Чому "нафтові невдахи" Венесуела і Росія пішли різними шляхами

Венесуельській опозиції вдалося оголосити референдум про дострокове припинення повноважень одіозного президента країни Ніколаса Мадуро - спадкоємця авантюриста Уго Чавеса

Якщо громадяни Венесуели підтримають опозиціонерів - а у них уже зараз більшість в парламенті країни - епоху "боліваріанского соціалізму" буде закінчено. Зникне один з режимів - союзників Володимира Путіна. 

Чавес і Мадуро послідовно підтримували всі зовнішньополітичні авантюри російського президента. Венесуела навіть визнала незалежність бунтівних грузинських автономій і сприяла прийняттю аналогічного рішення урядом Нікарагуа.


Чавес допомагав і анахронічному режиму братів Кастро на Кубі. Зрештою, підтримував ілюзію, що повернення Радянської імперії - на відстані витягнутої руки. Тепер цієї ілюзії більше немає - як і багатьох інших путінських ілюзій.


Виявилося, що весь "боліваріанський соціалізм" - це високі ціни на нафту і прагнення до халяви, властиве бідним верствам населення Венесуели. Зараз саме це населення розплачується за свою наївну віру в те, що можна поліпшити життя, не займаючись кропіткою роботою.

Голосування щодо недовіри Мадуро пройде на тлі не стільки краху його режиму, скільки краху самої Венесуели. У країни більше немає грошей буквально ні на що. Ні на закупівлю продуктів, ні на електроенергію, ні на ліки. І на друкування грошей, які знецінюються з кожним днем, грошей також немає.

А що ж Мадуро? А Мадуро не розуміє, що відбувається. Він думає, що це все - змова. Мадуро - закінчений бовдур, оточений такими ж дурнями. Така ж доля в недалекому майбутньому очікує і саму Росію.

Просто собівартість венесуельської нафти - дорожча, тому й події в цій країні відбуваються раніше. А так - сценарій один і той же. Брак всього, інфляція, дефіцит, бідність, деградація, крах.

Але є одна відмінність. Чавес і Мадуро виявилися нездатними повністю знищити опозицію. Вона була представлена ​​в парламенті і зараз може взяти на себе відповідальність за майбутнє країни.


І в цьому сенсі Венесуела Мадуро більше схожа на Україну Януковича - потрібно позбутися пройдисвітів і почати змінювати країну.


Так, громадяни будуть не дуже раді змінам, реформи будуть болючими, "халява" закінчиться назавжди. Але шанс є. А Росія Путіна - держава без сильної опозиції. А значить, держава без реального майбутнього.