Не футболом єдиним. Хто з митців представить Україну на Євро-2016

Під час чемпіонату Європи з футболу у Парижі проходитиме фестиваль "Береги Європи", в рамках якого працюватиме і український арт-павільйон

10 червня у Франції розпочнеться Євро-2016, де вдруге в історії виступить збірна України. Зрозуміло, що до Франції спрямовані погляди не лише футбольних фанатів. За українську збірну традиційно вболіватимуть всією країною.

Однак не лише наші спортсмени представлятимуть цього літа Україну в Європі. Відзначаться і митці.

Цього літа паралельно з ЧЄ у Парижі пройде міжнародний арт-проект "Береги Європи", у якому всі країни-учасниці Євро-2016 представлятимуть своє мистецтво.

Український арт-павільйон працюватиме з 8 червня до 10 липня у Парижі, на набережній Сени поблизу музею Орсе. Хто ці українські арт-посланці на Євро-2016, дізнавалося Еспресо.TV.

Усі учасники "Берегів Європи" намалюють свою символічну фреску. Українську фреску створить молодий, але вже відомий український художник Сергій Радкевич.

Пріоритети творчості Сергія Радкевича – це мурали, стріт-арт, живопис, графіка, інсталяція. Теми творчості молодого художника пов'язані з релігійною іконографією. Митець об’єднує спрощені релігійні символи з геометричними формами. 

Сергія Радкевича вважають основоположником українського сакрального стріт-арту. Своїми роботами намагається перетворити занедбані місця в духовно значущі простори і тим самим відродити їх.

Більше його робіт можна побачити тут.

Окрема увага проекту зосередиться на туризмі. Україну з туристичної точки зору "рекламуватиме" виставка The Kievianer дуету Braty та графіка Нікіти Кравцова. 

Braty — це арт-дует близнюків Василя та Івана Костенків. Сферу своєї діяльності вони окреслюють як "графічний дизайн, мистецтво і все, що між ними". 

Виставка The Kievianer – це постери колажів, на яких Braty зображують різноманітних персонажів з різних епох української історії. Ідея - єднання навколо національної культури.

Нікіта Кравцов спеціально для "Берегів Європи" зобразив найбільші українські міста. Ці роботи і будуть представлені у Парижі з 8 червня.

Кравцов - яскравий представник сучасного українського мистецтва. Роботи художника виставляються не лише в Україні, а й за кордоном. Він брав участь в "Art Kyiv Contemporary", бієнале сучасного мистецтва "ARSENALE", програмі "Генофонд" арт-центру "Я Галерея". 

Свої твори та їхні переклади французькою прочитає письменниця Катерина БабкінаУ рамках "Берегів Європи" вона презентує твори "Щасливі голі люди" та "Шапочка і кит"

Її творча діяльність не обмежується письменництвом. Вона сценарист, драматург, займається відеопоезією, створює і курує арт-проекти. Катерина Бабкіна – авторка кількох поетичних збірок. Її тексти перекладено польською, німецькою, англійською, шведською, французької та російською мовами. П’єси за її текстами ставилися в Києві та Женеві. Окрім цього, за її сценарієм був знятий фільм. 

В арт-павільйоні буде представлена фотовиставка "Граблі" Олександра Каднікова у партнерстві з арт-центром Павла Гудімова "Я Галерея".

Уродженець Криму Олександр Кадніков – особистість цікава та неординарна, як і його творчість. Фотограф співпрацює з популярними видавництвами не лише України, а й Європи (Німеччина, Велика Британія, Італія, Франція тощо). 

На його рахунку багато персональних виставок та фотопроектів. Експозиція "Граблі" вже була показана в різних галереях України і тепер у рамках "Берегів Європи" буде представлена в Парижі.

Проект присвячений радянському "колективному минулому" і відображає дійсність, яка залишилась не зрозумілою. 

Виставка "Від Шевченка до Шевченка" карикатуристки Юлії Носар – це іронічний зріз культури України між двома Шевченками: Тарасом та Андрієм. У ній художниця розповість про людей, які стали відомі всьому світу і мають українське походження. 

Костянтин Чернічкін представить фотопроект Foot Kiss, присвячений українському футбольному року, який проходив у 2012-му. Це буде вже другий подібний проект. Перший отримав назву "Євро: Дві країни, одна історія".

Покажуть і найкращі картини сучасного грузинського художника Давіда Шарашидзе, який вже понад 20 років живе і працює в Києві. 

Покажуть і роботи неординарної львівської художниці Kinder Album. Вона досліджує сексуальність та приховує своє обличчя. Свій арт-шлях Kinder Album розпочала проектом у Facebook в 2012-му. 

Kinder Album займається живописом, стріт-артом, графікою, фотографією, інсталяціями та відеоартом. До речі, саме Kinder Album ілюструвала книгу Богдана Логвиненка "Saint Porno".

Аудіовізуальна частина буде представлена українським відеоартом, альманахом "Місцеві" від фестивалю кіно і урбаністики 86, а також вітчизняною анімацією.

"Місцеві" – це короткометражні фільми про міста, місця, вулиці і споруди сучасної України, створені молодими режисерами в рамках лабораторії MyStreetFilmsUkraine під час фестивалю "86".

кадр з фільму "…Бережани, Бирижини…"

11 червня просто неба на березі Сени відбудеться концерт київської групи "Реве та стогне". Хлопці займаються горловим співом і звучить це досить незвичайно.

До речі, про цих двох музикантів-відчайдухів Женю і Макса цього року на Docudays UA був представлений однойменний фільм. Зняла стрічку "Reve ta stohne" співзасновниця та куратор фестивалю "86" Надія Парфан.

Свої тексти прочитає письменниця та перекладачка Галина Шиян. Її дебютна книга "Hunt doctor Hunt" увійшла в довгий список премії "Книга Року ВВС-2014". 

Кураторами українського проекту будуть письменниця та радник з питань культури посольства України у Франції Ірена Карпа та культурна менеджер Анна Корягіна.