Рок-службовець. Хто той поляк, який керуватиме "Укрзалізницею"

Головою "Укрзалізниці" став успішний польський топ-менеджер та рокер-відчайдух Войцех Балчун

Сьогодні Кабмін одноголосно затвердив головою правління ПАТ "Укрзалізниця" 45-річного польського  менеджера Войцеха Балчуна, який переміг у відкритому кадровому конкурсі. Балчуна вибрали з 31 претендентів, серед яких було 8 іноземців.

Успішний топ-менеджер

"Войцех молодий, але супер-успішний керівник ряду найбільших польських підприємств", - так характеризував Бальчуна екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус.

Свою кар'єру поляк починав як директор з продажу місцевої газети Trybuna Śląska, після став директором з маркетингу поштової компанії Poczta Polskiej S.A. Обіймав керівні посади в одному з найбільших банків Польщі PKO Bank Polski S.A.

У 2008-2013 роках був головою правління компанії PKP Cargo, яка на той час переживала реструктуризацію. Компанія є другим після Deutsche Bahn вантажним ж/д перевізником в Европі. Саме Балчун трансформував майже збанкрутілого державного перевізника в успішну прибуткову компанію.

Польські ЗМІ пишуть, що однією з причин оздоровлення компанії стало вміння Балчуна спілкуватися з профспілками. Він особисто об'їжджав регіональні відділення компанії, де переконував співробітників, що єдиним варіантом для перевізника є болюча реструктуризація, внаслідок чого доведеться звільнити частину працівників.


На момент приходу Балчуна в PKP Cargo працювало 44 тисячі людей, після реструктуризації залишилося 25 тисяч. Профспілки протестували проти такого масштабного скорочення, але врешті-решт погодилися з позицією Балчуна.


Крім того, в 2008 році PKP Cargo мало збитки в 180 млн злотих ($ 59,3 млн за курсом Нацбанку Польщі на той момент), в 2010 році після успішної реструктуризації отримало 62 млн злотих прибутку ($20,2 млн).

Одна із головних цілей Балчуна в "Укрзалізниці" - прибутковість компанії до 2020 року.

"Я хотів би, щоб в 2020 році (а це, насправді, вже дуже скоро з точки зору глобальних бізнес-процесів) УЗ поліпшила свої фінансові результати і стала прибутковою, стала компанією, яка почне великий процес модернізації інфраструктури і рухомого складу, щоб вона зуміла використати стратегічне розташування України (з точки зору транспортних коридорів) і доступ до портів Чорного моря, а також кордони з ЄС ", - говорить Балчун про свої плани.


Як анонсував екс-міністр Абромавичус, заробітна плата нового глави "Укразалізніці" складе до $1,5 млн на рік. Абромавичус пояснив, що 25% від цього - фіксована заробітна плата, решта виплачуватиметься тільки якщо будуть результати роботи.


Польський Слава Вакарчук

Саме так описав нового голову "Укрзалізниці" Айварас Абромавичус, додавши, що "успішні люди успішні у всьому".

У 2013 році Балчун пішов з компанії PKP Cargo, заявивши, що шукає нові виклики. Ширилися чутки про те, що його перекупили конкуренти з Deutsche Bahn. Однак, поляк вирішив не продовжувати менеджерську кар’єру, а сконцентрувався на музиці і створив рок-гурт під назвою Chemia, в якому був гітаристом.

Успіх прийшов до рокерів в 2013 році, коли вони випустили альбом "The One Inside", записаний у Ванкувері на студії Брайана Адамса. Із новим альбомом гурт влаштував гастрольне турне. 

Як пише сайт бенду, Chemia - одним з найуспішніших польських гуртів, які грають сучасний рок. Їхню музику можна почути на багатьох польських радіостанціях. Деякі сингли гурту підіймались на вершину рок-чатів у Польщі.

В класичній традиції рок-музикантів деякі кліпи Балчуна містять відверті сексуальні сцени. На загальнодоступних ресурсах можна знайти цензуровані версії. Одним із найпровокативніших вважається відео на композицію "I Love You So Much".