Мільйони з телевізора. Чому Кличко заробляє більше за усі українські футбольні клуби

Завдяки продажу прав на телевізійні трансляції найсильніші клуби та спортсмени світу отримують величезні прибутки

Як британці встановили рекорд

Професійний спорт за два останні десятиліття перетворився на могутню бізнес-індустрію, в якій обертаються величезні гроші.

У традиційному рейтингу топ-50 найдорожчих спортивних клубів американського журналу Forbes, жоден з учасників не коштує менше $1 млрд. А найдорожчим клубом світу є іспанський "Реал", вартість якого сягає $3,26 млрд.

Топ-10 найдорожчих футбольних клубів 2015 року за версією Forbes

1. "Реал" $3,26 млрд
2. "Барселона" $3,16 млрд
3. "МЮ" $3,1 млрд
4. "Баварія" $2,35 млрд
5. "Манчестер Сіті" $1,38 млрд
6. "Челсі" $1,37 млрд
7. "Арсенал" $0,98 млрд
8. "Ліверпуль"  $0,98 млрд
9. "Ювентус"  $0,84 млрд
10. "Мілан"  $0,76 млрд

Провідним клубам вдається щороку нарощувати свої прибутки. Не в останню чергу це стається завдяки надходженням від нових телевізійних контрактів. Транслятори щоразу пропонують спортивним командам кращі умови.

Минулого року рекордний контракт з телевізійниками уклала англійська футбольна Прем'єр-ліга. Канали Sky sports та BT Sport заплатили за право на показ матчів чемпіонату Англії 7 млрд євро за три сезони – починаючи з нинішнього.


Тобто, кожного сезону клуби ділитимуть між собою понад 2 млрд євро. 50% від цієї суми розподілятимуться між 20 учасниками змагань порівну, 25% - залежно від зайнятого в турнірі місця, а решта - відповідно до кількості трансляцій матчів кожної з команд.


Угода почала працювати на чемпіонат Англії ще минулого літа, коли під час трансферного вікна тамтешні клуби витратили на купівлю нових футболістів понад 1 млрд євро. Завдяки телеконтракту, англійці виявилися у привілейованому становищі порівняно зі своїми головними конкурентами – німцями, іспанцями, італійцями та французами.

Зокрема 200 млн євро вони витратили лише на купівлю гравців з німецької Бундесліги. Один лише бельгійський півзахисник Кевін де Брюйне з "Вольфсбургу" коштував "Манчестер Сіті" 80 млн євро. В той час коли чемпіонат Німеччини послаблювався, англійська Прем'єр-ліга отримувала нових "зірок".

Кевін де Брюйне

Чому в інших лігах заробляють менше

Те, що німецькі клуби не здатні витримувати фінансову конкуренцію з англійцями не дивно. Адже навіть за новим контрактом зі Sky Deutschland Бундесліга отримує з минулого року майже втричі менше, ніж Прем'єр-ліга – 630 млн євро за сезон.

Стрімке збагачення британців не на жарт налякало конкурентів. У Іспанії Міністерство спорту разом із найсильнішим футбольним дивізіоном - Прімерою - узгодили законопроект, за яким найближчим часом має бути ухвалена "англійська" модель – з рівномірним розподілом коштів між усіма учасниками змагань.


Зараз у Іспанії кожен клуб реалізує права на показ своїх матчів самостійно, тому існує перегин у бік найпопулярніших суперклубів – "Реалу" та "Барселони". За сезон мадридці та каталонці заробляють по 150 млн євро, в той час, як загальні прибутки ліги від продажу телеправ становлять 760 млн євро.


За підсумками сезону 2013/14 склалася взагалі парадоксальна ситуація, коли фіналіст Ліги чемпіонів та головний конкурент "Барси" та "Реалу" у Іспанії – "Атлетико" отримав від телевізійників 42 млн євро – вдвічі менше, ніж того ж року в Англії заробив посередній "Кардіфф Сіті".

Більшість іспанських клубів отримують від мовників увосьмеро менше коштів ніж гранди. Тож навіть з пропозицією удвічі зменшити цей розрив у єдиному пулі трансляцій, вони не погоджуються та неодноразово погрожували страйками.

Значний розрив між лідерами та аутсайдерами існує й у серії A, якій Sky Italia та Mediaset викладають за один сезон 837 млн євро. Чемпіон країни – "Ювентус" забирає собі 94 млн, а команди з нижньої частини турнірної таблиці вимушені задовольнятися прибутками меншими, ніж 20 млн євро.

Найбіднішим з п'ятірки топ-турнірі є французький чемпіонат. Тамтешня Ліга 1 за сезон отримує від телевізійників 468 млн євро. А провідні клуби – ПСЖ та "Марсель" мають від цієї суми близько 45 млн.

Інфографіка - lne.es

Через що європейці не задоволені прибутками

Національна футбольна ліга США

Може здатися дивним, але власники європейських суперклубів невдоволені нинішніми телевізійними заробітками. Справа в тому, що за взірець вони беруть північноамериканські спортивні ліги, які маючи меншу аудиторію, але заробляють набагато більші гроші.

Скажімо, матчі Національної футбольної ліги (американський футбол) дивиться близько 150 млн вболівальників, а ігри Ліги чемпіонів – 1,6 млрд осіб.


BT Sport за право транслювати на території Великої Британії єврокубкові матчі щороку платить $1,4 млрд. Водночас, за контрактом розрахованим до 2023 року НФЛ за показ своїх матчів на телеканалах NBC, CBS, Fox и ESPN отримує $8,3 млрд на рік. Це з урахуванням, що кожен клуб у регулярному сезоні проводить лише 17 матчів.


Також тривалий телевізійний контракт уклала Національна баскетбольна асоціація, яка на дев'ять років продала права на показ своїх матчів ESPN та TNT за $2,66 млрд на рік.

Топ-10 найдорожчих спортивних клубів 2015 року за версією Forbes

1. "Реал" $3,26 млрд
2-3. "Даллас Ковбойс" (американський футбол) $3,2 млрд
2-3. "Нью-Йорк Янкіз" (бейсбол) $3,2 млрд
4. "Барселона" $3,16 млрд
5. "Манчестер Сіті" $3,1 млрд
6-7. "Лос-Анджелес Лейкерс" (баскетбол) $2,6 млрд
6-7. "Нью-Інгленд Петріотс" (американський футбол) $2,6 млрд
8. "Нью-Йорк Нікс" (баскетбол) $2,5 млрд
9-10. "Лос-Анджелес Доджерс" (бейсбол) $2,4 млрд
9-10. "Вашингтон Редскінз" (американський футбол) $2,4 млрд

Неймовірні прибутки від телевізійники у США отримують боксери.

Найкасовішим у історії став бій між американцем Флойдом Мейвезером та філіпінцем Менні Пакьяо у травні 2015 року. За платну трансляцію "Поєдинку століття", вболівальники загалом виклали $400 млн.

Бій Флойд Мейвезер-Менні Пакьяо 

Скільки отримують від телевізійників українці

Велику аудиторію зазвичай збирають і бої українських боксерів. Так у листопаді минулого року трансляцію поєдинку між Володимиром Кличко та британцем Тайсоном Ф'юрі подивилися 10 млн українських глядачів.

Від українських трансляторів наш боксер отримує порівняно невеликі гроші – за неофіційною інформацією – $200 тис за бій. У Німеччині Кличко за кожен свій поєдинок заробляє на RTL 3 млн євро.

Цікаво що, незважаючи на велику популярність українського боксера, німецькі вболівальники не платять за перегляд боїв Кличка.

А от на території Великої Британії та Ірландії трансляція бою Кличко Ф'юрі була платною і принесла Sky Sports 17 млн фунтів – половину від цієї суми поділили між собою боксери.


Реалії такі, що Кличко за одну британську трансляцію свого бою заробляє більше, ніж футбольна Прем'єр-ліга отримує від продажу прав на показ усіх матчів сезону чемпіонату України.


Бій Кличко-Ф'юрі

Для українських клубів навіть суми, які кладуть до кишені європейські аутсайдери залишаються мрією. На нашому телебаченні вони заробляють копійки. За права на показ чемпіонату України з футболу на майбутній сезон медіагрупи "Україна" та "1+1" заплатять 102 млн грн.

Та й Прем'єр-лізі довелося йти на зустріч телевізійникам та скорочувати кількість учасників турніру до 12, розбивати його на два етапи – з шісткою найсильніших на фініші, щоб збільшити кількість матчів між лідерами – "Динамо", "Шахтарем", Дніпром" та "Зорею".

За телетрансляції усі клуби гарантовано отримають по 2,5 млн грн. 51 млн буде розподілено між командами у залежності від зайнятого місця. Також по 100 тис грн команди матимуть за перемогу у кожному окремому матчі.

Звичайно, у порівнянні з прибутками європейських клубів – це крихти, але починати з чогось треба.