Чорнобиль віртуальний: подорож у зону в 3D-окулярах

Можливість побувати на місці Чорнобильської катастрофи подарували польські айтішники

Два тижні у киян та гостей міста буде можливість здійснити цілком безпечну подорож до Чорнобиля і Прип'яті. Ця опція доступна в Музеї історії Києва до 10 травня, і, що важливо, безкоштовно. Проект назвали Chernobyl VR Project, а реалізувала його команда польських розробників з компанії The Farm 51. Досі вони спеціалізувалися на виробництві комп'ютерних ігор — здебільшого, рольових стрілялок.

Chernobyl VR Project — це поєднання документального фільму з додатком для ігрових приставок віртуальної реальності.


Одягнувши 3D-окуляри, людина має можливість десь на півгодини відправитись у подорож, яка включає, наприклад, завод та електростанцію в Чорнобилі, покинуту школу, парк розваг та інші моторошні об'єкти в Прип'яті.


Гід розповідає про ці місця та людей, які там жили. Як говорять організатори, це перший віртуальний інтерактивний музей Чорнобиля.

Після київської прем'єри в планах показ фільму-додатку в Польщі та США. Проект більше орієнтовано саме на зарубіжну аудиторію — людей, які про Чорнобиль мають дуже схематичне уявлення та навряд чи коли-небудь наважаться на подорож в зону.

Компанія The Farm 51 продаватиме віртуальну екскурсію та вже оголосила, що приймає попередні замовлення. Наразі додаток доступний на платформі Oculus, але в планах є залучення й інших — Morpheus, HTCVive та мобільного SamsungGearVR. Відсоток з продажу (від 10% до 60%) буде спрямовано на благодійність. Хто саме буде отримувачем коштів розробники визначатимуть спільно з Фундацією "Відкритий діалог".

Слід врахувати, що людям, які мають проблеми з тиском, серцем і т.п. не варто проходити всю подорож від початку до кінця, можна обмежитись 10-15 хвилинами. Віртуальна реальність — штука підступна і знудити може цілком реально, якщо, наприклад, є проблема з вестибулярним апаратом.

На презентації проекту Chernobyl VR Project. Фото: Facebook Тетяни Костенко

"Також я би не рекомендував додаток дітям до шести років. Для їхньої психіки віртуальна реальність вважається шкідливою. А от мій син, якому вже 7 років, цілком нормально справляється", - розповів Еспресо виконавчий директор The Farm 51 Войцех Паздур.

За його словами, з технічної точки зору робота над віртуальним фільмом-подорожжю була простішою, аніж розробка комп'ютерної гри. Не було потреби видумувати сценарій, героїв та способи їхньої взаємодії.

В процесі створення додатку використовувалася 360-градусна зйомка, в тому числі й з повітря. Завдяки цьому можна подивитися зверху вниз на оглядове колесо в парку розваг, заводську трубу чи електростанцію.

Загалом поляки провели у зоні кілька тижнів, щоб зняти все, що потрібно було для створення проекту. Адже, наприклад, щоб створити віртуальну копію шкільного спортзалу, знадобилося зробити близько 3000 знімків високої якості. Та розробники не шкодують за витраченим часом.

За їхніми словами, вони хотіли, аби світ не забував про трагедію. А заодно ще й продемонструвати можливості технології VR (virtual reality), які виходять далеко за межі створення комп'ютерних ігор.

Фото: chernobylvrproject.com