Зі Сталіним в голові. Як росіяни перетворили кривавого вождя на фетиш

Дмитро Гомон
11 травня, 2016 середа
19:00

Святкування Дня Перемоги в Росії засвідчило, що в РФ все більше возвеличують Сталіна, та все менше реально піклуються про ветеранів

Нинішню Росію часто порівнюють з радянським Союзом часів Сталіна. Спільного не так вже й багато, але Путін дійсно явно симпатизує колишньому лідеру СРСР. Він хвалить його за індустріалізацію та перемогу в Другій світовій війні.

"Використання Путіним сталінської силової тактики вітається багатьма росіянами та іншими колишніми радянськими громадянами як своєрідний рішучий стиль керівництва, якого вони сильно бажали спостерігаючи колапс комунізму навколо них", - писала у 2015 році журналістка газети The Los Angeles Times Керол Вільямс.

Вона також зауважила, що в 2009 році Путін критикував пакт Молотова-Ріббентропа. А зараз називає договір хитрою дипломатією, яка дозволила відтермінувати початок війни.

У січні 2016 року Путін налякав комуністів, розкритикувавши Леніна. Як з'ясувалося, на вождя світового пролетаріату він образився через те, що він не підтримав ідею Сталіна про державний устрій СРСР.  Натомість Володимир Ілліч, на думку російського президента, запровадив такий принцип державного устрою, який в кінцевому результаті призвів до розвалу Радянського Союзу.

Цьогорічне святкування Дня перемоги в РФ засвідчило, що Путінське захоплення Йосипом Джугашвілі вже перетворилось на тренд. Кількість росіян, які ставляться до Сталіна позитивно, останні два роки тримається на рівні 37-40%, свідчать опитування Левада-центру.


Для все більшої кількості росіян Сталін уже не кривавий тиран, а генералісімус, який привів СРСР до перемоги. Втім, як і багато чого іншого в сучасній Росії, намагання відродження культу особи нагадують гіркий, але фарс.


Портрети вусатого вождя

На офіційному параді в Москві портретів Сталіна не було. Проте, вони з'явились згодом, під час демонстрацій. З'явилася, зокрема, ціла колона сталіністів з портретами вождя та прапорами КПРФ.

Росія День Перемоги 9 травня

Росія День Перемоги 9 травня

Портрети Сталіна на ході в Москві. Фото: @Alasta_ven

Онук Молотова Вячеслав Ніконов вийшов з портретом свого діда. З його інтерв'ю газеті "Московский комсомолец" стало зрозуміло, в кого Путін позичив тезу, що пакт Молотова – Ріббентропа був дипломатичною грою.

"Він (Вячеслав Молотов. – Авт.) вважав цей договір абсолютно необхідним, як і багато істориків, які вважають цей пакт великим успіхом радянської дипломатії. Цей пакт дозволив відтягнути війну на два роки и за цей час подвоїти наш військовий потенціал", – розповів Ніконов виданню.

Росія День Перемоги 9 травня

Ніконов на акції "Безсмертний полк" в Москві. Фото: mk.ru

Каша в голові

Окрім вихваляння Сталіна, каша, яка зараз вариться в голові багатьох громадян Росії, видавала на гора й інші дивовижні креативи. Було, наприклад, багато дітей в пілотках, гімнастьорках та інших елементах військової форми Червоної армії. А фотографія хлопця, який почепив собі на голову макет танка взагалі стала хітом.

Росія День Перемоги 9 травня

Подібні "перфоманси" мали місце не лише в російській столиці. У Нижньому Тагілі, як пише сайт "Политсовет", учасники параду принесли величезний портрет Сталіна. Поруч були прапори "Єдиної Росії" та ЛДПР.

А ще в ході взяли участь діти, одягнені в костюми… вагонів електрички. Це був креатив робітників Російської залізниці.

Росія День Перемоги 9 травня

Росія День Перемоги 9 травня

"Новая газета" спробувала узагальнити весь цей розгул маразму. Журналістка Олена Д'якова згадує "георгієвські стрічки" на багатьох товарах, червоні зірки на жіночих трусиках-танга, дискотеку "Родина мать зовет танцевать", туалетний папір "Партизанський", банківський вклад "День Перемоги".

І, звісно, різноманітні алкогольні георгієвсько-переможні напої та стопки для їх вживання. Можна в інтернеті знайти, зокрема, й "порцеляновий штоф із зображенням Сталіна І.В.". До речі, новинка ринку.

"9 травня половина Москви (гарної, святкової, великодушної та майже тверезої Моски-2016) в пілотках 1941-го. Дівчата – суцільні зенітниці, малеча одягнена по формі… набув чинності залізний закон маркетингу "Спробуй не купи, коли всі інші одягли". Співвітчизники, страшно", - пише журналістка.

Плоди пропаганди

Що відбувається в головах сучасних сталіністів яскраво продемонстрував вчинок 19-річного студента Лондонського університету Михайла Мосесова, який прийшов на акція "Безсмертний полк" в британській столиці з портретом Сталіна.

Росія День Перемоги 9 травня Мосесов

Мосесов на акції "Безсмертний полк" в Лондоні. Фото: bbc.com/russian


Тут, мабуть, варто пояснити, що власне являє собою акція "Безсмертний полк". Її в 2011 році започаткував недержавний томський телеканал ТВ-2. Журналісти запропонували громадянам на День перемоги вийти з портретами своїх загиблих на війні родичів.

Ініціатива дуже швидко набула популярності, після чого її взяли на озброєння в Кремлі. У 2015 та 2016 роках в акції брав участь Путін. Прикметно, щодо ТВ-2 з 2015 позбавлений ефіру та виходить лише в інтернеті. Їм відмовились продовжувати ліцензію – офіційно через технічні причини, але журналісти та керівництво телеканалу вважають, що це сталося через їхню занадто активну критику влади.


З огляду на сенс акції, вчинок Мосесова виглядав безглуздо, адже він не родич Сталіна. Більше того, автори ідеї акції від початку забороняли її політизувати. Оскільки вчинок Мосесова набув резонансу в соцмережах, Російська служба BBC надала йому слово і записала інтерв'ю з хлопцем.

"Сталін – один з прапорів перемоги, точно так же, як усі ті люди, які оточували мене і піднімали вгору над Лондоном фотографії своїх родичів", - сказав Мосесов журналістам.

З розмови випливає, що образ Сталіна хлопець вибудував з тез сучасних кремлівських "істориків", яких можна часто побачити в ефірі прокремлівських телеканалів: Проханова, Кургіняна, Старікова, міністра культури РФ Мединського та інших.

Нічого дивного, що начитавшись таких "джерел" росіяни зараз бачать Путіна чи не другим Сталіним. Таке некритичне та схематичне знання власної історії час від часу призводить до курйозів.

Минулого року були випадки, коли замість радянських солдат агітатори зображували на своїй продукції вояків вермахту. Цього року вони також припустились помилок, хоч і на провінційно-побутовому рівні.

Наприклад, в Санкт-Петербурзі водіям роздавали патріотичні прапорці, на яких замість Т-34 було зображено американський танк М24.

В ефірі кемеровського телебачення замість прапору Росії показали прапор Нідерландів, який має схожий набір кольорових смуг, але вони розташовані в іншому порядку.

А в Брянську на патріотичному постері зобразили ізраїльський винищувач замість радянського. Напис під ним стверджує: "Родина всегда права".

Росія День Перемоги 9 травня

Американський танк замість радянського. Фото: Facebook / Yura Pitersky

Креатив від прокурора-няши

В окупованому Криму відзначилась "прокурорша" Наталія Поклонська, яка взяла участь в акції "Безсмертний полк" з портретом царя Миколи II. Того самого, якого розстріляли більшовики. Взагалі, тема сусідства імперських та радянських прапорів на демонстраціях апологетів "російського міра" – тема для окремого дослідження.

Росія День Перемоги 9 травня Мосесов Поклонська

Поклонська та Микола II у вигляді ікони. Фото: @KorNew

Сама Поклонська стверджує, що принести портрет Миколи II їй доручив хтось із ветеранів, якому "було видіння". Цікаво, що вчинок прокурорші викликав двозначну реакцію в самій Росії.

Поклонську засудили кілька відданих Кремлю журналістів та політологів. Зокрема, журналіст Максим Шевченко, якого не можна звинуватити в опозиційності, в ефірі "Эха Москви" заявив, що Наталія порушила закон, оскільки "привнесення особистості Миколи Другого – це явне заниження ролі Червоної Армії у великій перемозі та викривлення радянської історії".

Гірка доля ветеранів

Здавалося б, що ветерани ВОВ за такого розквіту культу "діди воювали" мають жити у Росії як сир у маслі. Але тут ми стикаємося з жорсткою російською реальністю.

От, наприклад, газета "Известия" писала напередодні свят, що 10 тисяч ветеранів зустрінуть 71 річницю без свого житла. 

У воронежській лікарні стався скандал через те, що ветерана з переломом шийки стегна намагались викинути з лікарні, бо його рідні відмовились від платної операції. Лише після того, як історія набула розголосу, справою почав особисто опікуватися голова Слідчого комітету РФ Бастрикін. З'ясувалося, що в лікарні ветерана ще й обікрали – з його одягу поцупили 200 рублів.

Агентство "Города.Ньюс" 6 травня оприлюднило сюжет про те, що Свердловський обласний госпіталь цього року опинився на межі краху. Все завдяки "піклуванню" тамтешнього губернатора, який призначив нового керівника і той робить все, аби перетворити один з найкращих медичних закладів, куди їздили зі всього Союзу, на чергову лікарню з набором платних послуг.

Про це також розповів російський відеоблогер Дмитро Іванов, відомий під псевдонімом Камікадзе. Для ілюстрації ситуації з ветеранами в сучасній Росії він наводить два заголовки з випусків новин.

Перший повідомляє, що московська влада збирається витратити на розвіювання хмар на День перемоги 86 млн рублів ($1,3 млн). Другий – що волгоградським ветеранам на честь Дня Перемоги заплатять по тисячі рублів (по $15).

Ось таке в них свято зі сльозами на очах. В голові Сталін, а на вулицях – ветерани, на яких владі реально плювати.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
10:44
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
пожежа, Росія, РФ, Дагестан
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
Більше новин