Рекорди Ан-225. Як українська "Мрія" підкорює світ

Великий, потужний, швидкий - український Ан-225 "Мрія" привернув увагу прихильників авіаційної техніки всього світу

Вчора український літак Ан-225  "Мрія" приземлився в австралійському місті Перт. Це був перший комерційний політ українського велетня до Австралії. Авіалайнер привіз до країни 130-тонний генератор. "Мрія" - єдиний у світі літак, який може перевозити такі значні вантажі.

На прибуття найбільшого у світі судна в Австралії чекали, як на концерт рок-зірки, - подивитися на посадку приїхали близько 20 тисяч людей. Аеропорт в Перті розмістив на своєму сайті анонс прибуття української "Мрії" і запрошував бажаючих помилуватися на її приземлення. Поціновувачів граційного гіганта виявилось так багато, що на під’їзді до аеропорту утворилися затори.

Політ авіалайнера розпочався вранці 10 травня, коли літак вилетів з Києва до Праги, де в нього і завантажили генератор з обладнанням загальною вагою 130 тон. З Чехії Ан-225 відправився до Австралії, на шляху виконавши три технічних посадки в Туркменістані, Індії та Малайзії.

"Мрія" пробуде в Перті близько двох днів. Лише розвантаження літака триватиме понад 12 годин. Для цього розробили цілу систему з тросів, блоків і кількох підйомних кранів. Коли роботи завершаться, Ан-225 вирушить до Німеччини. 

"Мрія" на тлі Fokker 100 и Fokker 70 

Довгий шлях "Мрії"

Літак був спроектований і побудований на Київському механічному заводі під керівництвом авіаконструктора Віктора Толмачова. Перший політ був здійснений 21 грудня 1988 року.

Ан-225 створювався для вирішення вузького кола унікальних транспортних завдань того часу – була необхідна авіаційна транспортна система для космічного корабля "Буран". "Мрія" мала перевозити компоненти "Бурана" від місця виробництва до місця запуску.

Крім того, передбачалося використання "Мрії" в якості першого ступеня системи повітряного старту космічного корабля, що вимагало від літака вантажопідйомності не менше 250 тон. Так як блоки ракети-носія і сам "Буран" мали розміри більші ніж вантажний відсік Ан-225, на літаку спроектували спеціальні кріплення для зовнішніх вантажів.

Цікаво, що хоч літак і розробляли для перевозки компонентів "Бурана", до закінчення будівництва першого Ан-225 значну частину перевезень вже зробив інший літак ВМ-Т "Атлант".

На рахунку "Мрії" з "Бураном" - 14 польотів в зв'язці загальною тривалістю 28 годин 27 хвилин. Крім того, "Мрія" перевозила "Буран" на Паризький авіасалон в травні 1989 року і зробила кілька показових польотів на Байконурі в квітні 1991 року.

Після розпаду СРСР "Мрія" переживала не найкращі часи. Єдиний літаючий екземпляр літака в 1994 році припинив польоти, з нього були зняті двигуни та інше обладнання для використання в "Русланах".

Однак до 2000-х років потреба в "Мрії" стала очевидною, і його відновили силами українських підприємств. Також авіалайнер зазнав доопрацювання, щоб відповідати стандартам літаків для цивільної авіації.

Величезні можливості

Ан-225 являє собою турбореактивний високоплан, обладнаний шістьма авіадвигунами Д-18Т виробництва запорізького підприємства "Мотор Січ" розробки також запорізького конструкторського бюро "Прогрес".

Він унікальний розмірами вантажної кабіни, яка завдовжки 43 м, завширшки - 6,4 м, висотою - 4,4 м. Вантажна кабіна літака герметична, що значно розширює його транспортні можливості, передбачена кабіна для шести членів екіпажу і 88 супроводжуючих для вантажу.

Розмах крил "Мрії" - 88 метрів, довжина – 84 метри. Висотою літак 18,2 метри, тобто заввишки з 6-поверховий будинок . Маса порожнього літака 250 000 кг. При таких вражаючих розмірах крейсерська швидкість "Мрії" така ж, як і у "Боїнга", – 850 км/год.


Для того щоб Ан-225 мав змогу злетіти, довжина злітної смуги повинна бути не менше 3 км.


Літак-рекордсмен

"Мрія" є найважчим літаком, який коли-небудь піднімався в повітря. Єдине судно, що перевершує Ан-225 за розмахом крила, це Hughes H-4 Hercules, але і той злітав в повітря всього один раз в 1947 році.

АН-225 встановив ряд світових рекордів злітної ваги і вантажопідйомності. Так, 22 березня 1989 року "Мрія" здійснила політ з вантажем 156,3 тонни, в якому було одночасно побито сто десять світових авіаційних  рекордів - це стало рекордом саме по собі.

У серпні 2004 року український рекордсмен здійснив ще одне досягнення. "Мрія" перевезла 250 тонн спецтехніки на замовлення компанії Zeromax GmbH з Праги до Ташкента з посадкою в Самарі.

Також, українській "Мрії" належить абсолютний рекорд вантажопідйомності - 253,8 тонни.

Крім того, 10 червня 2010 року літак перевіз найдовший вантаж в історії повітряних транспортувань - дві лопаті вітряка завдовжки 42,1 метра кожнаВ цілому "Мрія" - володар близько двохсот п'ятдесяти світових рекордів.