Україні можуть просто не дати наступний транш МВФ, - експерт зі Східної Європи у Вашингтоні

Голубов Олександр
12 квітня, 2016 вiвторок
08:35

Про те, чому відносини між США та Україною переживають період охолодження, розповів Микола Воробйов, директор Центру дослідження Східної Європи у Вашингтоні

Наскільки справедливо говорити про охолодження відносин між Вашингтоном та Києвом?

Це правда. Багато хто у Вашингтоні офіційно або неофіційно говорить: "Так, Україна важлива для нас, але вона не настільки важлива для нас, наскільки ви собі уявляєте". На сьогоднішній день інтереси Вашингтона повністю збігаються з інтересами Майдану. Тобто люди, які два роки назад вийшли на Майдан, - у них були такі самі запити і цілі, які є і у Заходу. Ц

е реформи, боротьба з корупцією, очищення держави і її просування в європейському напрямі. І, дійсно, гальмування всіх цих процесів, корупція, невизначеність в уряді, те, що ми бачимо, може призвести до того, що Україні просто не дадуть наступний транш МВФ.

Але ж поки що говорити про зменшення фінансової допомоги не доводиться. Натомість є недавнє виділення про надання грошей на військові потреби.

Їх виділили, але поки що не надали. Тут треба розуміти специфіку, адже Акт підтримки України був ухвалений в грудні 2014 року, і там дійсно йшлося 350 мільйонів доларів. Це не такі великі гроші. Іраку виділяють 250 мільйонів доларів на тиждень.

Це цілковито символічна цифра нелетальної підтримки оборонного характеру. І зараз в багатьох аспектах ця допомога надається, але частина летальної допомоги, наприклад "Джавеліни", - її не надають, тому що на те є рішення Білого дому. Барак Обама особисто впевнений, що, якщо він буде надавати Україні військову допомогу, цим він буде провокувати Росію.


У пошуках втраченої довіри


А яку частку в цьому має недовіра до українського уряду та військових, страх, що ця зброя або буде використовуватися неефективно, або потрапить до рук сепаратистів чи російської армії?

У нас вже був прецедент в Дебальцево, коли американський радар потрапив у руки сепаратистів, хоча, в принципі, радар можна було знищити. Американці дуже здивувались, як таке можливо, тому що у нього навіть є автоматична система самознищення. Втім, проблемою є також корупція.

Але головний чинник - геополітичний, бажання Білого дому, Барака Обами, його оточення, радників не надавати Україні військову допомогу. Навіть з огляду на те, що весь Конгрес одноголосно підтримав надання Україні військової допомоги і створив колосальний тиск на Білий дім, і про це пише преса. Але вони залишаються непохитними. Тому чекаємо рішення наступного президента США.

Можемо казати, що Америка вірить в українців, але не вірить в українську владу?

Насправді, американці трохи змінили тактику. Тепер вони діють за принципом "вранці гроші - ввечері стільці". Тому зараз допомогу надають дозовано. Вони розуміють, що нинішня українська влада корумпована, що вона не збирається реформуватись. Всупереч тому, що вони прийшли на хвилі Майдану, це представники ще старої системи. Це з одного боку.

А з іншого, Україну треба підтримувати, тому що ніхто не зацікавлений, аби тут стався економічний колапс, буферна зона і тому подібне. Українська влада часто цим маніпулює і говорить, що "ми жертва російської агресії". Безумовно. Але зараз не має активних військових дій. Нам нічого не заважає реформувати державу. Тому насправді такі аргументи не працюють.

Американці дуже прагматичні, вони дуже раціональні і вміють рахувати. Кожен крок буде підтримуватись фінансово, але для цього треба показати результати.

Чи є взагалі можливість хоча б якимось чином повернути довіру української влади?

Це складно, але можливо робити - конкретними справами і вчинками. Що потрібно для міжнародних донорів? В першу чергу, хто б не був прем’єром, їм потрібна визначеність. Їм навіть немає з ким спілкуватись. Вони не розуміють, хто прем’єр - Яценюк чи Гройсман.

Їм потрібна визначеність і чіткість. Це - прем’єр, це - його заступник, з цими людьми спілкуйтесь. Також, звичайно, потрібна боротьба з корупцією. Шанс, авжеж, є. Але для цього треба показати конкретні результати.

Якщо американська влада не робить ставку на українську владу, якими є агенти впливу Вашингтона тут? Громадськість, третій сектор, якісь окремі чиновники-реформатори?

Це всі здорові сили. Захід зацікавлений у тому, щоб Україна була успішною. На кону вся безпека Європи, тому Штати дійсно переживають за Україну.


Лобізм по-українськи


Хто тоді є агентами України в Сполучених Штатах? Чи є в нас якесь лобі взагалі, на яке б можна було спиратися у вирішенні якихось національних питань?

Я б не довіряв ні дипломатичним відомствам, ні МЗС, тому що все це не працює. Ці протокольні зустрічі, поїздки Порошенка, те, що він зустрівся з Обамою. Мабуть, ви також можете так зустрітись, піти в кулуари і переговорити. Нам потрібні професійні лобісти. Ті люди, які професійно лобіюють інтереси корпорацій, країн, окремих компаній в Вашингтоні. У нас немає ні одного професійного лобіста.

Це мусить бути американець, чи українці також можуть бути професійними лобістами у США?

Лобістом може бути американець українського походження, але це повинен бути професіонал, який знає як це працює. Наприклад, зараз є два законопроекти в Конгресі. Всього в Конгресі приймається п’ять відсотків законопроектів із всіх, які подаються.

В сесійний тиждень це може бути тисяча, дві тисячі. Інтереси України у всьому цьому - це лише маленька піщинка. Тому цю піщинку треба максимально збільшувати, максимально проштовхувати, максимально лобіювати. Це дуже тонка робота. Вона вимагає професіоналізму, освіти, знання мов і людей. Але, на жаль, у нас немає цього на державному рівні.

У нас є окремі українські політики, які платять - Ахметов, Тимошенко, Фірташ, хто завгодно. Вони платять за те, щоб конкретні лобісти представляли їхні інтереси в Вашингтоні, але це їхні персональні інтереси.

Прямо в момент візиту Порошенка до Вашингтона, у The New York Times з’являється величезна стаття, яка вщент громить українську владу за ситуацію у прокуратурі. Це може бути лобізмом з боку антиукраїнських сил, чи це просто констатація сумного для нас факту?

Насправді, я не знаю відповіді на це питання. Так, може бути. Але це не доведено. The New York Times - це, безумовно, авторитетне видання, величезний бюджет. Їхні журналісти найкращі, вони отримують усі премії.

Цьому виданню більше 150 років. Тобто довіра до нього величезна. І не має доказів. Стаття об’єктивна. Вона показує Шокіна, вона показує головних корупціонерів, вона показує колишніх представників Януковича. Що в цій статті брехня? Я би все ж таки звернув увагу на те, чому про це пишуть. Краще, звичайно, своїми конкретними діями зробити так, щоб про нас добре писали.


Після Обами


Порошенко анонсував візит Керрі в Україну. Як на мене, це дуже дивно, адже Україною займається Байден. Чому Керрі? Чи це значить, що щось змінилось у ставленні Вашингтона до Києва? Чи це пов’язано з тим, що Керрі нещодавно їздив до Москви і там особисто розмовляв з Путіним, і тепер держсекретар буде обговорювати з Порошенко щось, що він вже обговорив із Путіним?

Насправді всі ці варіанти є можливими. Втім, я вважаю, що головним відповідальним по Україні є Вікторія Нуланд. Вона давно тут, вона заступник Держсекретаря з питань Євразії. Фактично в минулому році вона провела тут дуже багато часу. Ще один цікавий факт - за останні два роки сюди в Україну прибуло більше американських делегацій, ніж в будь-яку країну світу.

Тобто ви можете уявити, наскільки великий інтерес до нашої країни і яка велика підтримка. Звичайно, вона могла бути більшою. Я вважаю, що на даний момент Україна отримує від Заходу п’ять відсотків від того, що ми могли отримати.

Що ж ми могли б отримати в ідеалі?

Більше грошей, військову допомогу, більше експертів. Це різна допомога - матеріальна, нематеріальна, військова. Але спочатку для цього треба показати результат. Що стосується візиту Керрі, я не знаю правильної відповіді.

Я можу сказати, що Байдену і цьому складу Білого Дому залишилось буквально вісім-дев’ять місяців. А склад Білого дому змінюється на 70 відсотків, тому я би дивився у майбутнє. Але хто б сюди не приїхав з американських чиновників, особливо такого рівня, я вважаю, що таке треба лише вітати.

Що буде після того, як всі ці прізвища - Керрі, Байден, Нуланд, той же Обама - підуть?

Щодо Керрі і Нуланд, я не впевнений. Вони можуть залишитись на своїх посадах, але вони можуть і піти. Ми цього не знаємо.

Зазвичай, новий президент підбирає склад Держдепу під себе, це традиція.

Це може бути і на краще. Якщо новий президент буде республіканець, то чому би і ні? Україна отримає військову допомогу.

А якщо це буде такий республіканець, як Трамп, який дуже лояльно, так би мовити, ставиться до Путіна? Принаймні в порівнянні з іншими своїми колегами.

Тому що Трамп справді авторитарний. Чимось він нагадує Путіна - і своїми висловами, і риторикою. Інше питання, що 90 відстотків його обіцянок неможливо виконати. Але в плані міжнародної політики президент США має монополію, тому що він або вона можуть багато чого вирішити. Як сьогодні це відбувається з військовою допомогою для України, коли Обама просто вирішив не давати її. Незважаючи на підтримку Конгресу, вони не дають, і все.

Я вважаю, що потрібно зрозуміти оточення, потрібно вибудовувати відносини з наступним президентом США і з адміністрацією. І, звичайно, Україна повинна щось запропонувати. Багато делегацій, які я часто бачу у Вашингтоні, вони постійно щось просять. Вони думають, що сидить такий дядько Сем і роздає всім гроші, тільки б вони підтримували демократію.


Цінності проти інтересів


Що Україна може запропонувати в такому випадку?

В цій ситуації ми можемо запропонувати дуже багато чого. Ми можемо запропонувати безпеку Європи.

А чи здатна Україна забезпечувати європейську безпеку?

Антитерористична операція продовжується вже два роки. Українська армія - це зараз єдина армія в Європі, яка безпосередньо зіштовхнулась з регулярною армією Російської Федерації. Ми фактично боремося з тероризмом ціною величезної кількості жертв.

Ми отримали досвід, якого не має у жодної європейської країни. Україна повинна максимально використовувати цей момент, надати свою допомогу - своїх експертів, спеціалістів, технології.

А окрім безпеки, економічно Україна може бути хоч чимось цікава для Сполучених Штатів?

Насправді не має жодних інтересів Заходу в Україні. В порівнянні з тим, скільки вони витрачають сюди енергії, сил, часу. Україна також є заручником інших питань, наприклад, в Сирії. Вони не можуть домовлятись по Сирії, не враховуючи інтереси України, тому що це дуже велика політична гра.

Для чого Штатам взагалі потрібна Україна? Це також питання цінностей. Вони пройшли подібний шлях двісті років назад, і вони дуже резонують з українським народом. Вони розуміють, що народ хоче свободи, народ стояв за демократію, за Європу і тому їх треба підтримати.

Політика Сполучених Штатів в Україні виглядає як точкове підтримання певних зон реформ, наприклад, поліції. Чи охолодження у відносинах, про яке ми говорили на початку нашої розмови, не зашкодить цьому точковому співробітництву у конкретних реформах?

Ні, ніяк не вплине. Тому що, без огляду на те. хто при владі, як ці люди себе поводять, наскільки вони порядні, я не думаю, що Америка буде якимось чином зупиняти реформи. Тобто, якщо ця програма вже десь написана, під неї виділили фінансування і є кадри, то повинно статись щось занадто кардинальне для того, щоб реформа зупинилась.


Найкращий кандидат


Хто є найгіршим з можливих, і хто є найкращим з можливих для України з кандидатів у президенти США?

Спочатку я підтримував Марка Рубіо, довго працював у його штабі, але він не пройшов. Тим не менш, у нього ще є 169 делегатів. Він цілком може стати віце-президентом. Тобто там може бути така комбінація, що в обмін на своїх делегатів, він запропонує цю посаду. Тим паче, що у нього є підтримка. Він молодий, амбіційний, йому 44 роки.

Знову згадаю Трампа. На що нам чекати в разі його перемоги?

Складно сказати, тому що Трамп змінює свою думку від дебатів до дебатів. Те, що він говорить сьогодні, - не обов’язково, що завтра буде теж саме.

Є думка, що кампанія Трампа - це шоу, фарс. А насправді все це його думки, а добра робота на публіку.

Трамп хороший шоумен. Він розуміє, як резонувати з аудиторією. Він розуміє, як залучити, як зробити скандал і збільшити на цьому рейтинги.

А що в реальності там - зрозуміло, чи це лише загадка?

Якою буде політика Трампа, якщо він стане президентом? В принципі Обама правильно вчора висловився. Він прямо сказав, що Трамп не тямить у міжнародних відносинах. 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
17:46
військовий квиток, мобілізація
Оборонний комітет ВР завершив розгляд усіх поправок до законопроєкту про мобілізацію: що далі
17:39
Міністерство фінансів України
Україна в березні отримала $9 млрд пільгового фінансування від партнерів, - Мінфін
17:35
польща україна , біженці
Допомога Україні: у міноборони Польщі розповіли, скільки країн увійшли до бронетанкової коаліції
17:32
Дональд Туск
"Можливий будь-який сценарій": Туск попередив, що війна може поширитись на Європу
17:20
Радослав Сікорський
Чеська ініціатива: у Польщі заявили, що транспортування снарядів для України вже організовують
17:04
ЗСУ, мобілізація
Комітет ВР пропонує, аби українці за кордоном не могли оформити закордонний паспорт без військового обліку
17:03
Луїс Ґоссетт-молодший
У віці 87 років помер перший темношкірий володар премії "Оскар" Луїс Ґоссетт-молодший
16:58
Крістіан Шевченко
"Було архіскладно": тренер розповів про адаптацію сина Шевченка в юнацькій збірній України
16:57
Зеленський з Гостомеля звернувся до українців
Путін віддасть всі території, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський
16:55
На фото: Eurovision Village у Folkets Park
Євробачення-2024: Швеція посилить заходи безпеки через війну Ізраїлю з ХАМАС
16:52
закордонний паспорт
З 1 квітня в Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта
16:44
міни, замінований пляж
Україна працює над розробкою системи розмінування з використанням ШІ: що відомо
16:42
"Розплата невідворотна": росіяни поширюють фото нібито марок Укрпошти з зображенням палаючого "Крокус Сіті Холу"
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
Більше новин