Як нові газові тарифи змінять платіжки українців

Що означають нові тарифи на газ

Сьогодні одноголосним рішенням Кабмін встановив єдину ціну на газ для населення та промисловості. З 1 травня вона складатиме 6879 грн за тисячу кубів. Підвищуючи тарифи, Україна виконує зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом.

Ціна на газ

Уряд вніс зміни в постанову №758 від 1 жовтня 2015 року, щоб встановити ціну природного газу на рівні 100% паритету до ціни імпортного природного газу. Паритет імпорту - це ціна імпортного газу з ПДВ і плюс вартість транспортування газу. 

Раніше ціна на газ для населення становила 7178 грн. Однак на опалювальний сезон (з 1 жовтня до 30 квітня) населення отримувало 1200 кубів за пільговою ціною у 3600 грн за тисячу кубометрів

Внесенням зміни у постанову ця пільгова ціна буде скасована і встановлена єдина ціна для всіх споживачів – на рівні 6879 грн.


Тобто тепер вартість газу для населення фактично зменшилась на 300 грн за тисячу кубів, але саме в опалювальний сезон вона зросла на 80%.  


Важливо врахувати, що схема динамічна. По-перше, на ціну для споживачів впливатиме те, скільки коштуватиме газ з Європи (головного імпортеру України). По-друге, - курс гривні, від якого залежатиме ріст або падіння газових цін саме для українців.

Ціна на опалення та гарячу воду

Також, з 1 травня 2016 року встановлюється оптова ціна газу 4942 грн за тисячу кубометрів. За цією оптовою ціною НАК "Нафтогаз" і буде поставляти газ для виробництва теплової енергії для опалення і постачання гарячої води. Це ціна без урахування транспортування і розподілу газу, а також податків і зборів. Роздрібна ціна для теплокомуненерго становитиме 6810 грн.


Тобто ціна газу для теплокомуненерго (ТКЕ) з урахуванням всіх видатків виросте з 3004 грн до 6810 грн, а вартість Гкал для людей - з 652 грн до 1041 грн. Також приблизно вдвічі подорожчає гаряча вода. 


Інфографіка Мінекономрозвитку

Субсидії

Водночас прем’єр-міністр Гройсман запевняє, що незаможні громадяни не постраждають від підвищення тарифів на газ.

"Ми маємо припинити цю несправедливість і потурбуватись за кожного громадянина, якому сьогодні важко. Система субсидій буде настільки ефективною, що ті, хто не має високого доходу, будуть захищені державою адресно", - заявив Гройсман.

У Мінсоцполітики вже гостро відреагували на підняття тарифів і заявили, що грошей на субсидії може не вистачити. На сьогодні субсидії від держави отримують 36% споживачів – це 5,5 млн сімей.

За словами директора Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталія Музиченка після нових тарифів кількість бажаючих отримати субсидію може зрости на 50% - у цьому випадку 35 млрд грн, виділених цьогоріч, може просто не вистачити.