"Шахтар" – "Динамо". Бійка замість битви за чемпіонство

Матч між "Шахтарем" та "Динамо" завершився перемогою донеччан та гучним скандалом з масовою бійкою між футболістами обох команд

Вичерпана інтрига

Матч 24-го туру чемпіонату України між "Шахтарем" та "Динамо" міг стати ключовим у боротьбі за золоті нагороди, однак перетворився на формальність. "Шахтар" ішов на зимову перерву в турнірі, поступаючись киянам лише трьома очками, однак навесні донеччани грали нестабільно та втратили забагато очок. Натомість динамівці видали семиматчеву переможну серію та за три тури до фінішу гарантували собі чемпіонський титул.

У 23-му турі команда Сергія Реброва скористалася черговою осічкою "гірників", які зіграли в Одесі унічию 1:1 з "Чорноморцем", перемогли вдома "Ворсклу" – 1:0 - і стали недосяжними для найближчих переслідувачів. Кияни мали 64 очки та випереджали "Шахтар" на 7 пунктів. До них динамівці могли сміливо приплюсувати ще 3 бали, які дістануться їм автоматично у 25-му турі, через те, що запорізький "Металург" збанкрутував і знявся з чемпіонату.

Ліга Європи у пріоритеті

Втім перед запланованим на 1 травня у Львові матчем між "Шахтарем" та "Динамо" футболісти та тренери донецького клубу всіляко намагалися принизити здобуття киянами золотих нагород.

Зокрема, головний тренер "гірників" Мірча Луческу заявив, що динамівці не можуть вважати себе повноцінними чемпіонами, не перемігши "Шахтар". Румунський фахівець більш ніж прозоро натякав на перемогу своєї команди у першому колі у Києві з принизливим для суперників рахунком 3:0.

Насправді, це було банальною провокацією. Адже Луческу здобувати перемогу будь-якою ціною не збирався. Він виставив на гру з чемпіонами України напіврезервний склад, залишивши у запасі голкіпера Андрія П’ятова, захисників Олександра Кучера, Ярослава Ракицького, Ісмаїлі, півзахисників Марлоса та Тайсона, а також форварда Факундо Феррейру.

Їм румун дав перепочити перед повторним півфінальним матчем Ліги Європи проти іспанської "Севільї", з якою донеччани зіграли у Львові унічию 2:2. Навіть до заявки на гру не потрапив капітан "Шахтаря" Даріо Срна, але причина була іншою. Хорват, який через дискваліфікацію у Севільї не зіграє, 1 травня святкував своє 34-річчя.

Натомість "Динамо" виставило у неділю найсильніший склад і перед матчем виглядало фаворитом.

Динамівські провали

На полі з'ясувалося, що більше на гру мотивовані не основні гравці "Динамо", а резервісти "Шахтаря". Надто вже розконцентрованими виглядали київські футболісти, які припускалися помилок у простих ситуаціях.

Приміром, після недолугих дій Євгена Хачеріді, який втратив м'яч в центрі поля, донеччани організували на 33-й хвилині контратаку, у завершення якої Бернард вивів один на один Едуардо, який відкрив рахунок у матчі. На 83-й хвилині статистом виглядав інший центральний захисник "Динамо" – Домагой Віда, який дозволив себе, мов школяра, обіграти Веллінгтону Нему та з семи метрів розстріляти ворота.

А ще через три хвилини вкотре провалився у захисті Хачеріді, який зухвало пішов в обводку на фланзі поблизу своїх воріт та подарував м'яч суперникам, Марлос, який вийшов на заміну, прострілив, а Едуардо зробив рахунок непристойним -3:0 - і оформив дубль.

Провокація від Степаненка

Після цього нерви у футболістів "Динамо" не витримали і на полі розпочалася жорстока бійка з участю майже всіх польових та запасних гравців. Спровокував штовханину Тарас Степаненко, який після третього забитого голу побіг святкувати гол до сектору, де розташувалися динамівські фани, та демонстративно почав їм показувати на емблему свого клубу та цілувати її.

Після цього півзахисник "гірників" вирішив повернутися на свою половину поля, але його вчинок не залишився без уваги суперників, які почали штовхати Степаненка, а Ярмоленко брутально збив його з ніг. За одноклубника кинулися заступатися інші донеччани, які накинулися на киянина з кулаками.

Завершилося все вилученнями Ярмоленка, Степаненка та Кучера, який перебував на лаві запасних, але долучився до "мордобою". Уже відомо, що на Степаненка чекає одноматчева дискваліфікація, а от інші двоє найактивніших учасників конфлікту, напевне, відпочиватимуть довше – рішення щодо їх покарання буде ухвалено Контрольно-дисциплінарним комітетом Федерації футболу України пізніше.

Удар по збірній України

З'ясовувати стосунки футболісти та тренери продовжили й після матчу за допомогою взаємних звинувачень у коментарях.

Мірча Луческу після перемоги 3:0 заявив, що "Шахтар" довів, що залишається командою номер один в Україні.

Степаненко та Хачеріді повернулися до епізоду з бійкою.

"Заявляю на всю країну – моя дружба з Ярмоленком закінчилася. Він міг зламати мені коліно – це було навмисно", - сказав Степаненко.

А у мережі після гри з'явилося відео з літака "Шахтаря", де Даріо Срна та інші футболісти продовжують провокації та співають знущальну пісню про "Динамо".

"Гравці "Шахтаря" почали провокувати наших вболівальників. Ярмоленко заступився за фанів, за імідж клубу. Так себе поводити донецькі футболісти не мали права", - переконував Хачеріді.

Тож вибачатися жодна зі сторін конфлікту не збирається. Між тим футболістам "Динамо" та "Шахтаря" вже на початку червня належить грати в складі національної збірної України у фінальній частині Євро-2016. І ворожнеча у команді - це останнє, що хотілося би бачити на такому важливому турнірі.