 млн - набагато більший гонорар, ніж чемпіон світу WBC американець Деонитей Уайлдер, який у січні цього року поклав до кишені $1,4 млн за перемогу над французом Жаном Дюопа.

Значну часту заробітків британцю приносять платні телетрансляції на Великобританію. Та й трибуни на його боях переповнені. Достатньо лише сказати, що на бій з Мартіном 20 тис квитків на лондонську O2 Arena було розкуплено за 90 секунд.

Початок шляху

Звичайно, разом з шанувальниками Джошуа вже отримав й величезну армію недоброзичливців та критиків. Вони стверджують, що британця його хитрі промоутери провели до титулу легким шляхом, спокусивши великим гонораром "вискочку" Мартіна, якому титул дістався великою мірою випадково – завдяки перемозі технічним нокаутом над українцем В'ячеславом Глазковим, який не зміг продовжити поєдинок в третьому раунді через травму ноги.

Експерти критикують британця за надмірний обсяг м'язів, який, нібито, не найкращим чином, впливає на швидкість. Навіть сам Леннокс Льюїс радить Джошуа поки не поспішати боксувати проти суперників рівня Ф'юрі, чи екс-чемпіона світу британця Девіда Хея, який нещодавно відновив кар'єру після кількарічної паузи і також жадає зустрічі з новим чемпіоном.

Проте сам Джошуа ні на кого не зважає і штампує нокаути, яких у його колекції уже 16. В 26 років він чемпіон світу за однією з найпрестижніших версій. Між іншим - перший в історії чинний олімпійський чемпіон у надважкій вазі, який здобув титул серед професіоналів.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових та цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
01:52
Нобелівська премія
Нобелівські лауреати вимагають посилити тиск на Путіна і допомогу Україні, - відкритий лист
01:51
Росіяни обстріляли смт Борова на Харківщині
На Харківщині росіяни вбили 12-річну дитину, пошкодили дитсадок і житлові будинки
01:24
обстріл ТЕС
"Метою був тотальний блекаут держави": Галущенко про російську атаку 22 березня
00:56
Росія Москва світ авіація аеропорти ОАЕ
У московському аеропорту "Домодєдово" водовоз врізався в літак Emirates
00:28
угорщина війна з росією полонені гібридна війна
Українські полонені, яких РФ передала Угорщині в 2023 році, розповіли про умови звільнення
Більше новин