Борис Райтшустер: Путіну страшно, бо він усвідомлює, що осідлав цунамі

Антін Борковський
17 травня, 2016 вiвторок
10:25

Німецький журналіст-розслідувач, автор бестселера "Путінократія" в ефірі Еспресо.TV розповів про агентурну мережу Кремля в Західній Європі і чому Путін хоче ослаблення Меркель

Ви один із перших на Заході, хто почав всерйоз говорити про агентурну мережу Кремля в Західній Європі. Ми бачимо ті чи інші її прояви, наприклад, якщо вже по Німеччині прихильники "ДНР" наважуються ходити з прапорами цієї терористичної організації, то, значить, дійсно Ви були праві і справи кепські.

Є дані, що в Німеччині активно діє російська розвідка, зокрема, в плані агентів впливу. Тут дуже багато лобістів Кремля, на жаль, вони працюють досить ефективно, досить успішно, і це дуже турбує.

У принципі, наша контррозвідка про це знає, але, на жаль, сама контррозвідка була скасована під час правління Герхарда Шредера і, я думаю, мені не треба нагадувати, що Герхард Шредер сьогодні працює на "Газпром".

А ця, так звана "Система", що стала відомою завдяки вашому дослідженню, організація чи мережа організацій, які існують в Євросоюзі, зокрема в Німеччині, і фінансуються з Кремля.

Це агентура під прикриттям спортивних спілок "Система" - вони зараз просто всюди - це таке слов'янське єдиноборство, нібито давнє, але скоріше за все ФСБшне. Там від 250 до 300 людей, які проходили підготовку спецназу, навчалися в Москві диверсійній діяльності, роботі зі зброєю, з вибухівкою. Серед них у першу чергу вихідці з Росії з німецькими паспортами.

Для німців це звучить дико, і вони не хочуть у це вірити. Вони просто погано знають історію, адже теж саме було за часів ФРН - були бойові загони Західнонімецької комуністичної партії. Наші служби їх так і не розкусили, тільки вже після падіння Стіни, вже в архівах Штазі, у Східному Берліні, це виявили.

Якщо говорити про Штазі та інші колишні служби Еріка Хонеккера, Мільке і так далі. Наскільки сильно залишилися ці зв'язки між КГБ-ФСБ і німецькими східнонімецькими спецслужбами?

Виявляється, я навіть сам цього не знав, хоч і німець, що західну мережу Штазі ніколи не було розкрито, тільки східну. Західну мережу було передано в Москву. Сам Путін це описує, як він брав участь в цій передачі, будучи агентом КДБ у Дрездені.

Це все виявилося в руках Кремля, вся резидентура в ФРН. Маркус Вольф, глава розвідки Штазі, дуже часто бував у Москві, і навіть сумнівів немає, що ця стара резидентура зараз підключена. Цим пояснюється, коли раптом якийсь колишньої генерал НАТО різко змінює, на 180 градусів, свій напрямок і каже словами, які звучать, як ніби з відділу пропаганди Кремля.

Коли на це дивишся, то вже нічому не дивуєшся. Там стільки непрямих доказів, що у мене немає сумнівів, що стару резидентуру Штазі було відновлено. Звичайно, там вже багато через старість стали непридатними, але все одно це відчувається і досить сильно, ті ж методи, які використовував Штазі тоді. Я це порівнюю - і у мене волосся дибки стає.

Нещодавно були ці дивні події в Дрездені, Кельні та інших містах, коли хтось організував чи іммігрантів, чи псевдоіммігрантів, і ми бачили пропагандистську хвилю Кремля. Наскільки я розумію, ціллю була Ангела Меркель?

Ця тема, знову ж таки, велике табу. Є витік інформації, що розслідування цих подій ведеться з піднятим ручником, тобто на гальмах, і це дивно. Нема враження, що там їм треба знати, що ж дійсно відбувалося за лаштунками. Вірніше, поліцейські намагаються, напевно, але є відчуття, що зверху це спускають на гальмах.

Я думаю, кампанія, яку ми бачимо з початку року, - це і історія про нібито зґвалтовану 13-річну Лізу, і нібито розгул злочинності з боку біженців, створюють картинку, що Німеччина стала зоною лиха. Це значною мірою справа рук Кремля і дійсно, мета, на мою думку, повалити або поставити в небезпечне становище Меркель, оскільки вона ключовий гравець в Європі щодо санкцій.

Я думаю, такий розрахунок у Кремля, оскільки без Меркель або зі слабкою Меркель - немає санкцій, Крим можна спокійно залишити собі, а в Східній Україні можна робити, що заманеться. Але справу з Меркель Путін не сприймає особисто. Це для нього велика політична гра, вона особистих подлостей йому не робила, і тому, думаю, він буде себе прагматично вести, доки Меркель не переступила межу особистих образ, а цього поки що не було.

Хіба що вона один раз сказала, що він відірваний від реальності, але він це теж приймає як політичну гру, так що я думаю, такої сильної особистої образи, як наприклад, на Бориса Нємцова, у нього на Меркель немає.

Тобто фраза покійного Бориса Юхимовича, «що Путін єб ... й», зіграла свою роль в загибелі Нємцова?!

Я особисто тоді зустрічався з Борисом, і він сам це відчував. Він мені говорив, що напевно підписав собі смертний вирок цією фразою і, як колишній віце-прем'єр, як людина прекрасно розуміє ці правила гри, його цей нюх не обдурив, і він шкодував, що так зопалу це сказав.

А як, на Вашу думку, зараз сприймає ситуацію оточення Путіна? Ми розуміємо, що, з одного боку, йде Панамагейт, з другого - санкції, з третього - Путін не впевнений у власному оточенні і починає формувати національну гвардію, яка має врівноважити баланс сил між ФСБ, військовими і особисто відданими Путіну кадировцями.

Путін підняв таку сильну хвилю націоналізму, шовінізму та інших пристрастей, що вона перетворилася в цунамі. Він зараз сидить на вершині цього цунамі, але прекрасно усвідомлює, що в будь-який момент це все може розбитися об берег, і він впаде. Я думаю, йому страшно.

Мені було б, на його місці, страшно, тому що поки він сидить на цьому цунамі - це виглядає гордо і добре, але він-то розуміє, що все це може розбитися об стіну будь-якої хвилини, і думаю, відповідно, йому страшно. У своє оточення він допускає в першу чергу тільки яструбів. Але, як мені казав один колишній член уряду РФ: "не для того крали сотні мільйонів, а то й мільярди, щоб потім їх витрачати в Північній Кореї або Ірані".

Вони хочуть нормальних, робочих, прагматичних відносин із Заходом, і те, що зараз відбувається, для них занадто далеко зайшло. Всі ці прибамбаси, ця "Батьківщина в небезпеці" - для них це стало вже занадто. Як гра - це ще нехай, але, коли це відбивається на їхньому власному гаманці, на активах, коли деякі вже не можуть поїхати на Захід, вони цим дуже незадоволені, і це для Путіна дуже небезпечно.

Вже йде гра поза вікном. Поки вони бояться, в тому числі і палацового перевороту, але втрати можуть стати вищими за страх.

Мені навіть страшно собі уявити, наскільки сильно активізована російська чи радянська агентура в Україні, якщо навіть у благополучній Німеччині вона вирішує дуже серйозні питання.

Це абсолютно точно. У вас же є всі ці приклади, коли якісь міністри або голови відомств з російськими паспортами потім їхали до Росії. Це дуже небезпечно і це подвійна небезпека. Одна небезпека, що вони впливають, але не менш небезпечною є загальна підозра.

Треба дуже розумно, дуже зважено підійти до цього питання і не впадати з крайнощів - подібно німцям, які нічого не бачать, в інші крайнощі - всюди бачити шпигунів. Я сподіваюся, що в України, з таким історичним досвідом, вистачить розуму, щоб не впадати в крайнощі.

Кодекс розвідника, або кодекс КДБіста, - наскільки я розумію, це якась межа, яку вони не можуть переступити. Як ви думаєте, в критичній ситуації, в якій зараз перебуває Кремль, він може порушити умовні правила гри? Хоча, можливо, в українському випадку він їх вже давно порушив.

Головна відмінна риса Путіна від традиційних КДБістів, головна відмінна риса цієї системи, яку Путін створив, - це відсутність правил, повна відсутність традиції. Саме це мене так лякає. Це показує справу Литвиненка, це показує справу Савченко

...убивство Нємцова і Ганни Політковської.

Це найстрашніші випадки. Раніше були правила, такі ж як і в кримінальному світі, були жорсткі правила - у бабусі самотньої сумочку не відбирати. Це вважалося ганьбою. А зараз мене найбільше лякає відсутність цих правил, які радянська влада, треба сказати, якось дотримувалася. Зараз цього немає.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
12:04
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
Більше новин