Політичний прокурор. Чому Луценко не гарантія Порошенка в ГПУ

Юрій Луценко завжди розлучався з соратниками, коли співпраця з ними починала шкодити його власному політичному майбутньому

Глава фракції БПП Юрій Луценко все ближче до посади Генерального прокурора країни. Залишилося усього лише залагодити деякі формальності - наприклад, ухвалити закон, що дозволить йому обійняти посаду.

Але якщо фракції коаліції дійшли згоди щодо цієї кандидатури, немає сумніву, що всі правові перешкоди для заняття Юрієм Луценком високої посади будуть усунені.

У тому, що у коаліції є стабільна більшість голосів в Раді - навіть якщо за ті чи інші рішення не голосують окремі представники коаліційних фракцій - сумніватися не доводиться. І саме ця усвідомлена необхідність розчистити Юрію Луценку шлях до Генеральної прокуратури за допомогою зміни законодавства робить його першим справжнім політичним прокурором в українській історії.

Попередні прокурори могли бути ставлениками президентів, а могли і робитися незалежними гравцями і створювати проблеми для політиків - починаючи від глави держави. Але практично всі вони були вихідцями з системи, тісно з нею зв'язаними.

А Луценко буде людиною, в систему відрядженим. І наслідки цього експерименту не дано передбачити нікому. Луценко буде не просто політичним прокурором. Він буде коаліційним прокурором. На своєму посту він може виявитися не тільки тому, що його кандидатуру внесе президент, а ще й тому, що вона буде підтримана обома фракціями коаліції.

Можливо, для якогось звичайного прокурора в цьому факті не було б нічого особливого і він продовжив би орієнтуватися на адміністрацію глави держави так, як це робили його попередники. Але Луценко - політик і він зробить свої висновки.


Той, хто вважає, що на цю тему нема чого навіть і замислюватися - адже Юрій Луценко відданий прихильник Петра Порошенка і залишиться таким на будь-якій посаді, просто забув політичну біографію Юрія Віталійовича.


Юрій Луценко в політиці - два десятиліття. За цей час він був соратником Олександра Мороза, Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко. І кожен раз той, чиїм соратником він був, не сумнівався в його відданості.

А Юрій Віталійович - не соратник лідерів. Він соратник обставин. Він розлучався з тими, кого підтримував в момент, коли співпраця з тим чи іншим політиком починала шкодити його власному політичному майбутньому.

Отже, якщо ти хочеш розраховувати на лояльність Юрія Луценка, ти повинен бути впевненим у собі і бездоганним з точки зору його подальших інтересів і репутаційних ризиків.

Ти повинен провести його в прокурори сам, без всяких там коаліційно-пакетних домовленостей, досягнутих холодними весняними ночами.

Ти повинен гарантувати йому, що сам ти - дуже надовго і він у прокуратурі до тих пір, поки не виникне нове цікаве призначення. Ще більш цікаве. Юрій Луценко буде політичним прокурором саме тому, що сьогодні немає нікого, хто міг би дати йому подібні гарантії.