Нове життя старих книг. Іспанська художниця перетворює книги на казкові скульптури

Малена Валькарсель використовує старі та пошкоджені книги, аби створити з них вражаючі скульптури та прикраси

Гарна книга здатна надихнути будь-кого на нові звершення чи створення нових шедеврів. А талановитого митця може надихнути будь-яка книга, навіть якщо її сюжет через втрачені сторінки чи незрозумілу мову залишається йому невідомим.

Сучасні художники по всьому світу не припиняють вигадувати та дивувати новими жанрами та видами мистецтва. Іспанська художниця Малена Валькарсель - одна з них. Вона створює справжні шедеври, вдихаючи життя в старі та пошкоджені книги.

В інтерв'ю Еспресо.TV Малена Валькарсель розповіла, як створює паперові скульптури та чому її бук-арт – не мародерство, а благородна справа.

Художниця Малена Валькарсель живе в містечку Аліканте на іспанському узбережжі Середземного моря. Ці витвори мистецтва – її робота.

На перший погляд може здатися, що автор таких скульптур не може любити читати, адже для нього книга – лише "сировина" для майбутньої роботи.

"Я люблю книжки і люблю читати. Захоплення читанням у мене почалося ще з дитинства, коли я була ще дуже маленькою дівчинкою. Книги – це найкращий спосіб подорожувати, вони чарівні. Гарна книга може навіть покращити самопочуття", - ділиться Малена.

Тож що може виправдати чи пояснити заняття художниці? Адже часто перше, що відчуваєш після захоплення роботами Малени, це засмучення та навіть обурення: чи не вбиває вона книжки? Адже після трансформації їх у скульптури вони назавжди втрачають своє первинне призначення – бути прочитаними. 

Всіх книгоманів Малена заспокоює: вона не вбиває книжки, а навпаки – рятує їх. Художниця підбирає викинуті чи загублені книги і перетворює їх на нічники, прикраси та казкові скульптури. 

"Для своїх скульптур та паперової біжутерії я використовую виключно книги, які мають бути утилізовані: порвані чи без деяких сторінок. Я фактично рятую їх від спалення та знищення. Часто люди викидають або здають у "секонд-хенд" свої книжки. Саме такі я використовую для скульптур.

Важливо, щоб люди знали, що я не псую книжки. Я трансформую їх у мистецтво. І старі книжки отримують нове життя", - каже майстриня.

Бук-артом Малена займається вже 4 роки. Колись незвичайне захоплення переросло в професійну справу. 

"Якось на одній виставці я побачила книжки-розкладачки. Тоді мені прийшла ця оригінальна ідея. І тільки-но я опинилась вдома, я спробувала створити таку скульптуру. Усьому я навчалася сама", - ділиться іспанська художниця.

Тепер для Малени це цікава та улюблена робота. Свої витвори вона продає переважно онлайн. Її клієнти – з усього світу, і, пропри велику ціну на скульптури та прикраси, замовлень надходить багато.

Так, скульптуру на книжковому розвороті можна придбати за $300 - $1,4 тис. Окрему маленьку фігурку – за $37 - $200. Біжутерія коштує дешевше – $25 - $90. 

"Ціна висока, тому що процес створення скульптур дуже трудомісткий та тривалий. Але мої роботи купують доволі часто, і клієнти з усього світу. До речі, великою популярністю користуються і скульптури, і паперові прикраси. Не можна сказати, що щось купують частіше за інше", - ділиться Малена.

На виготовлення однієї скульптури в залежності від її складності Малена витрачає від двох до п'яти тижнів. Спершу художниця робить начерк майбутньої скульптури. Після цього переносить його на книжку. Своєю авторською технікою майстриня не ділиться, але уточнює: "Я не вирізаю зі сторінок, а розрізаю їх, згинаю та склеюю папірці. Окрім книг, використовую й інші матеріали: проволоку, дерево, картон і, звісно, світлодіодні ліхтарі". 

 

Деякі скульптури – не лише прикраси інтер'єру, а й доволі практичні речі. Зокрема, Малена створює нічники. "Я використовую світлодіодні ліхтарі, щоб надати певний характер своїм скульптурам. Вони працюють з таблетковими батарейками та живуть вічно", - ділиться майстриня. 

Сюжети творінь Малени Валькарсель найрізноманітніші: від казкових садів до популярних художніх творів. Але сюжет самої книги не обов'язково має бути пов'язаний з самим витвором бук-арту.